Το kozan.gr σας παρουσιάζει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της παράταξη του Γ. Κασαπίδη σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Αγορητής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γ. Τσιούμαρης:
Ανάπτυξη ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας
Στην αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ενέργειας είναι κεντρικός. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή δεν συνοδεύεται από την ταυτόχρονη ανάπτυξη ικανών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, απαραίτητων για την αξιοποίηση της πλεονάζουσας ενέργειας κατά περιόδους μεγάλης ζήτησης ή όταν οι ΑΠΕ δεν παράγουν επαρκή ενέργεια.
Αναφέρονται στο κείμενο οι μπαταρίες ως μέσο αποθήκευσης, οι οποίες όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξισορρόπηση του συστήματος και κατ’ επέκταση του κόστους της ενέργειας. Είναι κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Το υδρογόνο, το οποίο διεθνώς αναγνωρίζεται ως λύση για την αποθήκευση ενέργειας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, δεν αναφέρεται στο κείμενο ως τέτοια λύση. Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης του υδρογόνου ως σύστημα αποθήκευσης, παρέχοντας σταθερότητα και ενεργειακή αυτονομία.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να συνοδευτεί από την εκπόνηση και έγκριση ενός νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, ώστε να αποφευχθεί η άναρχη και ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους, προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.
Λειτουργία Τηλεθερμάνσεων
Η απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα μετά την παύση των λιγνιτικών μονάδων. Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί άμεσα ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η παροχή του απαιτούμενου θερμικού φορτίου στους πολίτες, καθώς και το κόστος αυτής της υπηρεσίας.
Στο ΕΣΕΚ δεν περιλαμβάνεται μια στοχευμένη, ρεαλιστική και κατανοητή πρόταση για τη διατήρηση της τηλεθέρμανσης, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Οι συμφωνίες και τα έργα που κάποτε είχαν σχεδιαστεί για τη διατήρηση αυτής της κρίσιμης υποδομής δεν έχουν υλοποιηθεί, αφήνοντας ένα κενό στην κάλυψη των θερμικών αναγκών της περιοχής. Προτείνουμε τη διαμόρφωση ενός άμεσου και εφαρμόσιμου σχεδίου για τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης, με την υποστήριξη νέων τεχνολογιών και λύσεων. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φυσικό αέριο για την τηλεθέρμανση, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Ο συνδυασμός αυτός θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και θα προωθήσει την πράσινη μετάβαση.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η τηλεθέρμανση αποτελεί κρίσιμη υποδομή για τη θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία, ιδίως λόγω του βαρύ χειμώνα που διαρκεί έως και 8 μήνες.
- Παραγωγή και Αποθήκευση Πράσινου Υδρογόνου
Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου, το οποίο είναι βασικός πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή, αποθήκευση και διάθεση του πράσινου υδρογόνου. Προτείνουμε την άμεση ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο, με:
- Απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης για μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης.
- Κανονισμούς για την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά του υδρογόνου.
- Παροχή χρηματοδοτικών κινήτρων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην παραγωγή χρήση και Αποθήκευση πράσινου υδρογόνου
- Προτεραιότητα στην Εξοικονόμηση Ενέργειας
Παρά το γεγονός ότι το ΕΣΕΚ αναγνωρίζει ότι «ο κτιριακός τομέας αποτελεί ενδεχομένως τον κρισιμότερο τομέα για την επίτευξη των στόχων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης», τα μέτρα και οι πολιτικές που περιλαμβάνονται δεν είναι αρκετά φιλόδοξα. Οι ρυθμοί ανακαίνισης κατοικιών έως το 2050 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προσχεδίου ΕΣΕΚ, χωρίς να επιταχύνεται η διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης. Επιπλέον, οι επενδύσεις στις ενεργειακές αναβαθμίσεις την περίοδο 2025-2030 είναι μόλις το 19% των συνολικών επενδύσεων στον οικιακό τομέα, ποσοστό που είναι ανεπαρκές για την επίτευξη των στόχων.
Προτείνουμε την ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με αύξηση των επενδύσεων και επιτάχυνση των ρυθμών ανακαίνισης, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια κτίρια. Η εφαρμογή της Αρχής της “Εξοικονόμησης Πρώτα” είναι κρίσιμη, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση και να επιτευχθούν οι εθνικοί ενεργειακοί στόχοι.
Παύση Λιγνιτικών Μονάδων
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2028 αναμένεται να επιτευχθεί η πλήρης απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, με τελευταία την Πτολεμαΐδα V. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από σαφείς και βιώσιμες λύσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, που εξυπηρετούν χιλιάδες κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, η παύση των λιγνιτικών μονάδων χωρίς ένα σταθερό σχέδιο για την εξισορρόπηση του ενεργειακού συστήματος πρέπει να μας προβληματίσει.
Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική βιωσιμότητα και την κάλυψη των θερμικών αναγκών των κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής. Χρειάζονται άμεσες και βιώσιμες λύσεις.
Μετατροπή της Κοινότητας Ακρινής σε «Πράσινο Χωριό»
Μέτρα και πολιτικές
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μετατροπή της κοινότητας Ακρινής σε «πράσινο χωριό». Είναι απαραίτητο να αποτυπωθεί με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση αυτού του έργου, ώστε να αποτελέσει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.
Ικανός και έντιμος ο κ. Τσιούμαρης