Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το έργο «Η αγάπη άργησε μια μέρα», σε μια συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και πιθανότατα με το Δη.Πε.Θε. Βέροιας, σχεδιάζει το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης να “ανεβάσει” στην Κεντρική Σκηνή του, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αυτή φέρεται να είναι η πρόταση του νέου συνεργάτη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Ηθοποιού – Σκηνοθέτη Στέλιου Χλιαρά, με τον προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης να ανέρχεται σε περίπου 43.000 ευρώ (κι ίσως λίγο παραπάνω) από τα συνολικά 198.630 ευρώ εκ των οποίων το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει με 125.000 ευρώ και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με 30.540 ευρώ.
Λίγα λόγια για το έργο «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου
Ακόμα και οι γιοί τρέμανε τη “σκιά” του πατέρα αφέντη, πού επίσης μέσα από το αίσθημα ιδιοκτησίας απαιτούσαν απ’ αυτούς να γίνουν σπουδαίοι, όχι ευτυχισμένοι, σπουδαίοι, πάντα στα μέτρα της δικής τους βαρβαρότητας και αμορφωσιάς». Στο Νεοχώρι της Κρήτης, την περίοδο της Κατοχής, η πολυμελής οικογένεια Φτενούδου, ζει υπό το βάρος της ενοχής, της θρησκευτικής καταπίεσης και των άκαμπτων ηθικών κανόνων της επαρχίας. Μέσα σε αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον, η μικρότερη κόρη, Ερατώ, η πολυαγαπημένη της μητέρας της, ερωτεύεται έναν Ιταλό στρατιώτη, που κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού τους και μένει έγκυος από αυτόν. Μετά τον θάνατο του πατέρα, η μεγάλη κόρη της οικογένειας αναλαμβάνει τα ινία του σπιτιού, επιβάλλοντας τη θέλησή της μέσα από την απόλυτη υπακοή στο αναχρονιστικό σύστημα αξιών, τον ενσωματωμένο μισογυνισμό, τα μίση και τα απωθημένα της ερωτικής στέρησης.
Ταυτόχρονα, η ανάγκη προάσπισης της εικόνας μιας φαντασιωσικής υπεροχής της οικογένειας Φτενούδου, την οδηγεί σε μια άνευ νοήματος μεγαλομανία, που ανατροφοδοτεί την κοινωνική υποκρισία: αποκρύπτει (ή θανατώνει) ό,τι πλήττει την οικογενειακή τιμή και επιδεικνύει κάθε ανούσια σύμβαση που προσδίδει κύρος στην παρηκμασμένη τους ζωή. Σε αυτό το περιβάλλον κάθε μορφή αγάπης και έρωτα αποκλείεται, ποινικοποιείται και διώκεται. Κάθε ανάγκη για ζωή μαραίνεται.
Το έργο «Η αγάπη άργησε μια μέρα», βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, γραμμένο το 1994, το οποίο έγινε τηλεοπτική επιτυχία το 1997. Η συγγραφέας εστίασε στα μυθιστορήματά της στην πάλη για την ανεξαρτησία των γυναικών και στη γυναικεία χειραφέτηση. Το έργο πραγματεύεται την τόλμη που απαιτεί η ελευθερία καθώς και τον αγώνα ενάντια στην επιβολή και τον αυταρχισμό. Μια απεικόνιση της πατριαρχικής κοινωνίας και του βαθιά ριζωμένου μισογυνισμού
Διασκευή -Σκηνοθεσία : Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά -κοστούμια : Δανάη Πανά
Μουσική : Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
O Στέλιος Χλιαράς φέρεται να οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη πρόταση συμπαραγωγής, κυρίως, γιατί, τα χρονικά πλαίσια υλοποίησης μιας παραγωγής είναι εξαιρετικά περιορισμένα (δεδομένου το ότι ο θίασος θα πρέπει να ξεκινήσει πρόβες εντός του Σεπτεμβρίου ώστε η παράσταση να είναι έτοιμη τον Νοέμβριο, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι συντελεστές έχουν κλείσει το πρόγραμμά τους για την επερχόμενη θεατρική σεζόν. Επίσης θα αποτελέσει ιστορική στιγμή μια πρώτη συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δη.Πε.Θε. Βέροιας.
Δηλαδή υπέγραψε ήδη σύμβαση με το έτσι θέλω;; Πάει τελείωσε; Δεν είναι πρόταση αυτο, μπορούσε να το σκεφτει και το συμβούλιο του Δήμου αν ζητούσαν λίγη καθοδήγηση από όσους δουλεύουν μέσα στο ΔΗΠΕΘΕ χρόνια…το πιο σωστό θα ήταν να ζητήσουν από ανθρώπους της τέχνης και της πόλης να συγκροτήσουν μια μικρή επιτροπή, με ελάχιστη συμβολική αμοιβή, να κάνουν όλοι τις προτάσεις τους και να επιλέξουν από κοινού ωστε να υπάρχει και φρένο στις προσωπικές φιλοδοξίες, τουςοποιουδήποτε ενός, σ αυτή την μεταβατική φάση. Ζητήθηκε η γνώμη καλλιτεχνών της πόλης με εργασιακή εμπειρία στον χώρο;; Όχι. Κατευθείαν ορίστηκε συμβασιούχος κάποιος που πολέμησε λυσσαλέα το ΔΗΠΕΘΕ μέχρι τώρα, ανεξάρτητα από τους λόγους. Όπως και να έχει συνέβαλε στην δημιουργία εντυπώσεων και στο αρνητικο κλίμα. Και τώρα έρχεται για να το σώσει. Μάλιστα. Εξωστρέφεια και καταξιωμένους πανελλαδικά επαγγελματίες χρειάζεται το ΔΗΠΕΘΕ για να ανακάμψει.
Πάντως, και αυτό με την 3μελη επιτροπή που ειχαν κανει (στην οποια ειχαν μεσα και τον Βασιλειαδη, μετα απο οσα ειχαν γινει) δεν λειτουργησε. Αποτυχιες ειχαν παλι.
Αγαπητέ κυριε-α. Σε απάντηση για την 3μελη που αναφέρεστε σας ενημερώνω πως: Η συγκεκριμένη επιτροπή από 20 Αυγούστου έως 17 Νοεμβρίου που ανέλαβε ο Κύριος Πλασκοβιτης έκανε 2 παραγωγες ενώ προετοίμασε την παράσταση της παιδικής σκηνής. Συγκεκριμένα ανέβασε την παιδικη παράσταση ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ που έδωσε 44 παραστάσεις στα δημοτικά σχολεία της πόλης(για πρώτη φορά). Για την κεντρική σκηνή ετοίμασε και παρουσίασε το ΚΤΗΜΑ του Λ. Λαζόπουλου. Είχε κλείσει και τον τεράστιο σκηνοθέτη Κ. Τσιάνο που δυστυχώς 1ημερα πριν την έναρξη των προβών τραυματίστηκε και ανέλαβε η κυρία Κουμιδου. Η συγκεκριμένη παραγωγη έδωσε 12 παραστάσεις στη περιφέρεια πληρωμένες από την ΠΕΔ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Επίσης προετοίμασε την κεντρική παιδική παράσταση.Σημειωση 1η: οι πρόβες όλων των παραγωγών έγιναν από την πρώτη ημέρα της ανάγνωσης στην Κοζάνη(πάγιο αίτημα) Σημείωση 2η: Η επιτροπή εργάστηκε χωρίς ΑΜΟΙΒΗ. Αυτά προς ενημέρωση σας Στη διάθεσή σας για όποια άλλη πληροφορία χρειαστείτε. Με εκτίμηση Γιώτης Βασιλειάδης
Ωραιο ξεκινημα να συμετεχει το δηπεθε κοζανης με χρηματα δικα του σε συμπαραγωγη χωρις συντελεστες της κοζσνης ολες επιλογες θα γινουν απο το κρατικο θεατρο β ελλαδοςασε ρε χλιαρα αλλα ελεγες
Ενα σχολιο μονο μπραβο μαστορα εισαι δικτυωμενος