kozan.gr: Προς αξιοποίηση το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας Κοζάνης «Νίκος Καλογερόπουλος» από το Σύλλογο «Κοινόν των Κοζανιτών»

25 Σεπτεμβρίου 2024
05:17

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, πρόταση-αίτηση προς το Δήμο Κοζάνης για την ανάληψη λειτουργίας εθελοντικά, του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας Κοζάνης «Νίκος Καλογερόπουλος» κατέθεσε ο Σύλλογος «Κοινόν των Κοζανιτών». Στόχος αξιοποίησης η γνωριμία με την τοπική ιστορία, η διοργάνωση εκδηλώσεων, αφιερωμάτων, εκθέσεων φωτογραφίας, η δημιουργία επιστημονικών ομάδων έρευνας και ανάδειξης του έργου μελετητών καθώς και η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού κλπ.. Το Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αλ. Καραλίβανου 23 (πρώην Βίτσι), είναι ένα κτήριο διατηρητέοπου ανήκει στον Δήμο Κοζάνης από το 1996 και λειτουργεί ως έκθεση αντικειμένων και ντοκουμέντων ιστορικής περιόδου κυρίως της Κατοχής και της Αντίστασης και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι ανοιχτό για το κοινό περιστασιακά. Για τη συνεχή λειτουργία του, απαιτούνται προϋποθέσεις, τις οποίες ο Δήμος Κοζάνης, μέχρι σήμερα, αδυνατεί να τις ικανοποιήσει, όπως, μόνιμος φύλακας, προσωπικό, καθημερινή φροντίδα. Με βάση λοιπόν την υφιστάμενη κατάσταση ο Δήμος Κοζάνης προτίθεται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαντήσει θετικά στην πρόταση του Συλλόγου  με τους παρακάτω όρους:

  1. Η κυριότητα του Μουσείου είναι αποκλειστικά και μόνον του Δήμου Κοζάνης.
  2. Ο χώρος θα επιβλέπεται και θα συντηρείται στις καθημερινές απαιτήσεις (καθαριότητα, κοπή χαμηλής βλάστησης κλπ) από τον Σύλλογο «Κοινόν των Κοζανιτών», ενώ τις μεγάλες παρεμβάσεις θα τις αναλαμβάνει ο Δήμος (κοπή δέντρων, επισκευές κτιρίου – σκεπής κλπ).
  3. Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον Δήμο.
  4. Οι δράσεις που θα πραγματοποιούνται από τον Σύλλογο «Κοινόν των Κοζανιτών», θα είναι απόλυτα σχετικές με τους σκοπούς που αναφέρονται στο καταστατικό του.
  5. Οι εκδηλώσεις του ίδιου του Δήμου Κοζάνης, θα έχουν πάντα προτεραιότητα και ο Σύλλογος θα ενημερώνεται προηγουμένως.
  6. Ο χώρος θα μπορεί να παραχωρείται σε τρίτους, με απλή ενημέρωση του Συλλόγου «Κοινόν των Κοζανιτών» και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου.
  7. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου, να δίνεται εκ των προτέρων στον Δήμο Κοζάνης, ώστε να φροντίζει και για την δημοσιοποίησή του.
  8. Η διάρκεια της παραχώρησης προτείνεται για τέσσερα (4) έτη.
  9. Το υλικό που φιλοξενείται στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας, έχει καταγραφεί και θα δοθεί στον Σύλλογο.
  10. Σε περίπτωση που ο Δήμος αντιληφθεί οτιδήποτε δεν συνάδει με την λειτουργία του Μουσείου, θα έχει το δικαίωμα να αποσύρει την παραχώρηση, με νεότερη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

kozan.gr

Ένα σχόλιο

  • Όλα τα μουσεία μας μπορούν να μένουν σε λειτουργία δίνοντας τα σε κάποιον που θα λειτουργήσει σ αυτά ένα cafe-shop. Ένα χώρο που διαθέτουν όλα τα μουσεία στο εξωτερικό. Ένα καλόγουστο ποιοτικό χώρο όπου μπορεί κανείς να πάρει έναν καφέ ,ν αγοράσει ένα αναμνηστικό ή κόσμημα εμπνευσμένο από το χώρο , ν ακούσει χαμηλά ποιοτική μουσική. Ο υπεύθυνος θα έχει την υποχρέωση να το συντηρεί αλλά θα έχει δωρεάν τον χώρο. Το ίδιο μπορεί να γίνει στα αρχχοντικα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι