Ζητούνται απαντήσεις για την κοπή επτά δέντρων στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου μπροστά στο ναό του Αγίου Χριστοφόρου

24 Αυγούστου 2024
16:03

Σε μια Κοζάνη που «διψάει» για πράσινο και σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή, η φύση, οι δασικές πυρκαγιές και η προστασία του πρασίνου αποτελούν μείζονα θέματα, υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν εν μία νυκτί, το κόψιμο δέντρων και μάλιστα εντός αστικού άλσους. Ο λόγος για το πάρκο του Αγίου Δημητρίου και την μικρή εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου που κάποιοι φρόντισαν να κόψουν τα επτά κυπαρίσσια που υπήρχαν γύρω της .

Ο «Χ» επικοινώνησε τόσο με το Δασαρχείο όσο και την Διεύθυνση Δασών, οι οποίες δεν έχουν δώσει καμία άδεια για κοπή δέντρων στο σημείο. Το ίδιο ισχύει και για την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, η οποία δεν έχει δώσει και αυτή άδεια. Ωστόσο, επειδή ο χώρος είναι ιδιωτικός (εκκλησία) υπάγεται στην Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδας (πρώην Ναοδομία), η οποία σε περίπτωση που έδωσε την άδεια κοπής θα πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου κάτι που δεν έχει γίνει.

Όσοι πραγματοποιούν τον περίπατό τους στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου και χρησιμοποιούν τα σκαλάκια της οδού Κυζίκου, θα παρατήρησαν πως εδώ και μια εβδομάδα η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου «δεσπόζει» από την οδό Μεθώνης. Τα επτά κυπαρίσσια που βρίσκονταν στο νότιο μέρος της δεν υπάρχουν πλέον, αφού κόπηκαν ταυτόχρονα με τις εργασίες ευπρεπισμού του ναού (επισκευές, βαφή, καθαρισμός μαρμάρων κ.α.) που γίνονται τον τελευταίο μήνα, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την κοπή δένδρου σε κτήμα εκτός σχεδίου πόλεως απαιτείται άδεια από το Δασαρχείο, για την κοπή δένδρου σε πεζοδρόμιο απαιτείται άδεια από τον Δήμο της περιοχής, ενώ για την κοπή δένδρου σε οικόπεδο εντός σχεδίου απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία. Ο συγκεκριμένος ναός, αποτελεί ιδιωτικό χώρο που ανήκει στην εκκλησία με αρμόδια αρχή την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδας (πρώην Ναοδομία), η οποία για να δώσει άδεια κοπής θα πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος και να γνωστοποιήσει την πράξη και στο Δασαρχείο μιας και βρίσκεται σε αστικό αλσύλιο.

Μέρος του κορμού από τα δέντρα που κόπηκαν που φωτογραφήθηκαν δίπλα στην εκκλησία στις 22 Αυγούστου

Ο «Χ» επικοινώνησε τόσο με το Δασαρχείο όσο και την Διεύθυνση Δασών που δήλωσαν πως δεν έχουν δώσει καμία σχετική άδεια, ούτε τους έχει γνωστοποιηθεί κάτι σχετικό. Το ίδιο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, η οποία μας ενημέρωσε πως το μοναδικό αίτημα που είχε από κάτοικο της περιοχής ήταν πριν λίγες εβδομάδες και αφορούσε την κοπή ενός δέντρου που βρίσκεται στα όρια του πάρκου. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο κάτοικος της περιοχής, ήταν η επικινδυνότητα από τους κεραυνούς με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα κυπαρίσσι ακριβώς δίπλα στην εκκλησία στις 2 Ιουλίου 2024. Η απάντηση της Διεύθυνσης ήταν αρνητική. Επίσης δεν έχει διαπιστωθεί κάποια ασθένεια στα δέντρα και γενικά λόγοι που να δικαιολογούν κοπή δέντρων στο σημείο.

Η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου όπως φαίνεται σήμερα απο τα σκαλιά της οδού Κυζίκου

Να σημειωθεί πως για το περιστατικό του κεραυνού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε την Διεύθυνση Περιβάλλοντος για το κυπαρίσσι που είχε καεί (το μισό) προκειμένου να γίνει αυτοψία για το αν θα πρέπει να κοπεί. Η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε πως δεν συντρέχει λόγος για κοπή του συγκεκριμένου δέντρου, το οποίο ήταν ένα από τα συνολικά επτά που κόπηκαν την Δευτέρα.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον «Χ» στις 22 Αυγούστου, δείχνουν και δυο μεγάλα κομμάτια από τους κομμένους κορμούς των δέντρων, που αφέθηκαν δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Το ερώτημα του ποιοι έκοψαν τα δέντρα, για ποιους λόγους, ποια αρχή έδωσε άδεια και αν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, είναι αυτό που κυριαρχεί με τις απαντήσεις να αναμένονται.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

33 σχόλια

    • Επρεπε σε όλες τις περιπτωσεις να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας από την πολεοδομία
      του Δήμου Κοζάνης , ώστε να υπάρχει υπεύθυνος Επιβλέπων Μηχανικός ώστε να αποφευχθεί
      τυχόν ατύχημα .

      Το σημείο φαίνεται στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ να ανήκει στόν Δήμο .
      Παράνομα και άδικα και παράλογα κόπηκαν τα δένδρα.

      Να ελεγθεί ο Δήμος και να μας δώσει εξηγήσεις ο Δήμαρχος Κοκκαλιάρης !!!!!

  • Ο Μέγας Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που γιορτάζει σήμερα προφητευσε οτι
    ο κόσμος εκτός των άλλων , θα καταστρφεί γιατί οι άνθρωποι δεν θα έχουν αγάπη
    στά δένδρα !!!!
    ΔΕν μας φτάνουν οι αναρίθμητες πυρκαιές έχουμε και τις παράλογες κοπές ωράιων δένδρων .
    Ντροπή .

    Ο Δήμος Κοζάνης είναι υπεύθυνος , να διωχθεί

  • Σέ όλες τις περιπτώσεις απαιτείται οπωσδήποτε άδεια κοπής των 7 μεγάλων
    δένδρων από την Πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης , μικράς κλίμακας τουλάχιστον
    γιατί πρέπει
    γιά την κοπή μεγάλων δένδρων , όπως τα παραπάνω , με ύψος 10 μέτρων και
    πλέον να υπάρχει Επιβλέπων Μηχανικός που θα έχει την ευθύνη και καθοδήγηση
    γιά να μην γίνει εργατικό ατύχημα , που θα μπορούσε να γίνει και θανατιφόρο :::

    Απαράδεκτη και θλιβερή κατάσταση .

    Στο Κτηματολόγιο τίνος φαίνεται να είναι η ιδιοκτησία της θέσης
    των 7 δένδρων ::::::::::
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ :::::::

    Το πράγμα δεν πρέπει να μείνει έτσι !!!

    Ας μας πούν οι γείτονες ποιοί τα έκοψαν τα δένδρα .
    Σίγουρα τους είδαν πολλοί !!

  • ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΔΕΝΔΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
    ΚΑΙ ΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ !!

    ΠΟΙΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ??

  • Επρεπε να εκδοθεί οπωσδήποτε άδεια από το γραφείο Δόμησης του Δήμου Κοζάνης .

    Δήμαρχε Κοκκαλιάρη μάλλον άρχισες άσχημα .
    Τώρα κόβεις μεγάλα δένδρα, ή κάνεις τα στραβά μάτια , καταστρέφοντας
    το μοναδικό πάρκο του Αγίου Δημητρίου ::

  • Τα κόβουν φωνάζουμε ….αν δε τα κόψουν και σε μια κακοκαιρία πέσουν και κάνουν ζημιά η χτυπήσουν κανέναν φωνάζουμε γιατί δεν τα κοβουν τι θέλουμε επιτέλους….

  • Κοζάνη, η πόλη του τσιμέντου.
    Οι κάτοικοι της έχουν «αλλεργία» στα δέντρα, μόλις δουν δέντρο μέσα στην πόλη κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες π.χ ρίξιμο αλατιού στη ρίζα του δέντρου, κόψιμο του δέντρου και ρίξιμο τσιμέντου στη ρίζα του και διάφορα άλλα τεχνάσματα προκειμένου να τα εξαφανίσουν.
    ΚΟΖΑΝΗ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ.
    ΕΛΕΟΣ, ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥΠΟΛΗ.

  • Γιατί έχουμε τόσο μένος σ αυτή την πόλη με το πράσινο;; Και οι κάτοικοι και οι αρχές…κόβουν δέντρα, τσιμεντωνουν πράσινο καταστρέφουν οτιδήποτε είναι φύση λες και τους στερεί την ζωή…πόση αμορφωσιά και βαρβαρότητα χωράει ακόμα αυτή η πόλη;;;… μας έχει βουλώσει τελείως τον εγκέφαλο το πολύ μπετό που φροντίσαμε να μας περιβαλκει που το θεωρούμε φυσιολογικό να καταστρέφουμε φύση;;; Εξαφανιστε τότε και το τελευταίο φυλλαράκι να δουμε μετά από που θα παίρνετε οξυγόνο για να ψαλλετε, να πίνετε καφέδες, να κάνετε κωλοτουμπες σε πίστες σκέιτ και άλλα πανηγυριωτικα…

  • ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ Η ΝΑΟΔΟΜΙΑ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΛΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ .

    ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ .

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ .

  • ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ , ΣΕ ΣΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΨΑΤΕ .

    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΟΛΗ .

    Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΔΕΔΡΑ
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ .΄

  • Μην το ψάχνετε πολύ, οι ίδιοι που τους ενοχλούν τα σκυλιά είναι…ιδια νοοτροπία σε όλα: ότι ενοχλεί τον εγωκεντρισμό τους πρέπει να πατάσσετε και να εξαφανίζεται..ουγκ

  • Αφου βλεπατε οτι τα εκοβαν γιατι δεν φωναζατε την αστυνομια αλλα ολοι εσεις που μιλατε τρωτε απο την εκκλησια και γραφετε κατοπιν εορτης θρασειδηλοι ειστε ολοι

  • Δεν μπορώ να καταλάβω. Για να κοπούν τόσα δέντρα θα υπήρχε συνεργείο, φασαρία από τα μηχανήματα σίγουρα θα γινόταν, φορτηγά για να κουβαλήσουν τα κομμένα και αυτά θα υπήρχαν και μία κινητικότητα γενικά “σίγουρα” θα υπήρχε…..!!!!!!!! Και αναρωτιέμαι… Ούτε ένας κάτοικος της περιοχής δεν είδε κάτι;;;; Δεν άκουσε κάτι;;; Δεν κατάλαβε κάτι;;;;; Είμαστε άξιοι της τύχης μας……. Θα τα κόψουν όλα. Δεν ξέρω ποιοι, πως και για ποιο λόγο…… Το ίδιο και στο στρατόπεδο της πόλης. Δεν άφησαν ούτε κλαδί που να μην κόψουν……. Εκεί ποιοί αποφάσισαν και πώς;;;;;;; Ποιοί έκριναν να κοπούν τόσα πολλά δέντρα;;;; Σχεδόν πάνω από 100…….. Το δασαρχείο έδωσε άδεια για τόσα πολλά δέντρα;;;;;; Τι λένε οι αρμόδιοι;;;; Έχουνε δώσει απαντήσεις;;;;; Ή στο βωμό της πυροπροστασίας βρήκαμε και κάνουμε;;; Έτσι θα κόψουμε ότι δέντρο “κυκλοφορεί” στον “αέρα”. Έρευνα ευθυνών για όλες τις περιπτώσεις……

  • Έχω πληροφορίες εκ των εσω ότι θα βάλουν 7 ανεμογεννητριες και θα γεμίσουν φωτοβολταϊκά την σκεπή του αγιου Χριστόφορου. Επίσης θα φυτέψουν αντί για γκαζον φαρμακευτική κάναβη ως δώρο στους πικροχολους………..

  • Δεν σας ειδα να εχετε το ιδιο ενδιαφερον για το τσιμεντο που εριξαν στο δημοτικο παρκο αντι να βαλουνε κανενα δεντρο…..
    ουτε για το χωμα που εστρωσαν στα δρομακια του παρκου κ δεν τολμας να περπατησεις…..

    • Και όμως πολλοί από εμάς φωνάζαμε για να σταματήσει η καταστροφη του Δημοτικού Κήπου από τα σχέδια ακόμα…μακάρι να είχαν ξεσηκωθεί περισσότεροι και τότε για να σωθεί ο Δημοτικός Κήπος…

  • Καθάρισε ο τοπος από τα βρομοδεντρα.

    Κανένα κωνοφόρο δεν είναι κατάλληλο για τον αστικό ιστό, πολύ περισσότερο τωρα, συμφωνα με τον κανονισμο πυροπροστασίας πρέπει να απέχει κατ’ ελαχιστο 5 μέτρα από γειτονικο κτηριο

  • Τα σπίτια αγαπητοί μου στην περιοχή ,υπάρχουν ως μονοκατοικίες πολύ πριν χτιστεί ο ιερός Ναός του Αγ.Χριστοφορου
    Όσο για τα δέντρα ,φυσικά κ αγαπάμε κ μεις της περιοχής το πράσινο αλλά κ τα δέντρα ,ωστόσο μιλάμε για πανύψηλα πεύκα τα οποία έχουν κλιση προς τα σπίτια ,πολλά αυτά είναι ξεραμένα κ κάνεις από όλους εσάς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ
    Παρά μόνο να γράφετε εξυπνάδες κ να φέρνετε βόλτα τα σκυλιά σας για να κάνουν την ανάγκη τους κ να παρατήσετε τα περριτωμα τους στο υπέροχο άλσος
    Το οποίο άλσος ,πέρα από τα πανύψηλα μισό ξεραμένα δέντρα ,δεν έχει ίχνος πράσινου ,παρά μόνο ξεραμένα χόρτα,πευκοβελόνες ,κουκουνάρια,γυαλιά από μπουκάλια από τις υπέροχες συναυλίες που διοργανώνονται κτλ
    Είμαι 23 χρόνια κάτοικος της Κυζίκου κ δε είδα μια φορά κάποια αρμόδια αρχή,δήμος ,δασική υπηρεσία κάτι να έρχεται να περιποιηθεί αυτά τα δέντρα να καθαρίσει να κλαδέψει κ γιατί όχι να φυτέψει
    Κάποια από αυτά τα δέντρα ,όπως κ τα δέντρα δίπλα από τον Ναό είναι κ ήταν “επικίνδυνα”ως προς την κλήση τους ,καθώς κ ως προς την απόσταση τους από τα κτίρια
    Η συγκεκριμένη περιοχή χρήζει αναδάσωσης, περιποίησης κ καθαριότητας από όλα τα ξερόκλαδα κτλ ,(κατι άκρος επικυνδινο )ακριβώς γιατί είναι στο κέντρο της πόλης κ σε πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή

    • Ορίστε η επιβεβαίωση, τι σας έλεγα;; Οι ίδιοι που τους ενοχλούν τα σκυλιά είναι αυτοί που επικροτούν τέτοιες ενέργειες…μίσος για οτιδήποτε εκτός απ’ τα ιδιόκτητα τσιμέντα τους…. είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ κύριε μου αυτό που έγινε με τα δέντρα και δίκιο να είχατε -λεμε τώρα – τώρα έχετε παρανομησει!

  • Σύμφωνα με τα λεγόμενα του νεαρού που ζει στη περιοχή, για ακόμη μια φορά ήταν απούσες οι αρχές στ περιποίηση των δέντρων, όμως οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν όλα αυτά τα χρόνια; Έβλεπαν τόση ασχήμια, όπως αυτή που περιγράφει ο 23χρονος και μουγκα όλοι; Αλλά δυστυχώς ο ατομισμός ο ωχαδερφισμός είναι χαρακτηριστικά μας με όλες τις συνέπειες που αυτά προκαλούν σε όλους μας

  • Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ ΤΟ . την Σημερινή Εποχή η κοπή δένδρων ισοδυναμεί με αφαίρεση ΖΩΗΣ. Οι συχαμένοι υλοτόμοι που έκοψαν τα δένδρα είναι ΔΟΛΟΦΩΝΟΙ…..

  • Μην εκπλήσσεστε. Εδώ και καιρό είναι τάση. Κάντε μια βόλτα στα χωριά του Δήμου. Λεγκοβρυση, Αλωνακια ειδικά. Δεν έχει μείνει δέντρο για δέντρο γύρω από τους ναούς. Κηπάρι Ανθοτοπου. Ξαφνικά τα δέντρα “αρρωστησαν, λερ ναν τα λουκια και ότι ανόητη δικαιολογία υπήρχε!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι