Ν. Παππάς: Πρέπει να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

16 Σεπτεμβρίου 2024
08:47

«Πρέπει να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές και ο αριθμός των golden boys» τόνισε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε ερώτηση της Αυγής και του Κώστα Πουλακίδα, στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ επί Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοπόρα στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Νίκος Παππάς αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει μία πρόταση θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό απέναντι στις αυξήσεις στο ρεύμα τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, είπε:

«Είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έχει διαμορφωθεί μία τεράστια στρέβλωση στην ελληνική οικονομία με αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε πολύ λίγες εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς, χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική, ή να επανεφεύρει τον τροχό, διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που είχαν σπεύσει ήδη από το 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Ήταν πολιτικές έξω από το κουτί των συνηθισμένων πρακτικών σε επίπεδο Ευρώπης αλλά επιλογές που έγιναν η ισχυρή και μόνο επιλογή για όποια χώρα ήθελε να να στηρίξει την εθνική της οικονομία. Μιλάμε και για διατίμηση σε επίπεδο κερδών και για τον ορισμό ανώτατου επιπέδου κέρδους στο επίπεδο της διύλισης. Ακόμα και κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας, το έκανε η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «εδώ έχουμε αντί για δημόσια ΔΕΗ για παράδειγμα, έναν ισχυρό πυλώνα που θα πιέζει τον ανταγωνισμό και τις τιμές προς τα κάτω έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ που αντί να διασφαλίζει επαρκές και προσιτό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απολογείται στους μετόχους της και λέει ότι έχει διογκωμένα κέρδη. Έχει αποστεί από τον βασικό κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυρίου Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας. Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Διότι η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί του κυρίου Μητσοτάκη και Χατζηδάκη ότι ο Economist μας έβγαλε προ μηνών την καλύτερη οικονομία για το έτος που μας πέρασε. Αναζητώντας τα στοιχεία είδαμε ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις χρηματιστηριακές αποδόσεις. Τα κέρδη που είναι πλέον των 10 δις. και καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, αφορούν εταιρείες ενέργειας, τράπεζες και λίγες ομίλους λιανεμπορίου. Ρωτάμε καθαρά, πέρα από διαχωριστικές γραμμές. Αυτό είναι κάτι θετικό για την οικονομία μας; Αποδεικνύεται πως όχι γιατί συμπιέζει και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Πρέπει να υπάρξει ριζική παρέμβαση και οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει τολμήσει. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα με μισόλογα δουλειά δεν γίνεται. Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν, και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές και ο αριθμός των golden boys στη διοίκηση ΔΕΗ».

(Αυγή) – energypress.gr

6 σχόλια

  • Κ. Παππά, αυτή η ανακοίνωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη, όταν το 80% των Ελλήνων είναι σε ρύθμιση με τη ΔΕΗ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό οφείλεται στο χρηματιστήριο ενέργειας που ήταν κοινοτική οδηγία και την υιοθετήσατε και εσείς, αλλά με την διαφορά ότι π.χ Γαλλία, Γερμανία και υπόλοιπη Ευρώπη, έβαλαν στο χρηματιστήριο ενέργειας το 30 % της συνολικής τους παραγωγής. Εσείς βάλατε στην Ελλάδα το 85% της συνολικής παραγωγής ρεύματος στο χρηματιστήριο. Κι αυτό όπως αποδείχτηκε λειτούργησε στην τελική υπερ του καρτέλ ενέργειας και εις βάρος του ελληνικού λαού. Αν δεν το θυμάστε αυτό σας το υπενθυμίζουμε μέσα από αυτό το βίντεο.
    https://youtu.be/683qHSOGto8?si=bdma51J5NW8aDxPX

  • Δηλαδή την πρώτη φορά που ήρθατε τη βάλατε στο χρηματιστήριο ενέργειας και φτάσαμε όπου φτάσαμε και τώρα θέλετε να ξανάρθετε να την αποδεσμευσετε. Αυτό λέτε…

  • Επι Σύριζα δεν λειτούργησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Απλά θεσμοθέτηκε σαν Κοινοτική Οδηγία. Η ΝΔ και ο Χατζηδάκης ξεκίνησε να το λειτουργεί όχι όμως ορθολογικά. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αφορά μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα περνά το 100 % και διαμορφώθηκε από τότε μέχρι σήμερα καρτέλ.

  • Βρε συριζαιοι το 2014 δεν σας ηξερε ο κοσμος και ταζατε τους παντες και τα παντα,τωρα ομως σας ξερουν και οι υποσχεσεις σας δεν γινονται πιστευτες!! Ολαταχως για το 4% και με φορα που ελεγε και μια ψυχη!!!!!!!

    • Ενώ εσείς που χρεωκοπησατε την χώρα 2 φορές σας ήξεραν όλοι και παραμεινατε το ίδιο μπαταχτσηδες φεσαδοροι.
      Πλήρωνε το ρεύμα στα ύψη βολεμενε με τις αρλουμπες του Χατζιδάκι και του κουλακου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι