Στο υπουργείο Εσωτερικών συναντήθηκαν οι δήμαρχοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών με τον αρμόδιο για τους ΟΤΑ υφυπουργό Β. Σπανάκη, παρουσία του βουλευτή Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίου.
Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν θέματα όπως η κατανομή πρόσθετων θέσεων προσωπικού από το ΥΠΕΣ για την στελέχωση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, η επιχορήγηση των δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και η καθιέρωση τοπικών αργιών για τον εορτασμό επετείων ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας για το νομό Φλώρινας.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημείο, ζητήθηκε από τους δημάρχους Γ. Λιάση και Γ. Στεργίου η προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση της 1ης Κυριακής και της 15ης Νοέμβριου ως τοπικών αργιών λόγω του εορτασμού των επετείων απελευθέρωσης της Κέλλης Αμυνταίου και των Πρεσπών το 1912.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκε από τον Σταύρο Παπασωτηρίου και το θέμα των διαδικασιών στελέχωσης δημοσίων υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω Α.Σ.Ε.Π. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις των σχετικών διαγωνισμών σε πολλά στάδια, με αποτέλεσμα να παραμένουν υποστελεχωμένες ορισμένες υπηρεσίες και ταυτόχρονα αρκετοί επιτυχόντες στους διαγωνισμούς αυτούς να παραμένουν αδιόριστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Σπανάκης επεσήμανε ότι με νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή παρέχονται επιπλέον κίνητρα για τη στελέχωση δημόσιων φορέων σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα εισάγονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας υποψηφίων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για δήμους όπως αυτοί της Π.Ε Φλώρινας. Αναγνωρίζοντας την καίρια διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης, ο Σταύρος Παπασωτηρίου έθεσε στον υφυπουργό Εσωτερικών το γενικότερο ζήτημα της προσέλκυσης επιστημονικού προσωπικού σε παραμεθόριες περιοχές και ζήτησε την παροχή πρόσθετων -οικονομικών και εργασιακών- κινήτρων, ειδικά στους νέους.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Δυτική Μακεδονία, με μέγιστη ευθύνη των πολιτικών της και των πολιτών της, βιώνει τον ραγδαίο αφανισμό της.
Πήγα στην Ζαγορά Πηλίου το καλοκαίρι, σ’ ένα σχετικά απομονωμένο χωριό που έχει μόνο πλαγιές και καθόλου πεδιάδες κι εκεί οι άνθρωποι με την εργατικότητά τους και την συνεννόηση μεταξύ τους, κατάφεραν και παράγουν τα μήλα “ΖΑΓΟΡΙΝ” και εξάγουν σε όλον τον κόσμο, σε ένα εντελώς αντίξοο περιβάλλον αφού σχεδόν σε όλα τα χωράφια, λόγω της μεγάλης κλίσης των πρανών, είναι αδύνατο να μπουν τρακτέρ, κρατώντας τον κόσμο στο μέρος τους και δημιουργώντας μια πλούσια κοινωνία.
Γιατί αυτοί τα κατάφεραν και όχι εμείς;
Ας προβληματιστούμε…
Όπως καταλαβαίνεις κύριε Σταύρο Παπασωτηρίου είσαι η μοναδική ελπίδα για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία. Έπρεπε τελικά να βγεις βουλευτής για να καταλάβουμε τη θα πει πολιτικός. Διεκδικητικός και απαιτητικός και όχι υποτακτικός. Εδώ μιλούν τ αποτελέσματα.
Πρώτη φορά βλέπουμε στη Φλώρινα ο ένας υπουργός να φεύγει και άλλος να ερχεται. Αυτό δείχνει πόσο υπολογίζουν και εκτιμούν το συγκεκριμένο άνθρωπο που ασχολείται όχι μόνο με τα μικρά και καθημερινά αλλά και με προβλήματα που δεκαετίες ολόκληρες δεν τόλμησε κανείς να ασχοληθεί.
Όποιος διαβάζει το άρθρο καταλαβαίνει τί ζήτησαν . Γιατί αυτό που πήραν ήταν το οκ για τον εορτασμό των δυο επετείων… όταν μπλέκεις τα σύκα με τα φύλλα… τζάμπα τα έξοδα μετακίνησης και των τριών που χρεώνουν το δημόσιο δηλαδή εμάς …