Αναντιστοιχία μεταξύ ΕΣΕΚ και ΔΕΗ για το πότε θα αποσυρθεί η Πτολεμαΐδα 5

27 Αυγούστου 2024
07:37

Σε διαφορετικές χρονιές τοποθετεί το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ και η ΔΕΗ την απόσυρση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ σε πρόσφατο έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, το οποίο συμφωνεί με το νέο ΕΣΕΚ εκτός από ένα σημείο:

Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5 η επιχείρηση αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2, έχει δρομολογηθεί η διακοπή της εντός του 2026.

Από την άλλη, το ΕΣΕΚ αναφέρει το έτος 2028 ως τελευταίο έτος λειτουργίας της μονάδας. Επιπλέον, τονίζεται ότι “η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα”.

65

Τέλος, το ΕΣΕΚ διευκρινίζει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι οριστικό και αξιολογείται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

energypress.gr

3 σχόλια

  • ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5 ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ?ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ.ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.ΕΛΕΕΙΝΟΙ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ.ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ,ΑΛΛΑ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ?Η΄ΜΑΛΛΟΝ ΦΤΑΙΕΙ,ΕΦΟΣΟΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ.ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.

  • Είτε κλείσει το 26 είτε το 28, θα είναι ένα σκάνδαλο οικονομικό. Ο λαός πλήρωσε κοντά 2 δις για ένα έργο. Και κάποιοι το πετάνε. Κάποιοι λοιπόν πρέπει να λογοδοτήσουν. Ή αυτοί που το σχεδίασαν και αποφάσισαν να το φτιάξουν ή αυτοί που τώρα το κλείνουν. Κάποιοι από τους παραπάνω έπραξαν κάτι προς όφελος δικό τους ή των φίλων τους. Ας αποφασίσουν οι εισαγγελείς.

  • Το “Δ” στη ΔΕΗ δεν έχει καμιά σχέση με το “Δημόσια” πλέον. Νόμος είναι η κερδοφορία με οποιοδήποτε τρόπο, μήπως κι ανεβεί η μετοχή. Αν την αφήσουν ελεύθερη, θα τα κλείσει όλα για να εισάγει φθηνό ρεύμα απ’ τα πυρηνικά Βουλγαρίας-Ρουμανίας και τα λιγνιτικά των Σκοπιανών. Ξέρετε, αυτά που καίνε τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη.

    Να μην ξεχνούμε πως η “Δ”ΕΗ είχε στείλει γράμμα στον ΑΔΜΗΕ το Φεβρουάριο 2021 για να κλείσει όλα τα λιγνιτικά τον Αύγουστο 2021, παρόλο που ο μητσοτάκης είχε πει για 2028. Κι έπειτα μπήκαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία κι ο μητσοτάκης έτρεχε το καλοκαίρι 2022 να βρει ρεύμα από λιγνίτες. Αυτούς που θα τους είχε κλείσει η “Δ”ΕΗ ένα χρόνο νωρίτερα! Πιο επικίνδυνοι γίνεται; Δεν γίνεται!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι