Η μεγάλη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών που χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα και τα νότια Βαλκάνια, σε συνδυασμό με την απουσία περιόδων θερμικής αστάθειας, είχε ως αποτέλεσμα την χαμηλή υγρασία της οργανικής ύλης στην ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας και κατ επέκταση την αύξηση της διαθέσιμης καύσιμης ύλης. Ο παραπάνω παράγοντας σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, λειτούργησε ώστε εστίες πυρκαγιών να έχουν γρήγορη εξάπλωση.
Τα περιστατικά πυρκαγιών σε δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις αυξήθηκαν. Εκτός τον ανθρωπογενή και τον τεχνολογικό παράγοντα, υπήρξαν συμβάντα που προκλήθηκαν από μετεωρολογικές συνθήκες όπως η εμφάνιση καταιγίδων που συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ισχυρούς ανέμους αλλά πενιχρό όγκο υετού. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 18 Αυγούστου στον ορεινό όγκο πάνω από τον οικισμό της Ξηρολίμνης. Η πυρκαγιά γρήγορα επεκτάθηκε, όμως η έγκαιρη έλευση έντονης βροχόπτωσης αποσόβησε την καταστροφή μιας και οι ΒΔ άνεμοι που έπνεαν, προκαλούσαν την ολίσθηση της φωτιάς προς τα χαμηλά υψόμετρα.
Σε συνεργασία Climatebook, παρουσιάζουμε την χωρική αποτύπωση των καμένων εκτάσεων σε τρεις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις δορυφορικές εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2.
Συνολικά κάηκαν 2000 στρέμματα, κυρίως χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.
Κατά προσέγγιση, με χρήση δορυφορικών δεδομένων κάηκαν, 910στρ στην περιοχή των Πετρανων, 800στρ στο Άσκιο Όρος και 150στρ στην περιοχή της Ξηρολίμνης.