Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να στελεχώσει τα Νηπιαγωγεία της χώρας με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό», την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμη Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ερώτηση αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης των νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς, για τη σχολική χρονιά 2024-2025 το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μόλις 223 μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών και την πρόσληψη περίπου 4.700 αναπληρωτών σε Γενική εκπαίδευση και Παράλληλη Στήριξη, μέσω διαφόρων προγραμμάτων.
Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, όπου, έξι χρόνια μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικότητάς της, η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών και σε ανασύσταση των οργανικών θέσεων με βάση τις αυξημένες και πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν πανελλαδικά σε προσωπικό και υποδομές.
Αντιθέτως, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων πανελλαδικά σε όλες τις βαθμίδες, σε «υποβιβασμό» νηπιαγωγείων, ακόμα δε και στην αυθαίρετη παραβίαση του προβλεπόμενου αριθμού των 25 νηπίων ανά τμήμα, όπως καταγγέλεται ότι συμβαίνει και στην περίπτωση του 11ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης.
Τα παραπάνω φαινόμενα αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μικρούς μαθητές και τις οικογένειές τους με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου, το οποίο αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι, ιδίως τα οργανικά κενά στα Νηπιαγωγεία, δεν μπορούν να καλύπτονται διαρκώς με αναπληρωτές που εναλλάσσονται κάθε χρόνο και με διαδικασίες που φθάνουν μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς για να ολοκληρωθούν.
Κατόπιν των παραπάνω η κυρία Βέττα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:
- Πόσα είναι τα πραγματικά κενά που υπάρχουν σε Νηπιαγωγούς πανελλαδικά σε Γενική Εκπαίδευση και Παράλληλη Στήριξη, στο πλαίσιο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης;
- Πότε θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε ανασύσταση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στα Νηπιαγωγεία και σε επαρκείς μόνιμες προσλήψεις Νηπιαγωγών; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός;
Επισυνάπτεται η ερώτηση.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ κ. Καλλιόπη, το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ενώ παραπάνω από το μισό χρόνο είχαμε capital controls, τα νοικοκυριά πλήρωσαν για την…δωρεάν εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, 2,242 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον ίδιο χρόνο οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,18 δισ. ευρώ. Οι φόροι στα ακίνητα θεωρούνται δυσβάστακτο «χαράτσι», ενώ για την πανάκριβη και καθόλου δωρεάν εκπαίδευση δεν διεγείρεται ουδόλως το αίσθημα αδικίας. 2016: δαπάνη οικογένειας για εκπαίδευση 2,144 δισ. ευρώ – Φόροι ακινήτων 3,53 δισ. Ευρώ . 2017: δαπάνη για εκπαίδευση 2,164 δισ. ευρώ – Φόροι ακινήτων 3,6 δισ. Ευρώ. Το 2018: δαπάνη για εκπαίδευση 2,155 δισ. ευρώ – Φόροι ακινήτων 3,217 δισ. €. Μεταξύ 2015 και 2018 πληρώθηκαν από τα νοικοκυριά 6,7 δισ. για την παιδεία. Σχεδόν το μισό των φόρων που πληρώθηκαν για τα ακίνητα. Ποιοι πλήρωσαν τα περισσότερα; Οι οικογένειες που είχαν παιδιά στα γενικά λύκεια και έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις. Κατέβαλλαν ποσό 2,798 δισ. ευρώ. Και οι οικογένειες των επιτυχόντων φοιτητών στις Ανώτατες Σχολές. Πλήρωσαν συνολικό ποσό 2,406 δισ. ευρώ. Κ. Καλλιόπη, σχετικά με τις προσλήψεις, ΚΑΝΑΤΕ ότι κάνει κι ο Μητσοτάκης!!! Είστε κι εσείς η κόκκινη δεξιά της Ελλάδας. Όλα τα άλλα που λέτε είναι πομφόλυγες! Καλλιόπη δες με προσοχή στο βίντεο που ακολουθεί τα έργα και τις μέρες της κόκκινης δεξιάς του ΣΥΡΙΖΑ!!!