Παρέμβαση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο ΥΠΕΝ, για τη δικαιότερη κατανομή των ανταποδοτικών των ΑΠΕ στις κοινότητες εγκατάστασής τους

30 Σεπτεμβρίου 2024
16:38

 

Με το από 24/9/2024 έγγραφό μου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και την Υφυπουργό κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ζήτησα την αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ Α.Π.Ε.ΕΚ/86389/2479/2024, με την οποία πρόσφατα άλλαξε το πλαίσιο υπολογισμού του ειδικού (ανταποδοτικού) τέλους, σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε. και Υβριδικοί σταθμοί, ζήτημα το οποίο απασχόλησε τη χθεσινή συνέλευση φορέων και κατοίκων στην Εράτυρα, αφού θεωρώ πιο δίκαιη τη μεγαλύτερη στήριξη των ανθρώπων που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, καθώς και τη διάθεση των περισσότερων κονδυλίων για ανταποδοτικά έργα στην τοπική Κοινότητα όπου βρίσκονται αυτές.

Στη παρακάτω επιστολή μου αναφέρονται τα επιχειρήματα στα οποία εδράζεται το αίτημά μου και η αντίστοιχη πρότασή μου:

ΠΡΟΣ:

  • Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
  • Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου

Κοζάνη 24-09-2024

Αξιότιμοι Υπουργοί,

με την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/86389/2479 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 22/8/24 για το έτος 2024 αλλάζει ο επιμερισμός των ανταποδοτικών τελών.

Πλέον, με τη νέα ρύθμιση, τα ποσά που πιστώνονταν ως ανταποδοτικά στους οικιακούς καταναλωτές θα επιμερίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους και όχι αναλόγως των καταναλώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, ο πραγματικά μόνιμος κάτοικος μίας απομακρυσμένης κοινότητας (σε τέτοιες κατά κανόνα αναφέρεται η σχετική πρόβλεψη), θα λαμβάνει την ίδια ανταπόδοση με κάποιον περιστασιακά διαμένοντα εκεί, ενώ ο τελευταίος ενδεχομένως να καρπώνεται και εισόδημα εφόσον δεν εμφανίζει μεγάλες καταναλώσεις.

Όμως, ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της (αντι)παροχής συνδέεται ευλόγως με την διαμονή και όχι με την ιδιοκτησία και γι΄ αυτό, δικαιότερα, θα πρέπει να έχει αναλογικό χαρακτήρα και τρόπο υπολογισμού. Όχι σε βαθμό που να επιβραβεύει την αυξημένη κατανάλωση, αλλά πάντως όχι και κατά τρόπο που να αγνοεί την μόνιμη παρουσία, δραστηριοποίηση και διαμονή των συμπολιτών μας στην ελληνική ύπαιθρο και ιδίως στις μικρές κοινότητες. Εξάλλου, σε αυτές τις περιοχές, η αυξημένη κατανάλωση πολλές φορές συνδέεται με την παρουσία περισσότερων παιδιών ή και με τη φιλοξενία μεγάλων σε ηλικία πολιτών.

Ας μην παραβλέπουμε ότι η διατήρηση του πληθυσμού στην περιφέρεια αποτελεί ζωτικό όρο για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, που με τη σειρά της συνιστά κεντρικό πολιτικό στόχο.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητώ την αναθεώρηση της αναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης, ώστε να υποστηρίζονται κατά κύριο λόγο οι πραγματικοί κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων. Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης, προτείνω ένα ποσοστό να κατανέμεται ισόποσα σε όλους, και το υπόλοιπο να κατανέμεται αναλογικά σύμφωνα με τις καταναλώσεις του κάθε δικαιούχου.

Περαιτέρω, τα ποσά που προορίζονται, ως ανταποδοτικά, για τεχνικά περιβαλλοντικά έργα στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα ΑΠΕ, θα πρέπει, στο πολύ μεγάλο μέρος τους, αν όχι εξολοκλήρου, να κατευθύνονται  στους «πληττόμενους» οικισμούς. Με τις πρόσφατες αλλαγές δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εκάστοτε δημοτική αρχή, γεγονός που θα προκαλέσει αίσθημα αδικίας και αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Παρακαλώ να αντιμετωπίσετε με κατανόηση τις παραπάνω θέσεις και να με ενημερώσετε σχετικά.

Με εκτίμηση

Στάθης  Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

14 σχόλια

  • Είναι σωστό αυτό γιατί δεν μπορεί μια κοινότητα να δίνει τα εδάφη της και να αποφασίζει ο Δήμος που θα δώσει τα ανταποδοτικά.

  • Αν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα προς όφελος των κατοίκων που μένουν μόνιμα στα χωριά από τα οποία παραχωρήθηκαν τα εδάφη, ίσως αποτελέσει και κίνητρο για να επιστρέψουν όσοι φύγανε από τα χωριά .

  • Να δημιουργούνται υποδομές στους οικισμούς , δωρεαν ρευμα στα σπιτια και στα πολιτιστικα κεντρα, ώστε να μένουν τα νέα παιδιά στα χωριά.

  • Είναι ευκαιρία να γεμίσουν ξανά τα χωριά κόσμο. Όσοι μένουν πραγματικά στα χωριά και όσο επιστρέψουν για μονιμότητα να έχουν δωρεάν ρεύμα στα σπίτια τους , στα μαγαζιά τους και σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα που υπάρχουν στα χωριά ή και για κάθε καινούργια επαγγελματική δραστηριότητα που θα ανοίξει στα χωριά.

  • Κ. Κωνσταντινίδη, βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δηλαδή, δεν είναι μόνο τα ανταποδοτικά το θέμα, είναι Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ για τις ΑΠΕ που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από τη ΝΔ. Χωρίς αποθήκευση ενέργειας αλλά και χωρίς αύξηση της κατανάλωσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα. Τη στιγμή που δισεκατομμύρια επενδύονται στις ΑΠΕ, η φθηνή ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκούς παραγωγούς, «ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», σε βάρος των καταναλωτών, ενώ οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, που υφίστανται τις περικοπές στη λειτουργία των σταθμών τους, πλήττονται από την άδικη μείωση των εσόδων τους αλλά και από μεγάλες ζημίες στις φωτοβολταϊκά τους πάρκα. Οι φωτοβολταϊκού παραγωγοί αποτελούν εξαιρετικά δυναμικό κομμάτι της αγοράς των ΑΠΕ, καθώς το 2023 συνδέθηκαν περίπου 1,5GW φωτοβολταϊκά, δηλαδή το 74% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ. Συνολικά σήμερα στο σύστημα έχουμε περίπου 12,5GW ΑΠΕ συνδεδεμένα στο δίκτυο και άλλα 15GW περίπου με όρους σύνδεσης. Ως χώρα χρειαζόμαστε πάνω από 6GW μονάδες Αποθήκευσης, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί ούτε 1 KW. Επειδή δεν προχώρησε η Αποθήκευση, που εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσε η ΠΟΣΠΗΕΦ, σήμερα πολλοί φωτοβολταϊκοί παραγωγοί βιώνουν τους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, τις λεγόμενες περικοπές, που γίνονται στις μεσημεριανές ώρες, δίχως καν να αποζημιώνονται. Χρειάζεται Άμεση δημιουργία πλαισίου για αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης με κατάθεση αιτημάτων στο ΔΕΔΔΗΕ. Η αποθήκευση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΟΜΙΛΩΝ, όπως τείνει να διαμορφωθεί. -Χορήγηση κινήτρων στους καταναλωτές μέσης τάσης, δλδ στη βιομηχανία, για τοποθέτηση μονάδων αποθήκευσης στις παροχές τους. Αν υπήρχε αποθήκευση ενέργειας, το ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν της τάξης των 220-250 εκατ. Ευρώ. Πόσο πιο φθηνό θα ήταν το ρεύμα κ. Κωνσταντινίδη;;; Αυτά να βλέπετε όλοι εσείς οι βουλευτές… Η επερώτηση σου και το ενδιαφέρον σου γίνεται εντελώς επιφανειακά από το κίνητρο της πολιτικής σου επιβίωσης. Παίζεις μπάλα όπως έπαιζε κι αυτός που θα δεις στο βιντεάκι: https://www.youtube.com/watch?v=CkGC_YJt9ng

    • Φίλε κατάλαβες με τι αφορμή έκανε ο Βουλευτής αυτή την πρόταση. Διάβασες το δελτίο τύπου που έδωσε. Μάλλον εσύ είσαι επιφανειακό και μας έγραψες το δικό σου γκαϊλέ επιδη είσαι φωτοβολταϊκό και θες και εσύ να κονομήσεις.
      Μάθε πρώτα να διαβάζεις. Μάθε λίγη μπαλίτσα.

  • Επιτέλους, διαβάσαμε ένα κείμενο με επιχείρημα και πρόταση. Επί της ουσίας εύλογη η τοποθέτηση του κυριου Κωνσταντινίδη

  • Οι γνωστές μόνιμες προπαγανδιστικές ανοησίες περί “ανταποδοτικών”, τα οποία καταλήγουν να φουσκώνουν τους λογαριασμούς όλων των υπολοίπων. Ποιος τα πληρώνει ρε λεβέντες τα “ανταποδοτικά”; Οι εταιρείες; Χα, χα, χα, χα, γελάσαμε και σήμερα!

  • …………..η διατήρηση του πληθυσμού στην περιφέρεια αποτελεί ζωτικό όρο για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας……………..

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ἡ καλά σχεδιασμένη μετανάστευση» θά μᾶς λύσει τά προβλήματα.

  • Το γραφείο πάντως καλά το πάει στα σχόλια παραπάνω! Μπράβο, κατόπιν ενεργειών σας κύριε υπουργέ η περιοχή σφίζει από ανάπτυξη!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι