prwtoselida


       

To kozan.gr αποκαλύπτει με λεπτομέρειες ΟΛΑ τα βασικά στοιχεία του τελικού κειμένου της συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΝ & της ΔΕΗ με ΔΕΥΑΚ, ΔΕΤΗΠ και ΔΕΤΕΠΑ – Ποια η τιμή προμήθειας θερμικής ενέργειας για ΔΕΤΗΠ & ΔΕΥΑΚ και ΔΕΤΕΠΑ για το μεταβατικό διάστημα κατά το μεταβατικό διάστημα αλλά και την έναρξη ισχύος της σύμβασης με τη Διαδημοτική – Τι θα γίνει με τα χρέη των ΔΕΥΑ προς την ΔΕΗ – Πως κι από που θα πληρωθούν/ρυθμιστούν

14 Οκτωβρίου 2024
12:08

 

Ως γνωστόν, το kozan.gr, το τελευταίο τετράμηνο, πρωταγωνίστησε σε μια σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων για τα θέματα των τηλεθερμάνσεων σε ΔΕΤΗΠ και ΔΕΥΑ Κοζάνης, την εξωδικαστική & δικαστική διαμάχη με την ΔΕΗ καθώς και την περίφημη συμφωνία “πακέτο”,  όχι παραθέτοντας μόνο πληροφορίες ή εκτιμήσεις αλλά κυρίως  έγγραφα ντοκουμέντα που δρομολόγησαν κι εξελίξεις, σε επίπεδο κοινωνίας,  στο συγκεκριμένο θέμα. Ολοκληρώνοντας αυτόν το κύκλο αποκαλύψεων, σήμερα Δευτέρα 14/10/2024, το kozan.gr παρουσιάζει με λεπτομέρειες, ΟΛΑ τα βασικά στοιχεία του τελικού κειμένου της συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΝ & της ΔΕΗ με ΔΕΥΑΚ, ΔΕΤΗΠ και ΔΕΤΕΠΑ της πολυ-αναμενόμενης συμφωνίας πακέτο:

Α) ΔΕΤΗΠ-Δήμος Εορδαίας – Διακανονισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Αναγνωρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 111.333.188,37 €  και διακανονίζεται η αποπληρωμή τους ως εξής:

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής δηλαδή τα 37.111.062,79 € θα αποπληρωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ και με διαδικασία που θα προσδιοριστεί.
  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής, δηλαδή τα 37.111.062,79 €  και μέχρι της πλήρους εξόφλησης αυτού θα αποπληρωθεί δια του θεσπισμένου τέλους ΑΠΕ, βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 ως ισχύει, 80% κατά το μέρος που αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων (60%) και 20% από τα προβλεπόμενα έσοδα των δημοτών που έχουν τηλεθέρμανση, κατανεμημένα ισομερώς στο διάστημα μιας δεκαπενταετίας, μέσω του ΔΑΠΕΕΠ. Η παρακράτηση των εν λόγω ετήσιων εσόδων από το θεσπισμένο τέλος ΑΠΕ θα εκκινήσει κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης παροχής Θ.Ε της ΔΕΤΗΠ με τη ΔΕΗ και ολοκληρώνεται χρονικά με την πλήρη εξόφληση της οφειλής.
  • Το υπόλοιπο 1/3 της συνολικής οφειλής, δηλαδή τα 37.111.062,79 €  θα αναλάβει η ΔΕΗ. Θα αποτελεί όμως απαίτηση της ΔΕΗ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της Σύμβασης Παροχής Θ.Ε έναντι του  ΥΠΕΝ μειούμενο σταδιακά και θα μηδενιστεί κατά την λήξη της σύμβασης με μόνη προϋπόθεση την κανονική (από  πλευράς προβλεπόμενων στη σύμβαση πληρωμών έστω και μέσω ΚΑΠ, μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού), εκτέλεσή της.

  * Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας  νομοθετικής  ρύθμισης

Αναφορικά με τις τρέχουσες κάθε φορά υποχρεώσεις της Διαδημοτικής επιχείρησης και της εκ τρίτου συμβαλλομένης ΔΕΤΗΠ (για το μέρος που την αφορά), για το χρονικό διάστημα της σύμβασης, προβλέπεται η παροχή εγγυήσεων μέσω της κατανομής των ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών που αντιστοιχεί στο Δήμο Εορδαίας, μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού. Αν υπάρχουν εκπρόθεσμες πληρωμές αυτές αφαιρούνται αυτομάτως από την επόμενη δόση των ΚΑΠ και καταβάλλονται στη ΔΕΗ.

Β) ΔΕΥΑ Κοζάνης – Δήμος Κοζάνης – Διακανονισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Πραγματοποιείται άμεσα τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας στη βάση του διακανονισμού πληρωμής και εξόφλησης των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών 16.361.630,00€. Αναγνωρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και διακανονίζεται η αποπληρωμή τους με την υπογραφή συμπληρώματος της υφιστάμενης σύμβασης στο οποίο θα προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής ήτοι 5.654.287 € θα αποπληρωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ και με διαδικασία που θα προσδιοριστεί.
  • Για τη χρονική διάρκεια της υφιστάμενης σύμβασης παροχής Θ.Ε η ΔΕΗ θα τιμολογεί τη ΔΕΥΑ Κοζάνης τίμημα ίσο με 32 €/MWhth.

Η διαφορά από τη χρέωση που θα προέκυπτε από την υφιστάμενη σύμβαση έως την τιμή των 32 €/MWhth θα αποπληρώνει μέρος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Παράλληλα η οφειλή θα αποπληρώνεται και μέσω του θεσπισμένου τέλους ΑΠΕ βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 ως ισχύει,   70% κατά το μέρος που αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων (60%) και 20% από τα προβλεπόμενα έσοδα των δημοτών που έχουν τηλεθέρμανση, μέσω του ΔΑΠΕΕΠ μέχρι την πλήρη εξόφλησή της.

  • Στην περίπτωση που το τίμημα θερμικής ενέργειας υπερβεί την τιμή των 32 €/MWhth, η κάλυψη του διαφορικού κόστους προμήθειας θα γίνεται με βάση τις προβλέψεις της παραγράφου 1 του παρόντος και η αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους θα γίνεται μόνο από  πόρους της ΔΕΥΑΚ και το τέλος ΑΠΕ.
  • Η ΔΕΥΑ Κοζάνης οφείλει να δημοπρατήσει άμεσα το υπόλοιπο των έργων ολοκλήρωσης διασύνδεσης (Αντλιοστάσια).
  • Η ΔΕΥΑ Κοζάνης οφείλει να έχει ολοκληρώσει έως τον 12ο του 2025 τα έργα διασύνδεσης.
  • Οι Μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που τροφοδοτούν τη ΔΕΥΑ Κοζάνης παύουν οριστικά τη λειτουργία τους τον 12ο του 2025.
  • Η ΔΕΥΑΚ θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζεται η ανάκτηση του κόστους προμήθειας θερμικής ενέργειας με την εφαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής. Πρακτικά να εξασφαλίζεται ότι η τιμή πώλησης στον καταναλωτή έχει λάβει υπόψη της το κόστος προμήθειας Θ.Ε έτσι όπως θα διαμορφώνεται κάθε φορά.

  • * Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας  νομοθετικής  ρύθμισης

Γ) ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου – Δήμος Αμυνταίου

Αναγνωρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων υποχρεώσεων 1.606.060 € με δήλωση αναγνώρισης χρέους (υπογραφή σχετικού συμφωνητικού) και διακανονίζεται η αποπληρωμή τους ως εξής:

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής ήτοι 535.353,33 € θα αποπληρωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ και με διαδικασία που θα προσδιοριστεί.
  • Το υπόλοιπο της οφειλής, ήτοι 1.070.706,67 € και μέχρι της πλήρους εξόφλησης αυτού θα αποπληρωθεί δια του θεσπισμένου τέλους ΑΠΕ βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 ως ισχύει, 80% κατά το μέρος που αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων (60%) και 20% από τα προβλεπόμενα έσοδα των δημοτών που έχουν τηλεθερμανση, κατανεμημένα ισομερώς στο διάστημα μιας τετραετίας μέσω του ΔΑΠΕΕΠ. Η παρακράτηση των εν λόγω ετήσιων εσόδων από το θεσπισμένο τέλος ΑΠΕ θα εκκινήσει άμεσα με την υπογραφή του συμφωνητικού αναγνώρισης χρέους από τη ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου και ολοκληρώνεται χρονικά με την πλήρη εξόφληση της οφειλής.
  • Η ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο διασύνδεσης στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα

* Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας  νομοθετικής  ρύθμισης

 

Δ) Σε σχέση με την τιμή προμήθειας θερμικής ενέργειας για ΔΕΤΗΠ & ΔΕΥΑΚ και ΔΕΤΕΠΑ για το  μεταβατικό διάστημα

Συμφωνείται ότι μέχρι την έναρξη ισχύος της σύμβασης με τη Διαδημοτική, δηλαδή για το χρονικό διάστημα έως την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία των μέσων παραγωγής για το διασυνδεδεμένο σύστημα και σε περίπτωση που η τιμή προμήθειας θερμικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης ΔΕΥΑΚ & ΔΕΤΗΠ ξεπεράσει τα 32 €/MWhth, η κάλυψη του διαφορικού κόστους προμήθειας Θ.Ε (δηλ: η διαφορά μεταξύ πραγματικής τιμής χρέωσης και της τιμής των 32 €/MWhth), θα γίνεται από τα 43 ευρώ και πάνω από το ΥΠΕΝ και από τα 43 ευρώ και κάτω (μέχρι τα 32 ευρώ), από:

  • Πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : ποσό 3,0 εκ € αναλογικά με την προμηθευόμενη θερμική ενέργεια από τη ΔΕΤΗΠ και τη ΔΕΥΑΚ
  • Το ΥΠΕΝ μέσω άτοκης παρακράτησης του αναλογούντος ποσού από τους ΚΑΠ (αφορά μόνον τον Δήμο Εορδαίας) μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού (Υπ. Εσωτερικών) στη διάρκεια των επομένων 15 ετών αρχής γενομένης από την 1.1.2025.
  • Με μείωση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης των δικαιούχων τηλεθέρμανσης στους δυο Δήμους, των μη ευάλωτων κατοίκων για το μεταβατικό διάστημα και επιπλέον δύο έτη.
  • Με χρήση του Τέλους ΑΠΕ

* Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας  νομοθετικής  ρύθμισης

 

Δ) α. Παροχή Θερμικής ενέργειας και τιμολόγηση για την ΔΕΤΗΠ κατά το μεταβατικό στάδιο:

  • Η ΔΕΗ θα τιμολογεί τη θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 και τους ηλεκτρολέβητες με συγκεκριμένο τύπο, με βάση την προσφερόμενη ενέργεια από το κάθε μέσο παραγωγής.
  • Η ΔΕΤΗΠ θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζεται η ανάκτηση του κόστους προμήθειας θερμικής ενέργειας με την εφαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής. Πρακτικά να εξασφαλίζεται ότι η τιμή πώλησης στον καταναλωτή έχει λάβει υπόψη της το κόστος προμήθειας Θ.Ε έτσι όπως θα διαμορφώνεται κάθε φορά.
  • Η κάλυψη του διαφορικού κόστους θα γίνει σύμφωνα με την παράγραφο (Α) του παρόντος. Η ΔΕΗ θα τιμολογεί στη ΔΕΤΗΠ μηνιαίως το πραγματικό τίμημα. Η ΔΕΤΗΠ θα έχει μεριμνήσει για την συλλογή των αναγκαίων ποσών, για την εύρυθμη αποπληρωμή των τιμολογίων, από τις πηγές χρηματοδότησης που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος.

Ε.  Παροχή Θερμικής ενέργειας και τιμολόγηση κατά την έναρξη ισχύος της  σύμβασης με τη Διαδημοτική:

  • Η ΔΕΗ θα παρέχει θερμική ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, από τα μέσα παραγωγής που έχουν αποφασιστεί και με τους όρους που περιγράφονται στην σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας με τη διαδημοτική. Πιο συγκεκριμένα, η τιμολόγηση της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας θα γίνεται σε μηνιαία βάση, θα είναι μεταβαλλόμενη στη βάση των τιμών προμήθειας Φυσικού Αερίου, εμπορίας δικαιωμάτων CO2 καθώς και λοιπών προβλέψεων όπως αποτυπώνεται στην οικεία σύμβαση.
  • Επί της τιμής που θα προκύπτει κάθε φορά για τη θερμική ενέργεια του διασυνδεδεμένου συστήματος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αναφορικά με τη μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας (Feed in Tariff) και του κόστους της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας, το ΥΠΕΝ θα επιδοτεί τους καταναλωτές της διαδημοτικής επιχείρησης με το ποσό των 2,9 €/MWhth μέσω του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ).

 Η τιμή που προκύπτει από τον σχετικό τύπο με μια ρεαλιστική εκτίμηση με βάση τις τιμές των τελευταίων μηνών και τις εύλογες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα (τιμές Co2 70 και ttf 30) προ της επιδότησης των καταναλωτών είναι 35,4 η θερμική MWh.

  • Αναφορικά με τις τρέχουσες κάθε φορά υποχρεώσεις της Διαδημοτικής Επιχείρησης και των εκ τρίτου συμβαλλομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθερμάνσεων για το χρονικό διάστημα της σύμβασης, προβλέπεται η παροχή εγγυήσεων μέσω της κατανομής των ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών που αντιστοιχεί σε κάθε συμβαλλόμενο Δήμο, μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού.

* Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας  νομοθετικής  ρύθμισης

ΣΤ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – ΟΡΟΙ

 

  • Μετά την υπογραφή του παρόντος αναστέλλονται οι διαδικασίες βάσει των εξωδίκων της ΔΕΗ και ρυθμίζονται οι σχέσεις αυτής με την ΔΕΤΗΠ και τη ΔΕΥΑΚ στη βάση των δεδομένων του παρόντος
  • Η ΔΕΥΑΚ θα υποβάλλει πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ, για τους λέβητες φυσικού αερίου, μετά από τροποποίηση της ενεργής Πρόσκλησης που θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και με την υποστήριξη του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η πρόταση θα υποβληθεί για λογαριασμό της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων, με σκοπό την κάλυψη αναγκών του διασυνδεδεμένου συστήματος, ύστερα από απόφασή περί εκχώρησης της παραπάνω αρμοδιότητας στη ΔΕΥΑΚ με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης

Προς το σκοπό αυτό η ΔΕΗ δεσμεύεται με το παρόν να έχει το ρόλο Φορέα Υλοποίησης και να παράσχει στη ΔΕΥΑΚ το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και δεδομένων.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΥΑΚ  θα ενισχυθεί οικονομικά από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων με το αναγκαίο κόστος διαχείρισης και εκπόνησης μελετών (προεκτίμηση 65.000,00 ευρώ) καθώς και με την ίδια συμμετοχή που θα προκύψει

Φορείς που υλοποίησαν έργα με συγχρηματοδοτούμενους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους λόγω της απολιγνιτοποίησης, ουδεμία επίπτωση έχουν (οικονομική, διοικητική, νομική κλπ.) στην περίπτωση που δεν παρήλθε ο προβλεπόμενος χρόνος χρήσης τους

* Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας  νομοθετικής  ρύθμισης

kozan.gr                   

2 σχόλια

  • Πέρυσι που η ΔΕΤΗΠ ήθελε να περάσει μια αύξηση από τα από τα 37,74 €/MWhth στα 59,43 €/MWhth είχε αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι η αύξηση επέρχεται λόγω της αύξησης της τιμής προμήθειας από την ΔΕΗ και η οποία θα ανέλθει το επόμενο έτος στα 25,50 €/MWhth, από την μέση τιμή των 8,50 €/MWhth των ετών 2013-2021.Τώρα η ΔΕΗ ζητάει 37,74 €/MWhth.Με την απλή μέθοδο των τριών (γιατι και αυτοι της ΔΕΤΗΠ έτσι θα το κάνουν δεν μπορούν κάτι παραπάνω) η τιμή θα ανέλθει στα 74,57 €/MWhth.
    Περαστικά μας.

  • Aν δεν υπήρχε το kozan θα μας είχαν κόψει το ρευμα της τηλεθέρμανσης και δεν είχαμε πάρει χαμπάρι. σας το λέει υπεύθυνα ενας Πτολεμαιδιωτης που παρακολούθησε απο την αρχη ολα τα γεγονοτα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι