Ο κ. Στάμος Αλκιβιάδης, συνταξιούχος υδρογεωλόγος, επί 35 έτη στο ΙΓΜΕ Κοζάνης, σχολιάζει, με παρέμβασή του στο kozan.gr, τα όσα ειπώθηκαν για τα Κοιμητήρια Κλείτου, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ελένη Παπαδοπούλου

29 Αυγούστου 2024
11:41

Παρακολούθησα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και την αναφορά από την κ. Πρόεδρο του ΔΣ για τη μελέτη του ΙΓΜΕ ως φιάσκο για την επιλογή της θέσης του κοιμητηρίου και της μελέτης συνολικά.

Ο σχολιασμός -περί φιάσκου- της μελέτης προϋποθέτει μεγάλη γνώση και μεγάλη εξειδίκευση στο πεδίο, για θέματα γεωλογικά και υδρογεωλογικά, διαφορετικά μεταφέρει την κρίση άλλων σχολιαστών, ποιών ..?

Μεγάλο λάθος φυσικά να χρησιμοποιεί παρόμοιους σχολιασμούς παρ΄ότι μη εξειδικευμένη για μελέτες άλλων ειδικοτήτων .

Να σημειώσω κατ΄αρχήν ότι στους υδρογεωλογικούς, υδροχημικούς, γεωφυσικούς και άλλους  χάρτες της ολοκληρωμένης μελέτης μας το 2010 για το  ΥΔ. Διαμερίσματος  Δυτικής Μακεδονίας (09) καταγράφηκαν, οριοθετήθηκαν και αξιολογήθηκαν με τα ετήσια ανανεώσιμα ο κάθε ένας από τους υδροφόρους του ΥΔ. Διαμερίσματος καθώς και ο συγκεκριμένος καρστικός υδροφορέας του Αργίλου- Πρωτοχωρίου που ανέφερε η κ. πρόεδρος.

Η ολοκληρωμένη αυτή μελέτη μας  χρησιμοποιήθηκε και στη μελέτη ίδρυσης του κοιμητηρίου.

Επομένως είμαι ειδικός και απαντώ και στη γενική ερώτηση της προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, ” ο καρστικός υδροφορέας δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτη του ΙΓΜΕ”  ?

Στη μελέτη μας -που δεν αφιέρωσε έστω και λίγο χρόνο για την ανάγνωσή της, γίνεται μεγάλη αναφορά και ανάλυση για τον καρστικό αυτόν υδροφορέα, καθώς και για την προστασία του.

Οι ζώνες προστασίας του καρστικού αυτού υδροφορέα  είναι καταγεγραμμένες, οριοθετημένες καθώς περιγράφονται και τα μέτρα προστασίας σε κάθε ζώνη προστασίας όπως και ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται σε κάθε ζώνη προστασίας την Ι , ΙΙ, και Τρίτη.

Για τον προσδιορισμό των ζωνών αυτών χρειάζονται κύρια η ταχύτητα του υπόγειου νερού (ιχνηθετήσεις κά) και στη συνέχεια με την ταχύτητα αυτή οριοθετούνται οι ζώνες, όπως περιγράφονται στη μελέτη που δεν ανέγνωσε η κ πρόεδρος αλλά ούτε και σύμβουλοί της.

Οι πηγές που εκφορτίζει ο καρστικός αυτός υδροφορέας είναι οι πηγές αργίλου και πρωτοχωρίου και πρέπει να προστατευθούν. Η πρώτη ζώνη προστασίας των πηγών Αργίλου ανέρχεται 240 μέτρα ανάντι της πηγής και στη ζώνη αυτή απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ακόμα και η διάβαση ανθρώπων και ζώων. Οριοθετώντας τη γραμμή αυτή των 240 μέτρων ανάντι των πηγών, τοποθετείται ο μετεγκατεστημένος  οικισμός του Κλείτους δηλαδή πάνω ακριβώς στην έκταση του υδροφορέα με συνέπειες σοβαρές για την προστασία του. Μεγάλο λάθος η εγκατάστασή του στην περιοχή αυτή.

Ο οικισμός του Κλείτους υπέρκειται ακριβώς του καρστικού αυτού υδροφορέα με αρνητικές συνέπειες στην ποιοτική του κατάσταση.   Σημαίνει ρύπανσή του γιατί ότι απορρίπτεται στην επιφάνειά του κατεισδύει αμέσως στον υδροφορέα και στις πηγές του. Είναι αναπόφευκτο επομένως ότι θα υπάρξει ρύπανση και των πηγών και του υδροφορέα.

Το προδιαγεγραμμένο μελλοντικό αρνητικό ποιοτικό αποτέλεσμα του υδροφορέα και των πηγών του δεν δίνει φυσικά το δικαίωμα και άλλης επιβάρυνσης με  πρόσθετες  επιβαρυντικές  δραστηριότητες.

Βέβαια δεν είναι δικαιολογία, το ότι επειδή, ήδη σήμερα επιβαρύνεται ποιοτικά ο υδροφόρος  δεν πειράζει να επιβαρυνθεί περισσότερο.

Τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι σύμβουλοι της κ. προέδρου ?

Η περιοχή λοιπόν όπου επιλέχθηκε η ίδρυση του νέου κοιμητηρίου συνίσταται από πετρώματα που ονομάζουμε μολασσικά ιζήματα και έχουν ερευνηθεί τόσο στο νομό Κοζάνης, στα Γρεβενά και άλλες περιοχές όπου αναπτύσσονται και προσδιορίστηκε η περατότητά τους που βρέθηκε 10-8 m/sec που σημαίνει ότι τα πετρώματα αυτά είναι υδατοστεγή πετρώματα και δεν επιτρέπουν τη διήθηση επιφανειακών νερών στους υποκείμενους ασβεστόλιθους του καρστικού υδροφορέα.

Μόνο στα πρώτα 2-2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους παρουσιάζονται ελαφρά αποσαθρωμένα με μικρό πορώδες 10-4  m/sec που είναι αναγκαίο για την αποσύνθεση των ανθρώπινων σορών.

Δεν πρόκειται λοιπόν να διηθηθούν στον υδροφόρο αυτόν οι όποιεδήποτε ενδεχόμενες απορίψεις λυμάτων ή ρυπαντικών φορτίων και ουσιών, γιατί στην περιοχή του νεκροταφείου απουσιάζουν οι ασβεστόλιθοι του καρστικού υδροφορέα που υπόκεινται των επιφανειακών μολασσικών ιζημάτων της περιοχής του κοιμητηρίου.

Η θέση λοιπό αυτή δεν ανήκει ούτε στην υδρογεωλογική ζώνη ούτε στη ζώνη τροφοδοσίας του υδροφορέα, επομένως η υποδειχθείσα περιοχή τοποθετείται εκτός των  ζωνών προστασίας του υδροφορέα και των πηγών του..

Όσο για τις μελέτες ΣΔΛΑΠ και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, όπου κάνει αναφορά η ΑΝΚΟ, ενημερώνω ότι οι συντάκτες των σχεδίων ΣΔΛΑΠ δεν εκπονούν υδρογεωλογικές έρευνες και χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες μελέτες και για  το Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη από 6 τόμους που πραγματοποιήθηκε από το ΙΓΜΕ (τον υποφαινόμενο) όπως ακριβώς από τους ίδιους μελετητές των ΣΔΛΑΠ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη παρουσίασή τους για τους υδατικούς πόρους στην περιφέρεια.

Η θέση λοιπόν αυτή για την ίδρυση του κοιμητηρίου  είναι η πλέον ενδεδειγμένη και πληροί όλες τις τεχνικές και άλλες προδιαγραφές προς τούτο.

Να σημειώσω για την ΑΝΚΟ, ότι δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας η αναφορά της για νέα στοιχεία ΣΔΛΑΠ (υπάρχει βέβαια η αμφιβολία για την ΑΝΚΟ ως προς το εάν ανέγνωσε τη συγκεκριμένη μελέτη μας για το κοιμητήριο).

Γνωρίζει επίσης για την ολοκληρωμένη μελέτη μας που περιγράφηκε προηγούμενα και έχει στο γραφείο της και την οποία συμβουλεύεται για οποιοδήποτε υδρογεωλογικό θέμα.

Λυπούμαστε οστόσο εάν πρώτη αυτή ανακίνησε το θέμα της μελέτης -όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ- .

Nα σημειώσω επίσης εδώ ότι η θέση του κοιμητηρίου που επέλεξε η ΑΝΚΟ συνίσταται από αργίλους που είναι παντελώς υδατοστεγή και αεροστεγή πετρώματα και οι σωροί που θα ενταφιαστούν εκεί θα αποσυντεθούν και σε πόσα πόσα χρόνια ? ακόμα και τεχνικά εάν επιδιορθωθεί το έδαφος.

Τέλος να τονίσω ότι είχε ενημερωθεί το προηγούμενο ΔΣ (επί Δημαρχίας κ. Ιωαννίδη) και ομόφωνα ενέκρινε και συμφώνησε για τη μελέτη μας όπως και ο πρώην Δήμαρχος κ. Μαλούτας καθώς και  ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

 

21 σχόλια

  • Συγχαρητήρια κ. Στάμο. Μια περιεκτική σύντομη και ολοκληρωμένη τοποθέτηση απέναντι σε μια το λιγότερο άστοχη για να μην πω κακόβουλη θέση ενός (μιας) πολιτικάντη άσχετου με το θέμα, αλλά παντογνώστη , όπως όλοι οι πολιτικάντηδες που με 10 ψήφους συγγενών και φίλων ξαφνικά γίνανε πανεπιστήμονες και παντογνώστες .

  • ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ.
    ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΚΟ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΙΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΛΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΚΟ ΚΥΡΙΟΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ .
    Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Κου ΣΤΑΜΟΥ ( ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ) ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ( ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ) .

  • κ.Στάμο, όσοι βάζουν υποψηφιότητα κι εκλέγονται αποκτούν με την εκλογή ατελείωτα διδακτορικά. Ούτε γνώσεις χρειάζονται ούτε εμπειρία. Προφανώς ούτε καν αυτοσεβασμό.

  • Αυτο συμβαινει εδω στην Ελλαδα.Να μιλανε και με πολυ υφακι οι πλεον ασχετοι και να το παιζουν και ειδημονες.Καλα κανετε και παρεμβαινετε.Αντε γιατι πολλοι ξερολες μαζευτηκαν.

  • Σας ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση. Είναι κάτι που δυστυχώς λείπει από τον σημερινό πολιτικό βίο. Το χρειαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε αληθινούς και άξιους επιστήμονες για να μας προστατεύσουν από την παραπληροφόρηση, με την οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά στα δημοτικά συμβούλια.

  • Συγχαρητήρια κ. Στάμο για τις σαφείς σας διευκρινίσεις. Είναι λυπηρό πράγματι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που κατάγεται από τον Κλειστό, να επέλεξε να απαντήσει στη συνεδρίαση της Λογοδοσίας, στην ερώτηση που διατύπωσε από την παράταξη της Ενότητας η Ελπίδα Κουιμτζιδου και η απάντηση της ήταν εωλη και αστήρικτη. Μάλιστα μίλησε για φιάσκο και έκπληξη της για τη συγκεκριμένη ερώτηση. Τώρα λοιπόν τι έχει να πει σε όλα αυτά;Ποιο το δήθεν ενδιαφέρον της για τα νεκροταφεία του χωριού της; Πράγματι η έκπληξη για όλους μας για όσα απάντησε και μάλιστα με ύφος καρδιναλίων

  • Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λέτε. Με ενδιαφέρει να γίνουν κοιμητήρια στο χωριό μου. Φτάνει πια με τις εμμονές σας. Να γίνουν στα Λευκάδια να τελειώνουμε. Δεν είμαστε για πειράματα. Από την στιγμή που δεν γίνεται εκεί σταματήστε να επιμένετε σε μια περιοχή προβληματική που έχει καμία ελπίδα. Μονόδρομος ειναι τα Λευκάδια αν θέλουμε κοιμητήρια.

  • Εγώ πιστεύω ότι μια χαρά τα είπε η πρόεδρος αλλά κάποιοι επιμένουν και δεν θέλουν να αποδεχτούν την αλήθεια. Λυπάμαι που το λέω αλλά όταν έρθει η ώρα να θάψουν τους συγγενείς τους θα επιβεβαιωθεί η Πρόεδρος και τότε θα είναι αργά. Αυτό όμως που δεν εξήγησε κανείς είναι γιατί η τόσο τεκμηριωμένη έρευνα δεν κατάφερε να ξεκινήσει το έργο του νεκροταφείου τόσα χρόνια;

  • Πολύ καλά το είπε η πρόεδρος ότι προκειτε για ένα φιάσκο. Να αποδοθουν ευθύνες γιατί δεν έγιναν τα κοιμητήρια τόσα χρόνια .Εδω και έναν χρόνο ακουμε ότι είναι σε καλό δρόμο και είδαμε τα αποτελέσματα. Μια ομάδα ανθρώπων στον Κλειτο υποστήριζαν αυτήν την περιοχή και είδαμε τα αποτελέσματα,

    • Υπάρχει η μελέτη της Ανκο το 2007 που λέει ότι μόνο στην περιοχή 7 στα Λευκάδια μπορούν να γίνουν τα κοιμητήρια. Μακάρι να γινόντουσαν εκεί που έγινε η έρευνα του Ιγμε αλλά από την στιγμή που είναι απαγορευτικό το σημείο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εγω σαν μόνιμος κάτοικος του Κλείτου θέλω να γίνουν τα κοιμητήρια. Μας κούρασε τόσα χρόνια αυτό δεν γίνονται εδώ δεν γίνονται εκεί, γιαυτό να πάμε όπου μας πουν οι υπηρεσίες να τελειώνουμε.

  • Ρε παιδιά πάμε καλά τώρα; Τι συζητάμε για μια δημοσίευση που δεν ισχύει. Δεν το επέτρεπε καμία υπηρεσία να γίνουν τα κοιμητήρια εκεί. Γνωρίζει κάνεις ότι είναι στον σχεδιασμό της Δευακ να γίνει γεώτρηση; Πως θα πάρει έγκριση να γίνει εκεί το κοιμητήριο. Είδε κανείς τις παρατηρήσεις από το υπουργείο υγείας; Δεν μπορούν να γίνουν μελέτες γιαυττες τις παρατηρήσεις. Τι συζητάτε τώρα. Ειναι απαγορευτικη η περιοχή αυτή που συζητάμε να γίνει το κοιμητήριο. Μόνο στα Λευκάδια μπορεί να γίνει, πουθενά αλλού.

  • Ευτυχώς σταμάτησαν τώρα οι διαδικασίες για τα κοιμητήρια,
    διαφορετικά θα τρεχάτε και δεν θα προλαβαίνατε…
    Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν έκανε επιστημονική ανάλυση, απλά παρουσίασε τα γεγονότα. Είτε σας αρέσει Είτε δεν σας αρέσει που έλεγε και οΜαλούτας

  • Λοιπόν, το πρόβλημα κοιμητηρίων στον Κλείτο είναι πολύ εύκολο να λυθεί: θα πάνε τους νεκρούς τους στο νέο κοιμητήριο της Κοζάνης, στη Φτελιά, που το κατασκεύασαν εδώ και πολλά χρόνια Κουκουλόπουλος-Μαλούτας. Δοξάστε τους!

    • Η τακτική της διοίκησης Κοκκαλιάρη είναι η γνωστή!
      Μηδενίζουν τα πάντα όποτε τους βολεύει!
      Ονοματίζουν ως φιάσκο οτιδήποτε γίνεται πριν από αυτούς,να τους δούμε τι θα μπορέσουν να λύσουν οι ίδιοι!
      Να δούμε τι θα απαντήσουν σε αυτή τη επιστημονική δήλωση…
      Ορίστε κύριοι και κυρία πρόεδρε δώστε λύση ,τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!
      Φτιάξτε κοιμητήριο από το μηδέν αν είναι όλα τόσο εύκολα!
      Σχεδιάστε,βρείτε χρήματα,να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!
      Κλείνει ο πρώτος χρόνος ως δημοτική αρχή και από φωτογραφίες τα πάνε τέλεια,από ουσία μηδέν!

        • Για πότε οι οχτώ μήνες θα γίνουν 18,28 και 38 χαμπάρι δεν θα πάρουμε!
          Θα τελειώσουν οι χοροί και οι φωτογραφίες και τι θα μείνει;
          Αυτό που φαίνεται είναι ο άκρατος λαϊκισμός της νέας δημοτικής αρχής,δεν πρέπει να το λέμε:;;:
          Να αναφερόμαστε σε Κουκουλόπουλο ,Μαλούτα και Ιωαννίδη και να δίνουμε συγχωροχάρτι σε κάτι που βγάζει μάτι πως δεν πάει καλά από νωρίς;;;
          Λύσεις στα προβλήματα απαιτούνται και τα κοιμητήριο του Κλειστού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα!

  • Μια ζωή εξυπνάδες βροντακιδες και φουρτουνακιδες ξυπνήστε δεν υπάρχει πουθενά χωριό χωρίς κοιμητήρια φτάνει πια το δούλεμα!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι