Λ. Τσικριτζής: “Όταν πας για να «σκανάρεις» την παραλιακή ζώνη της λίμνης Πολυφύτου αυτή την περίοδο σε πιάνεται η ψυχή”

17 Σεπτεμβρίου 2024
03:12
Όσο κι αν ξεκινήσεις προετοιμασμένος για τις εικόνες ξηρασίας που θα αντικρίσεις στη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου μετά το καλοκαίρι, όσο κι αν ξέρεις ότι το μεγάλο ανεβοκατέβασμα της στάθμης είναι εγγενές «σύμπτωμα» και εποχιακό, εξαρτώμενο και από τις ανάγκες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, όσο και αν αποφεύγεις τις υπερβολές και δεν θέλεις να φορτώνεις τα πάντα στην κλιματική κρίση, όσο και όσο και όσο .., παρόλα αυτά όταν πας για να «σκανάρεις» την παραλιακή ζώνη της λίμνης αυτή την περίοδο σε πιάνεται η ψυχή.
Τα τελευταία χρόνια η πτώση της στάθμης αποκαλύπτει όλο και περισσότερο τα άδυτα -και τα «άπλυτα» του βυθού της λίμνης. Κάθε φέτος και χειρότερα. Οι φωτογραφίες είναι εύγλωττες. Η μία από τη γέφυρα του Ρυμνίου δείχνει πώς το «εσωτερικό δέλτα» του Αλιάκμονα έχει συρρικνωθεί σε δυο – τρία ρυάκια. Οι άλλες, κοντά στη μεγάλη γέφυρα, είναι τραβηγμένες από τη μικρή χερσόνησο απέναντι από τη Νεράιδα. Τα νερά κι εκεί έχουν τραβηχτεί και άφησαν τη θέση τους τον αποξηραμένο βυθό με όλα τα λείψανά του: Μικρά ψάρια παγιδευμένα σε λιμνούλες και γούβες, εκατοντάδες αποικίες οστράκων νεκρές, διάφορα παρατημένα ή πεταμένα στο βυθό αλιευτικά εργαλεία (καλάθια, ιχθυοπαγίδες ίσως και παράνομες κλπ), τα οποία έχουν ξεβραστεί και μαζί με τα διάφορα σκουπίδια – απαραίτητα σε κάθε σχεδόν γωνιά της χώρας- συμπληρώνουν το .. ντεκόρ της παραλίμνιας ζώνης το Σεπτέμβρη.
Όσο για τα πουλιά, είναι σε «επιφυλακή», μιας και τα περισσότερα ετοιμάζονται για το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι, ενώ μερικά είδη κοιτάζουν να επωφεληθούν από τις «ευκαιρίες» που φέρνει η υποχώρηση της στάθμης. Κάποια στιγμή βέβαια θα ανέβουν πάλι τα νερά και οι εικόνες αυτές θα ξεχαστούν. Όμως τα καμπανάκια της ξηρασίας δεν πρόκειται να σταματήσουν να μας ενοχλούν. Ακούγονται πλέον παντού στη χώρα (και όχι μόνο). Χτυπούν πιο συχνά, πιο δυνατά, πιο ενοχλητικά. Στην Ήπειρο, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου αποκαλύφθηκαν τα ερείπια του βυθισμένου οικισμού από τη μεγάλη πτώση της στάθμης. Οι λίμνες Κορώνεια, Βόλβη και Πικρολίμνη «στεγνώνουν» σύμφωνα με το ΕΚΒΥ λόγω της κλιματικής αλλαγής, των αυξημένων αντλήσεων κλπ. Πολλά νησιά, η Χαλκιδική και άλλες περιοχές λένε ήδη το νερό νεράκι (και λόγω υπερτουρισμού). Ομοίως και στην Αθήνα η λειψυδρία είναι προ των πυλών, μιας και τα αποθέματά της έχουν συρρικνωθεί κατά 40% ! Σχεδιάζεται ΝΕΑ μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών στην Αττική, δηλαδή «από του διαόλου τη μάνα (350 χλμ !», ενώ μελλοντικά οι Αθηναίοι θα πίνουν – κατά ένα μέρος- και ..νοστιμότατο αφαλατωμένο νερό, όπως και αρκετοί νησιώτες ! Ξηρασίες και στο καπάκι πλημμύρες ! Πρόκειται για “αδέρφια δίδυμα” με κοινή μήτρα. Αποτελούν ακραίες καταστάσεις και πλέον συνδέονται κατά μεγάλο μέρος με την καταστροφή του κλίματος.
Κι εμείς βράζουμε στο ζουμί που μας σερβίρουν τα κόμματα και τα media (συμβατικά και social). Ασχολούμαστε με τα αρχηγιλίκια και τις ίντριγκες ή κομπάζουμε για τα «success stories» ή τσακωνόμαστε για το πόσο είναι το τάδε επίδομα (που η κυβέρνηση το μετρά στην τετραετία για να το παραφουσκώνει, ενώ η αντιπολίτευση ανά ώρα για να το απαξιώνει). Όσο για τα 6 δις που θα πληρώσουμε οσονούπω για κάποια ΕΛΑΧΙΣΤΑ και ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ έργα ύδρευσης (δίκτυα και μπαλώματα) δεν είναι τίποτα. Μας πέφτει τον καθένα 0.07 ευρώ την ώρα ! «Βρε δε βαριέσαι αδελφέ..»
 

14 σχόλια

  • Τα τελευταια 20 χρονια που περναω απο εκει αυτη η εικονα λαζαρε υπαρχει σχεδον καθε χρονο στο τελος του καλοκαιριου. Ασε λοιπον την τραγικοποιηση γθατι σε κατι τετοια βασίζονται καποιοι και περιμενουν να πανε την τιμη του νερου στα υψη

  • Αυτά η ΑΝΚΟ και η Περιφέρεια τα βλέπει; Δήθεν πρόγραμμα ανάπτυξης της αλιείας και αποζημίωση στους αλιείς οι οποίοι μια φορά δεν καθάρισαν την περιοχή μια εθελοντική δράση δεν έχουν κάνει μόνο ρημάζουν. Αν αδειάσει η λίμνη όλο τέτοια εργαλεία θα εμφανιστούν. Μετά γιατί αρρώστησε η καραβίδα…

  • Όλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς…
    Αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θέλουν νερό, να κάνουν υδρομαστευτικά έργα και να περιορίσουν τις διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης.
    Σε λίγο καιρό θα μιλάμε για πλημμύρες επειδή είναι φραγμένα τα κανάλια και επειδή έχουμε “τσιμεντάρει” περιοχές απορροής έχουν καταστραφεί δάση και υδροφόρος ορίζοντας…
    Αυτά τα νερά γιατί να χάνονται;… Γιατί να καταλήγουν στη θάλασσα;
    Και κάτι ακόμη: Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας το 80% του νερού πηγαίνει στην άρδευση και μόνον το 20% στην ύδρευση;
    Υποχρεώστε και επιδοτήστε τους αγρότες να βάλλουν στάγδην άρδευση…
    Θα εξοικονομήστε το 60% του νερού που σπαταλιέται στην άρδευση…
    Τόσο απλά…

  • Ένα μπράβο στο Λάζο! Ανακάλυψε πως όταν δουλεύει το υδροηλεκτρικό του Πολυφύτου, πέφτει η στάθμη της λίμνης! Ανακάλυψε “κλιματική αλλαγή”, που στεγνώνει την Κορώνεια, μόνο που η Κορώνεια στεγνώνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια, αφού κάποιοι αγρότες εκεί κάνουν ό,τι κάνουν και κάποιοι άλλοι στο Σαριγκιόλ. Ανακάλυψε έλλειμμα ύδρευσης στην Αθήνα, μόνο που ξεχνάει πως η Αθήνα αρχικά υδρευόταν απ’ τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, μετά απ’ το φράγμα του Μαραθώνα, μετά απ’ την Υλίκη, μετά απ’ το Μόρνο, μετά απ’ τον Εύηνο. Και σ’ όλο αυτό το διάστημα ο πληθυσμός αυξάνεται, αλλά προφανώς ο Λάζος θεωρεί πως όταν αυξάνεται ο πληθυσμός δεν αυξάνεται η κατανάλωση νερού! Ξανά ένα μπράβο στο Λάζο! Σε επόμενη παρέμβαση μπορεί και ν’ ανακαλύψει την Αμερική!

  • Τουλάχιστον θα υπάρξει μέριμνα καθαρισμού όσων σκουπιδιών ξεβράστηκαν από την πτώση στάθμης ώστε να εκμεταλλευτουμε την περίοδο ξηρασίας προς υγειονομικό και περιβαλλοντικό όφελος ;
    Ή θα αφήσουμε τον πυθμένα να κορεστεί απ’ όλα αυτα με δραματικές επιπτώσεις πολλαπλώς;

  • ασε μας ρε Λαζο…καθε χρονο αυτο γινεται στην λιμνη….

    για τα νταουλια των ψαραδων που δεν αφησαν καραβιδα κ τα ψαρια εχεις να πεις κατι……???

  • Δεν θα πω για την ξηρασία. Να ρωτήσω μόνο μήπως είναι ευκαιρία τώρα να γίνει καμιά συντήρηση στις βάσεις της γέφυρας; Μην καταντήσει κι αυτή σαν την μεγάλη;

  • Ο καιρός γαρ εγγύς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην λίμνη Πολυφύτου και τον αφανισμό της αλιείας. Η δηθεν συνειδητοποιημένη Αριστερά της Προόδου και της Οικολογίας βασικός συμπαραστάτης στο έγκλημα της οικολογικής καταστροφής και του διεθνούς κεφαλαίου, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επερχόμενα δεινά.
    ΥΓ Για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταικων και ανεμογεννητριών θα πει κάτι ο κύριος Τσικριτζής;

  • Δεν είμαι ντόπιος αλλά μου αρέσει να ταξιδεύω με μοτοσυκλέτα και τυχαίνει να περνάω συχνά από την περιοχή και θα διαφωνήσω περί κλιματικής αλλαγής του καιρού αυτό το φαινόμενο το έχω δει και παλιότερα πάνω από 10 δεκαετία χωριά που ο πεθερός μου που είναι από εκείνα τα μέρη ου έχει πει ότι είναι συχνό φαινόμενο …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι