1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών: Επιτυχής Ολοκλήρωση του Προγράμματος Erasmus+ με Θέμα τα Συστήματα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων

19 Σεπτεμβρίου 2024
22:13
Κανένα σχόλιο

 

Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+, με τίτλο «Τα Συστήματα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Land Parcel Identification System, LPIS) – Ψηφιακές Δεξιότητες και Διαχείριση Φυσικών Πόρων στη Βιώσιμη Γεωργία» (κωδικός προγράμματος: 2023-1-EL01-KA122-VET-000146132) με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) της χώρας μας.

Το πρόγραμμα, διήρκεσε από τις 4 μέχρι τις 16 Μαρτίου 2024 και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής Moveu Professional Services, μια εταιρία παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, η οποία οργάνωσε στοχευμένες επισκέψεις και βιωματικά εργαστήρια που πλαισίωσαν το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 μαθητές της Γ΄ τάξης από τις παρακάτω ειδικότητες:

  • Τεχνικός Δομικών έργων και Γεωπληροφορικής
  • Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
  • Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

καθώς και οι εκπαιδευτικοί Δημητριάδης Γεώργιος ΠΕ86 και Τράιτση Κατερίνα ΠΕ81

 Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, καθώς και να μάθουν για τη διαχείριση των φυσικών πόρων στη βιώσιμη γεωργία μέσω των συστημάτων LPIS. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν θεωρητικά μαθήματα αλλά και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τη χρήση των GIS (Geographic Information System) καθώς και παρουσίαση και εφαρμογή του δωρεάν λογισμικού ανοιχτού κώδικα QGIS (Quantum Geographical Information System). Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη χρήση και πλοήγηση drones προκειμένου να συλλέξουν αεροφωτογραφίες εκτάσεων που θα χρησιμοποιηθούν στην αποτύπωση και χαρτογράφηση της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Χαρτογραφικό Ινστιτούτο της Καταλονίας (Cartographic and Geological Institute of Catalonia), το EURECAT Institute (ιδιωτικός ερευνητικός οργανισμός και το κορυφαίο τεχνολογικό κέντρο στην Καταλονίας), το UPC University Department of Agri-Food Engineering and Biotechnology (Πολυτεχνείο της Καταλονίας – Τμήμα Μηχανικών Αγροδιατροφής και Βιοτεχνολογίας), την κοινωνική φάρμα La Fageda καθώς και το Park Agrari del Baix Llobregat

Όσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα σημαντικότερα μουσεία και σημεία αναφοράς την πόλης της Βαρκελώνης: Μουσείο Επιστημών CosmoCaixa, , Έκθεση Τεχνητής Νοημοσύνης CCCB, Μουσείο Pablo Picasso, Ολυμπιακό και Αθλητικό μουσείο Bαρκελώνης, Ενυδρείο Βαρκελώνης, Βοτανικό κήπο, Πάρκο Ciutadella – Arc de Triumph, Torre Agbar

καθώς και τις μεσαιωνικές πόλεις Girona και Besalu. Τέλος ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης μαθαίνοντας παράλληλα και την ιστορία της και γνώρισαν τα ιδιαίτερα και παγκοσμίως γνωστά έργα του Antoni Gaudi, Park Guell και Sagrada Familia.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με ποικίλες δραστηριότητες και εργαστήρια, που επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως:

  • Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία.
  • Η εφαρμογή των συστημάτων LPIS για την αναγνώριση και διαχείριση αγροτεμαχίων.
  • Οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν τόσο στις σπουδές τους όσο και στην επαγγελματική τους πορεία και επέστρεψαν γεμάτοι ενθουσιασμό και νέες γνώσεις. Το πρόγραμμα Erasmus+ προσέφερε στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν και να μάθουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, ενισχύοντας τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όλη η παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στο χώρο του σχολείου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι