Καλλιόπη Βέττα: Όλοι οι μαθητές πρέπει να μετακινούνται με ασφάλεια και δωρεάν από και προς τα σχολεία τους – Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης

30 Σεπτεμβρίου 2024
14:04

 

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα «Επανεξέταση του πλαισίου για την δωρεάν μεταφορά μαθητών» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στην Βουλή.

Στην ερώτηση, αναδεικνύεται το πρόβλημα που επικρατεί με τις μετακινήσεις μαθητών καθώς πολλά παιδιά -ειδικά του Γυμνασίου και του Λυκείου- υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία ή/και σημαντική οικονομική επιβάρυνση για να προσέλθουν στο σχολείο και να επιστρέψουν σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, με την Κ.Υ.Α. υπ.αριθμ. 32239/3.04.24 (ΦΕΚ 2051/5.04.24, τεύχος Β΄) τροποποιήθηκε η υπ.αριθμ. 50025/19.09.2018 Κ.Υ.Α. με θέμα «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες». Ειδικότερα, προβλέπεται η δωρεάν μεταφορά μαθητών, με ειδικά μαθητικά δελτία, για μαθητές Δημοτικών Σχολείων που κατοικούν άνω των 1.200 μέτρων από το σχολείο τους και, ομοίως, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που κατοικούν άνω των 2.500 μέτρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Βέττα, πρέπει να σημειωθεί πως οι -άνω των 1.000- φετινές συγχωνεύσεις τμημάτων επιτείνουν το πρόβλημα καθώς διαπιστώνεται κλείσιμο σχολείων και μεγαλύτερη διασπορά εκπαιδευτικών μονάδων άρα οι μαθητές, συχνά, καλούνται να διανύσουν  μεγαλύτερες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολείο από τον τόπο διαμονής.

Οι αποστάσεις ειδικά για μαθητές 12, 13, 14 ετών –καθώς τα παιδιά του Δημοτικού συνήθως συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πηγαίνουν ως επί το πλείστον μόνα τους- είναι πολύ μεγάλες, γεγονός που επιφέρει δύο ενδεχόμενα.

Αφενός, όπου εξυπηρετεί η χρήση τοπικών Μ.Μ.Μ. για μια απόσταση 2 ή 2,5 χιλιομέτρων, όπως π.χ στην Κοζάνη, αυτό συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος μετάβασης από και προς το σχολείο (π.χ. για μια οικογένεια με δύο παιδιά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχεδόν 60 ευρώ).

Αφετέρου, η άλλη εναλλακτική είναι το περπάτημα, γεγονός που εγείρει κινδύνους ασφαλείας, μιας και ο πρωινός φυσικός φωτισμός δεν επαρκεί πάντοτε ενώ οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν ενδείκνυνται για μετακινήσεις μικρών παιδιών.

Κατόπιν τούτων, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης θέτει τα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τροποποιηθεί, ειδικώς ή στο σύνολό της, η Κ.Υ.Α. 32239/3.04.24 ώστε να μικρύνει το ανώτατο χιλιομετρικό όριο που προβλέπεται για την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών;
  2. Σε εναλλακτική περίπτωση, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Περιφερειών και των αστικών Μ.Μ.Μ. ώστε να προσφέρουν δωρεάν μετακίνηση στους μαθητές;

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι