Σταύρος Παπασωτηρίου: «Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για αγρότες και επιχειρήσεις σε περιοχές Δίκαιης Μετάβασης»

19 Σεπτεμβρίου 2024
09:55

 

Ο βουλευτής  Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου συναντήθηκε σήμερα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) Ισμήνη Παπακυρίλλου, για να συζητήσουν θέματα χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του νομού.

Ο βουλευτής ενημερώθηκε σχετικά με τη χθεσινή Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την ΕΑΤ. Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο άμεσου ενδιαφέροντος για τη Φλώρινα, το οποίο ενεργοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» (ΔΑΜ) για να χορηγήσει δάνεια και εγγυήσεις σε ΜμΕ, συνολικού ύψους 187 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση των δανειοδοτήσεων αφορά δάνεια τόσο για Επενδυτικές Δαπάνες όσο και για Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3%, για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις εγγυοδοσίας, τα καλυπτόμενα δάνεια θα αφορούν αποκλειστικά Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3%, για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Σταύρο Παπασωτηρίου στη λειτουργία του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της ΕΑΤ. Πρόκειται για καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που στηρίζει τη χορήγηση από εμπορικές τράπεζες μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα σε πάγια και κεφάλαιο κίνησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ. Παράλληλα, από πόρους του Ταμείου επιδοτείται το 100% των τόκων για τα πρώτα δύο έτη κάθε δανείου και παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300€/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).

Τέλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος συμφώνησε με την πρόταση του Σταύρου Παπασωτηρίου να προγραμματιστεί άμεσα επίσκεψη κλιμακίου της Τράπεζας στη Φλώρινα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα καινοτόμα προγράμματα της ΕΑΤ.

2 σχόλια

  • Τα δάνεια έχουν και τόκους αγαπητέ!!!!….επομένως για να βοηθήσει ένα δάνειο έναν αγρότη ή έναν επιχειρηματία θα πρέπει να είναι είτε χαμηλότοκο είτε με μορφή επιχορήγησης τουλάχιστον στο 70% του
    αρχικού κεφαλαίου του!!! Αντε λοιπόν κάντε μια σοβαρή πρόταση επ αυτού και αφήστε κατά μέρους τα λόγια τα μεγάλα!

  • Κύριε Παπασωτηρίου έψαχνα να βρω άλλη πολιτική προσωπικότητα στη Δυτική Μακεδονία πέρα από εσας. Διαπιστώνω καθημερινά (δυστυχώς ) πως δεν υπάρχει.
    Αν μου επιτρέπεται κάνατε παλι μια κίνηση ΜΑΤ. Αγγίζεται ενα τοσο ελπιδοφόρο θέμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι