Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης που βρίσκονται σε απόγνωση» – Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης

16 Οκτωβρίου 2024
11:13
Κανένα σχόλιο

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Κοροϊδία δίχως τέλος οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τους δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης – Σε απόγνωση οι παραγωγοί».

Η επίκαιρη ερώτηση έρχεται σε συνέχεια των γραπτών ερωτήσεων της Βουλευτή για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και των διαψευσμένων υποσχέσεων που λαμβάνουν εδώ και έξι μήνες από την κυβέρνηση οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης, ειδικά στον άξονα – Κομνηνών – Μεσόβουνου – Πύργων, αλλά και στις παρακείμενες περιοχές, οι οποίοι έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή τους μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές που βίωσαν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Χαρακτηριστικό της εξαπάτησης είναι το βίντεο που επισυνάπτεται, όπου ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σε περιοδεία του στην Π.Ε. Κοζάνης πριν τις ευρωεκλογές, έλεγε : «Τα αγροτικά θέματα τα ξέρω, τα έχει μάθει κι ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε να καταστραφείτε, θα βρεθεί λύση οπωσδήποτε». Έκτοτε, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, καμία ενίσχυση, καμία πρωτοβουλία…

Όπως υπενθυμίζει η κ. Βέττα στην επίκαιρη ερώτηση, οι υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με άλλα καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε ολοκληρωτική καρπόπτωση, ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες μήλων, κερασιών και αμυγδάλων, με το ποσοστό της καταστροφής να αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 80% – 100% της παραγωγής.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής έχουν υποβάλλει επανειλημμένως υπομνήματα και αναφορές προς τον ΕΛ.Γ.Α., το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, χωρίς να εισακουστούν.

Οι ιθύνοντες παραπέμπουν συνεχώς την επίλυση του ζητήματος στις καλένδες, επικαλούμενοι τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. που δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές και τον οποίο υπόσχονται ότι “θα αναμορφώσουν”, παράλληλα όμως δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα, ούτε για να «εντοπίσουν» κάποιο άλλο κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως επίσης υπόσχονταν, για την ενίσχυση των ζημιωθεισών καλλιεργειών.

Οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής υφίστανται, για μια ακόμη φορά, τεράστιες ζημιές στην παραγωγή τους, χωρίς να αποζημιώνονται και η κυβέρνηση, με τη διαρκή απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα δίπλα στις αποφάσεις για βίαιη απολιγνιτοποίηση, στερώντας οποιαδήποτε βιώσιμη προοπτική εργασίας σε μια ακόμη κατηγορία πολιτών.

Ως εκ τούτου, η Καλλιόπη Βέττα καλεί τον αρμόδιο Yπουργό στη Βουλή, ώστε να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα αξιοποιήσει ώστε επιτέλους να αποζημιωθούν πλήρως, άμεσα και στο ακέραιο οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης.

H επίκαιρη ερώτηση  με τις διαψευσμένες υποσχέσεις του κ. Γεωργιάδη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι