Δημοσίευμα από το worldenergynews.gr – Δυτική Μακεδονία: Η συμφωνία για την τηλεθέρμανση “ξεκλειδώνει” επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ

22 Οκτωβρίου 2024
05:56

Επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενεργοποιήσει η συμφωνία για τη διευθέτηση των προβλημάτων της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.
Από αυτά, τα 80 εκατ ευρώ αφορούν τη δημιουργία από τη ΔΕΗ της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας η οποία θα παρέχει θερμική ενέργεια στην περιοχή από το 2026 και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 70 εκατ ευρώ αφορούν την επέκταση και ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς της τηλεθέρμανσης και άλλα συνοδά έργα.

Η συμφωνία με την οποία εξασφαλίζεται η λειτουργία της τηλεθέρμανσης για τα επόμενα 20 χρόνια αφορά την διευθέτηση των χρεών, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ από τους τρεις Δήμους προς τη ΔΕΗ, τη δημιουργία της μονάδας ΣΥΘΗΑ, αλλά και την οικονομική ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του ΕΛΑΠΕ του κόστους προμήθειας θερμικής ενέργειας για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση.

Παράλληλα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΔΕΗ, των Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει της πλήρους απολιγνιτοποίησης στο τέλος του 2026, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη ημέρα της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή.


Υλοποίηση έργων από την ΔΕΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δεσμεύτηκε ότι σε δύο χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμη η μονάδα ΣΗΘΥΑ την κατασκευή της οποίας έχει ήδη αναθέσει η ΔΕΗ αλλά μέχρι τώρα δεν προχωρούσε λόγω της εκκρεμότητας των χρεών των Δήμων προς την επιχείρηση.
Ο κ. Στάσσης μίλησε για λύση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλους εγχειρήματος ενώ προανήγγειλε ότι κάποια από τα συνοδά έργα θα γίνουν από τη ΔΕΗ.

Επίσης περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα σχέδια της ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σημειώνοντας ότι η επιχείρηση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα ενώ προανήγγειλε ότι βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας μια σειρά επενδυτικά σχέδια που αφορούν την περιοχή της Δυτική Μακεδονίας μεταξύ των οποίων η δημιουργία Data Centers.


Το 2028 σβήνει η Πτολεμαΐδα 5

Πρέπει να σημειωθεί ότι έως το 2026, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ, η ΔΕΗ θα παρέχει θερμική ενέργεια στην περιοχή από την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία σύμφωνα με το ΕΣΕΚ θα σβήσει το 2028, αν και η ΔΕΗ προγραμματίζει το σβήσιμο της για το 2026.

Σημειώνεται ότι στο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ υπάρχει η υποσημείωση ότι δεν είναι οριστικό και αξιολογείται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Επίσης σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν για την τηλεθέρμανση και οι τρεις εναπομείνασες μονάδες του Σταθμού του Αγίου Δημητρίου (Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ και IV ισχύος 283 MW η κάθε μία, καθώς και Άγιος Δημήτριος V ισχύος 342 MW) οι οποίες σύμφωνα πάντα με το ΕΣΕΚ θα σβήσουν εντός του 2025.

www.worldenergynews.gr

16 σχόλια

  • Στάσσης και Σκυλακάκης, πιασμένοι χέρι-χέρι προφανώς, καμαρώνουν για την εκβιαστική συμφωνία με το μαχαίρι στο λαιμό των τριών τηλεθερμάνσεων της περιοχής!

    Να τους λέμε και ευχαριστώ για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα που δημιούργησαν στην περιοχή μας, με τα όσα πρόσφερε με την ‘πρώην’ Δημόσια ΔΕΗ και συνεχίζει να προσφέρει με την παραχώρηση-καταπάτηση ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ εκτάσεων για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης, ως καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς!

    Δεν μας λένε όμως πως η συμφωνία που εκβίασαν να υπογράψουν οι τρεις Τηλεθερμάνσεις, λέει πως τα έργα διασύνδεσης (ΣΥΘΗΑ & αγωγός Κοζάνης με ΑΗΣ Καρδιάς), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025, τότε δηλαδή που κλείνει ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όταν ο ίδιος ο Στάσσης παραδέχεται πως απαιτούνται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2026! Με λίγα λόγια όλοι γνωρίζουν πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διασύνδεσης μέχρι το τέλος του 2025!!

    Μετά το 2025 δεν μας λέει κανείς όμως για το τι μέλλει γενέσθαι!!! Οι δε τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, Παπαδόπουλος-Κωνσταντινίδης επικίνδυνα κατώτεροι των περιστάσεων, με τον δε πρώτο (Παπαδόπουλος) να είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος και ο δε δεύτερος (Κωνσταντινίδης) να κάνει διαπιστώσεις για την προβληματική σύμβαση, λες και είναι αντιπολίτευση!!! Ντράπηκε και η ντροπή!!!

    • μετά το 2025 και ως την ολοκλήρωση των έργων πως θα ζεσταινόμαστε κ.σκυλακακη .Χθες έπρεπε να φύγεις αλλά ο Κυριάκος δεν νοιάζεται για την δυτική Μακεδονία.

      • Χθές διάβασα ότι ο Σκυλακάκης θά πάει στήν θέση τού Στουρνάρα στήν Τράπεζα Ελλάδος αφού ο Διοικητής μάλλον θά προταθεί γιά τήν Προεδρία τής Δημοκρατίας. Γιά τήν θέση τού Σκυλακάκη ακούγεται τό όνομα τού Σπυρίδωνα -Αδωνη.
        Οπότε ο Σπυρίδων θά λύσει τό πρόβλημα αφού είναι γιά όλες τίς δουλειές!

  • Κυριάκο σε καλούμε την πρωτοχρονιά του 2026 να έρθεις στην Κοζάνη τότε που θα κλείσεις τον ΑΓ.ΔΗΜΉΤΡΙΟ να το γιορτάσουμε .

  • Το δούλεμα πάει σύννεφο. Στο μεταξύ ακόμη αγνοείται η τύχη της τηλεθερμανσης. Παγωμένες οι παροχές στην περιοχή του Αγίου Νικανορα και το ημερολόγιο γράφει 22 Οκτωβρίου

  • ΠΑΛΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ .

    ΦΤΑΝΕΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ , ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΡΕΝΟΥ….ΜΕ ΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ …

    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!

    ΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ….ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ “ΑΞΙΟΥΣ” ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ) ΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ !

    Η ΛΕΞΗ ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΗ .

  • πανηγύριζαν οι Νεοδημοκράτες με το γνωστό σύνθημα #έρχεται pizza……εεε λοιπόν ήρθε η #pizza αδιαμεσολάβητα, σε όλους ακόμα και σε εσάς που πανηγυρίζατε…..να την χορτάσετε παιδιά να την χορτάσετε, και να πάτε με πιο μεγάλη όρεξη στις κάλπες την επόμενη φορά…

  • Μας δουλευουν οι καιροσκοποι των funds…μας εζουν ξεγραμενους και μας εχουν μονο για τις αρπαχτες που τα ονομαζουν επενδυσεις.
    Ηδη αποδειχθηκε πως η σηθυα ειναι προβληματικη κατασταση αφου θα ειναι πανακριβη και θα εχει υψηλο κοστος για τους καταναλωτες!
    Ουσιαστικα οι εξαγγελιες αυτες δεν μας αφορουν!

    Το κοστος ζωης αυξανεται ,δουλιες δεν υπαρχουν η υπογεννητικοτητα δεν δινει νεους ανθρωπους η δυτ. Μακεδονια ειναι σε πληρες τελμα με ευθυνη των μνημονιακων κυβερνησεων καο των αναξιων ντοπιων ηγεσιων….α! και των βολεμενων του κρατικου τομεα που με την ψηφο τους εβαλαν ταφοπλακα στην περιοχη!

  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ 130 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ!!!!!!!! ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ????? ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2025- 2026 ΜΕ ΞΥΛΑ ΘΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ?

  • Το δούλεμα πάει σύννεφο. Μας δουλεύουν και από πάνω και πολύ καλά να μάς κάνουν!!!! Στο μεταξύ ακόμη αγνοείται η τύχη της τηλεθερμανσης. Παγωμένες οι παροχές στην Δυτικη Μακεδονια.

  • Η είδηση είναι η ένταξη της τιμής της τηλεθέρμανσης στο χρηματιστήριο ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται!

  • Εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών αλωνιζουν την περιοχή, τα τεράστια φωτοβολταϊκά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού η τοπική κοινωνία απούσα από τον σχεδιασμό, καμμία *εμβληματική” επένδυση που μας έχουν ζαλίσει εδώ και πέντε χρόνια και η περιοχή μαραζώνει.”

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι