prwtoselida


       

Δημοτική Κίνηση Κοζάνη – Τόπος να Ζεις: “Όχι κ. Κοκκαλιάρη, στην άσκηση δημόσιας διοίκησης δεν είναι όλα απλά πράγματα”

21 Αυγούστου 2024
13:15
κ. Δήμαρχε στην διοίκηση δεν είναι όλα «απλά πράγματα», υπάρχουν νόμοι και είστε υποχρεωμένος να τους γνωρίζετε! Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την ψήφιση της τροποποίησης του ΟΕΥ ο κ. Κοκκαλιάρης προσπάθησε στην τοποθέτηση του να μας πείσει για την ορθότητα των επιλογών της δημοτικής αρχής αλλά και να μας υποδείξει τον κοινό νου, την κοινή λογική όπως λέει χαρακτηριστικά που μάλλον θεωρεί ότι ο ίδιος διαθέτει και οι υπόλοιποι όχι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από την τοποθέτησή του, πέρα των πολλών ανακριβειών, ειδικά στο σημείο που επισυνάπτουμε προκύπτει πλήρης άγνοια σχετικά με το πως λειτουργεί η επιλογή προϊσταμένων για τις θέσεις ευθύνης ανάλογα με το τι αναφέρει το οργανόγραμμα μιας υπηρεσίας.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κοκκαλιάρης, Δήμαρχος Κοζάνης και πολιτικός προϊστάμενος περίπου 830 εργαζομένων, πιστεύει πως όταν στο οργανόγραμμα αναφέρεται ο όρος ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ όπως υπήρχε στον προηγούμενο ΟΕΥ ή όπως αναφέρεται στον νέο ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ σημαίνει ότι «αν δεν έχουμε» όπως λέει, εργαζόμενο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης πάμε σε εργαζόμενο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στην συνέχεια σε εργαζόμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη θέση προϊσταμένου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει!!!
Δεν αντιλαμβάνεται πως όταν γίνεται αναφορά με διαζευκτικό «ή» για την επιλογή προϊσταμένων καμία από τις τρεις κατηγορίες (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) δεν έχει προβάδισμα για τη θέση προϊσταμένου αλλά επικρατούν άλλα κριτήρια όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων https://www.ypes.gr/provadisma-katigorion-proistamenoi…/ «Όταν οι οικείες οργανικές διατάξεις προβλέπουν διαζευκτικά τη δυνατότητα επιλογής σε θέση προϊσταμένου υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού (π.χ. υπάλληλοι κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού), τότε δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών. Όταν, όμως, από τις οικείες οργανικές διατάξεις, προβλέπεται δυνατότητα επιλογής σε θέση προϊσταμένου «εν ελλείψει» υπαλλήλων προβαδίζουσας κατηγορίας, τότε ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών».
Πιστεύει επομένως κάτι διαφορετικό από αυτό που ψηφίστηκε μπερδεύοντας την έννοια «εν ελλείψει» με την έννοια του «ή».
Το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντο, να περάσει απαρατήρητο ή και να αποδιδόταν σε παρανόηση εάν δεν συζητούσαμε για την τροποποίηση του ΟΕΥ, δηλαδή την κατεξοχήν διαδικασία εφαρμογής αυτών των όρων, αν δεν αφορούσε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αν δεν ήταν δημόσια τοποθέτηση ενός Δημάρχου η οποία προβάλλεται με επίσημο Δελτίο Τύπου του Δήμου Κοζάνης και αν δεν αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα μιας δημοτικής αρχής που τη χαρακτηρίζει η αμετροέπεια.
Επομένως, όχι κ. Κοκκαλιάρη, στην άσκηση δημόσιας διοίκησης δεν είναι όλα απλά πράγματα, κοινός νους και κοινή λογική, υπάρχουν και νόμοι και εγκύκλιοι και κανόνες και αυτούς είστε υποχρεωμένος να τους γνωρίζετε πριν τοποθετηθείτε δημόσια.

12 σχόλια

  • “Τρικυμία εν κρανίω” Κυρίες και Κύριοι της “Δημοτικής Κίνησης”!!!
    Εμμένετε στις απόψεις που είχατε όταν προσπαθούσατε να τροποποιήσετε τον ΟΕΥ την περίοδο 15-19 με το καθολικό “εν ελλείψει” για την διαδικασία των κρίσεων για τις θέσεις ευθύνης των οργανικών μονάδων του δήμου.Γίνατε η ουρά συγκεκριμένης συντεχνίας, φάγατε τα μούτρα σας και τα ίδια επαναλαμβάνετε τώρα.
    Πάντα είχατε αλλεργία στην αξιοκρατία και στο αυτονόητο δικαίωμα των υπαλλήλων να αξιολογούνται και να κρίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
    Και αφού μιλάμε για νόμους λοιπόν ας τα αναφέρουμε όλα και όχι αλά καρτ ότι μας συμφέρει.
    Το διαζευκτικό “‘ή” αναφέρεται ρητώς σε σειρά νόμων N4275/14, N4369/2016, N4674/2020 ως εργαλείο των φορέων της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κρίνονται για τις θέσεις ευθύνης χωρίς αποκλεισμούς.
    Ακόμα και τώρα στην αναφορά σας στην εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.21795/18-6-2018 , παραθέτετε αποσπασματικά ένα συγκεκριμένο τμήμα αυτής, ενώ παρακάτω στην ίδια εγκύκλιο αναφέρετε επίσης:
    «Κατά τη σύνταξη των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ., θα πρέπει επομένως να λαμβάνονται υπόψη κατ’ αρχήν οι υπηρεσιακές ανάγκες σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του προβαδίσματος των κατηγοριών του άρθρου 97 του Υ.Κ., με επιτρεπτή την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας δύναται η διοίκηση να ορίζει διαζευκτικά τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ ή και να περιορίζει τις κατηγορίες και τους κλάδους από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, προκειμένου να επιτυγχάνεται κατά τρόπο αποτελεσματικό η άσκηση των αρμοδιοτήτων των εν λόγω οργανικών μονάδων προς εξυπηρέτηση πρωτίστως του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των υπαλλήλων για υπηρεσιακή εξέλιξη».

    Επίσης σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οι απόφοιτοι ΠΕ και ΤΕ κατατάσσονται στο 6ο Επίπεδο και ως κάτοχοι των προσόντων αυτού του επιπέδου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή των επιπέδων 7 (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και 8 (διδακτορικό δίπλωμα). Δηλαδή ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου και ένας απόφοιτος ΤΕΙ, ανήκουν στο ίδιο επίπεδο του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Συστήματος Προσόντων, έχουν δηλαδή κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και κατά συνέπεια οι απόφοιτοι ΤΕΙ δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, στα πλαίσια της αρχής της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης.

    Να σας θυμίσω επίσης ότι ο Ν2916/2001 ισχύει ακόμη, δεν καταργήθηκε, δεν τροποποιήθηκε, ούτε αντικαταστάθηκε από τον νόμο Γαβρόγλου (συνέργειες ΑΕΙ -ΤΕΙ) και αναφέρει: «α)Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.» Η αποστροφή “δύο παράλληλους τομείς” σας λέει τίποτα ή μήπως δεν καταλαβαίνετε;

    Με τον Ν5062/2023 προβλέπεται ότι απαιτούμενο προσόν για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου Τομέα είναι το Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος της αλλοδαπής. Δηλαδή οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δύναται να επιλεγούν ως διοικητές φορέων του δημοσίου και δεν μπορούν να κριθούν ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων υπηρεσιών του δημοσίου;;;

    Σοβαρευτείτε λοιπόν και ασκήστε σωστή και επί της ουσίας αντιπολίτευση και αφήστε απέξω τους υπαλλήλους που τάχα μου νοιάζεστε για αυτούς…..

    • Οι μηχανικοί χωρίς πτυχίο και οι “οικονομολόγοι” ιδιωτικών κολλεγίων κέντρα ελεύθερων σπουδών δημιουργούν ασφυξία στον Δήμο Κοζάνης. Όποιος διαβάζει το σχόλιο καταλαβαίνει ότι προσπαθείτε να δώσετε ελπίδες σε πολλούς. Τι έχει να πει ο Γιώργος από τον Ισβορο;

    • Εσείς του Τεχνολογικού τομέα για ρίξτε μια ματιά στην Εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.31.72/3195/οικ.5363 από 28 Μαρτίου 2023 της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών που μας έχετε πρήξει με την ισότητα ΑΕΙ -ΤΕΙ

      • Αυτη η εγκυκλιος αγαπητε συνταχθηκε απο την γνωστη και μή εξαιρεταια εξωκοινοβουλευτικη υφυπουργο και βριθει ανακριβειων….ερμηνευει την νομοθεσια οπως γουσταρει…

  • Στις τεχνικές υπηρεσίες προιστανται μηχανικοί στις νομικές νομικοί. Στις οικονομικές…..όλοι! Και ας πρέπει να υπογραφεί ισολογισμός και ας είναι κοινωνιολόγοι , γυμναστές , χημικοί, θεολόγοι η απλά κολλητοί του δημάρχου!
    Και γράφει ο άλλος ότι ο απόφοιτος ΤΕΙ πολεοδομίας είναι το ίδιο με τον μηχανικό του 5ετους Μετσόβειου!
    Και άλλοι θέλουν απόφοιτοι λυκείου να προηγούνται πτυχιούχων και με μεταπτυχιακά!
    Και ο κοκκαλιαρης και οι συν αυτώ σποτυχωνταλες να εκλεγούν με τον παχυλό μισθό γιατί διορίστηκαν με μηδενικά προσόντα και ανύπαρκτη αξιοκρατία βιάζουν την κοινή λογική!

  • Υπάρχει περίπτωση να είναι διευθυντής στις τεχνικές υπηρεσίες ένας που δεν είναι μηχανικός; Ποτέ των ποτών,
    Στις οικονομικές υπηρεσίες υπάρχουν ότι θες εκτός από οικονομολόγοι που είναι η μειοψηφία. Ο προηγούμενος διευθυντής στον δήμο Κοζάνης ήταν κοινωνιολόγος αν δεν απαντώνται. Στον Δήμο Εορδαίας μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν απόφοιτος λυκείου! Νομίζω ότι στους άλλους δήμους του νομού δεν είναι οικονομολόγοι. Γιατί; Για τον ίδιο λόγο που είναι τοποθετημένοι από τους δημάρχους
    Ο Κουρού όφειλε να πατήσει πόδι στο συγκεκριμένο θέμα καθώς έχει διατελέσει και στο επιμελητήριο το οποίο έχει στόχο την θεσμική καταξίωση του επαγγέλματος του και να τηρείται το αυτονόητο: οικονομολόγοι στις οικονομικές υπηρεσίες. Η αυτό και σως δινε5 στάση στην εφαρμογή των ΔΛΠ τα οποία απαιτουν υπογραφη άπο οικονομολόγο και κατοχο άδειας λογιστή φοροτέχνη α ταξης. Αλλα τότε πως θά πουλάνε τις υπηρεσίες τους διαφορα λογιστικά γραφεια;
    Εδώ βέβαια ισχυρίζεται ο 15:57 ότι ο απόφοιτος λυκείου πρέπει να κρίνεται το ίδιο με τον πτυχιούχο αεί , που σχεδόν όλοι τώρα έχουν και μεταπτυχιακό, και ο πτυχιουχος ΤΕΙ με τον πτυχιούχο πενταετούς Πολυτεχνείου.

    • Κανεις ενα λαθος.Κρινονται δεν σημαινει οτι ντε και καλα θα γινουν διευθυντες -προισταμενοι.Αλλο κρινομαι, αλλο γινομαι…..ο Πτυχιουχος ΑΕΙ με μεταπτυχιακο και διδακτορικο τί εχει να φοβηθει στις κρισεις απο τους ΤΕ και τους ΔΕ;Θα τους φαει λαχανο….

  • Σωστά τα είπε ο Κοκκαλιάρης, υπάρχει προβάδισμα κατηγοριών και βαθμών, θέσεις ευθύνης παίρνουν μόνο όσοι είναι στον βαθμό Α. Οι ΠΕ, προηγούνται των ΤΕ και ΔΕ, αυτά τα λέει η νομοθεσία αλλά πρέπει να ξέρεις εκτός από το να διαβάζεις και να κατανοείς το περιεχόμενο. Ειδικά οι νόμοι δεν είναι διάβασα ένα άρθρο και ξεμπέρδεψα γιατί τότε θα ήμασταν όλοι δικηγόροι (αγράμματοι…).

  • Καλό θα ήταν να αποδυναμωθούν όλοι οι υπάλληλοι – δεινόσαυροι των υπηρεσιών του Δήμου που την έχουν δει “χαλίφης στην θέση του χαλίφη”… όποιος μπορεί να βρεις τις νομικές διεξόδους για να το κάνει αυτό θα εξυγιάνει τον Δήμο. Και αυτοί με τα πτυχία θα έπρεπε να “αλλάζονται” συχνα και να περιοριστούν οι αρμοδιότητες τους ειδικά στην υπηρεσία Πρασίνου και στην Τεχνική. Έδειξαν ότι μπορούν να τα κάνουν περιττώματα με σάλτσα να πάνε σπίτι τους να αναλάβει κάποιος άλλος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι