Προβληματισμός επιβίωσης στη Σιάτιστα και το Βοϊο – B’ μέρος (του Ιωάννη Ρόνα)

24 Οκτώβριος 2024
10:23

       Η  Σιάτιστα, το Βοϊο, είναι ορεινή περιοχή. Πιο ορεινή δε γίνεται (υψόμετρο 920-1.140μ.). Χρειάζεται κρατική μέριμνα , επί το πλείστον, για κάποια υποφερτή ανάπτυξη της περιοχής αυτής.

Πριν από χρόνια η καλλιέργεια του καπνού και η βιοτεχνία της γούνας ήταν επαρκείς για  την ανάπτυξη. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο καπνός και τώρα η γουνοποιΪα, μας χαιρέτισαν.

Και τι θα γίνει ο πληθυσμός εδώ ; πρέπει να αφεθεί στη μοίρα του ;

       Συνδεόμενοι με το ΜΕΡΟΣ Α΄ αυτού  του πονήματος , λέμε ότι :

Η 6η οδηγία της Ε.Ε περί ΦΠΑ , προβλέπει ότι τα κράτη- μέλη μπορούν να επιβάλλουν  μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ έως 30%  επί του κανονικού, όταν κρίνουν σκόπιμο για κάποιες περιοχές με ιδιαιτερότητες .  Το γράψαμε αυτό και άλλη φορά σε άρθρο μας.

‘Ετσι  σήμερα εφαρμόζεται  αυτός ο  συντελεστής σε  πέντε (5)  νησιά του Αιγαίου  ( Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως, Λέσβος ) και πρόκειται να αυξηθούν , μάλλον, για λόγους κάποιας σκοπιμότητας (!).

Σύμφωνα με  διατάξεις του συντάγματος, που προαναφέρθηκαν,  στο πρώτο μέρος, μπορεί και  η Σιάτιστα, το Βόϊο,  να ενταχθεί ως ορεινή περιοχή  και λόγω σπουδαίων ιδιαιτεροτήτων (ακριτική,  ορεινή  περιοχή και όχι μόνο), ώστε να επέλθει  κάποια ανάπτυξη και να μη  συρρικνωθεί  περαιτέρω .

Διευκρινίζεται  ότι τα νησιά που πρόκειται να ενταχθούν,  όταν ενταχθούν, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, θέλουν  να τους επιβάλλουν  κάποιους όρους(!)…  Εμείς όμως  δεν  θα πρέπει να συγκατατεθούμε σε τέτοιους όρους , σε καμιά περίπτωση.

        Με τον αναφερόμενο τρόπο, του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ,  θα μπορούν βιοτεχνίες από την λοιπή Ελλάδα να εγκαταστήσουν εδώ υποκαταστήματά των, προς ώφελος των εδώ κατοίκων και των ίδιων των επιχειρήσεων , για  ευνοήτους λόγους.

Αν δε προβλεφθεί και μειωμένος (κατά το 50%) ασφαλιστικός συντελεστής, για τους απασχολουμένους, τότε μάλλον  θα υπάρξει προσέλκυση  ενδιαφερομένων  βιοτεχνιών- βιομηχανιών.

Σπουδαίος προβαλλόμενος λόγος  επ αυτού είναι και το ότι ο εδώ πληθυσμός έχει συνηθίσει στην βιοτεχνία, την οικοτεχνία, λόγω γούνας, που απαιτείται πολύωρη κλεισούρα μέσα σε εργαστήρια, ενώ άλλες περιοχές δεν το αντέχουν  αυτό. Άρα,  εύκολα θα μπορούν οι άνθρωποι μας, εργαζόμενοι, να εγκλιματιστούν στις απαιτήσεις των νέων  βιοτεχνιών.

Για να γίνουν όμως τα προτεινόμενα από εμάς,  η ευθύνη απαίτησης των βαρύνει τους αρμόδιους που μιλούν για ανάπτυξη, αλλά δεν γνωρίζω τι εννοούν ανάπτυξη, αφού περιμένουν « να ρίξει ο Θεός κομμάτια», που λέει μια λαϊκή παροιμία, προσανατολιζόμενοι  για καλύτερα σε άλλα εύκολα, ως και στις συντάξεις των γερόντων, τα επιδόματα πάσης μορφής,  την απασχόληση κάποιων στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων (ευτυχώς που εξακολουθούν να υπάρχουν) , τις   ενισχύσεις ευεργετών, την τρίμηνη, εξάμηνη, οκτάμηνη εργασία  σκοπιμότητας (!), τα σεμινάρια, την εργασία στα συσκευαστήρια της Ημαθίας (που καλά και είναι και αυτά), το ταμείο ανεργίας, το ταμείο ανάκαμψης, το επίδομα ορεινών περιοχών, το ΚΕΑ λεγόμενο κ.ά. που προβάλλονται  για εφησυχασμό.

                     ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

      Η  Σιάτιστα είναι ο σπουδαιότερος τουριστικός προορισμός του Ν. Κοζάνης. Έχει να προβάλλει σε αφθονία τα υπέροχα αρχοντικά του δεκάτου εβδόμου  αιώνα. Είναι μοναδική παραδοσιακή πόλη και  έδρα του Δήμου Βοϊου,  πλησίον της Εγνατίας οδού. Βρίσκεται πολύ κοντά  στην πρωτεύουσα του Νομού, το Πανεπιστήμιο, το αεροδρόμιο,  με εύκολη και σύντομη πρόσβαση  (15-20 λεπτά της ώρας), στο κέντρο  όλων των άλλων  πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας και  θεωρείται ως η πόλη εξόρμησης για την γνωριμία αυτών.

Μερίδιο λοιπόν οικονομικής ενίσχυσης του νομού, από το κράτος, λόγω της απολιγνιτοποίησης, πρέπει να αναζητηθεί οπωσδήποτε. Όχι βέβαια για μη  χρειαζούμενα  έργα, βιτρίνας που λένε,  αλλά για έργα ουσίας, έργα υποδομής και οικονομικής απόδοσης, προς   εξυπηρέτηση  βασικά των κατοίκων.  Ακόμα δε και έργα  τουριστικής προσέλκυσης, θα το έλεγα .

Απαραίτητα εργαλεία για την αναγκαία φιλοξενία τουριστών- επισκεπτών, διάρκειας τουλάχιστον 24 ώρου , υπάρχουν, αλλά  είναι άγνωστα ευρύτερα, μη  προβαλλόμενα, μη ενισχυόμενα, εγκαταλειμμένα, που χρειάζονται άμεσα ξαράχνιασμα για την λειτουργία των.

Αν δεν εκμεταλλευτούμε τα οικονομικά και αναπτυξιακά δικαιώματα μας από την απολιγνιτοποίηση, και τον «πακτωλό χρημάτων» , που είπαν, με το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, θα τα εκμεταλλευτούν όλα άλλοι γείτονες με τις ίδιες ανάγκες και απαιτήσεις, που έπρεπε και εμείς δυναμικά  να τα προβάλλουμε πρώτοι.

      Επίσης, ο θρησκευτικός  και ο ορεινός τουρισμός, που αρμόζει στη Σιάτιστα και το Βόϊο, μια που μιλάμε για αυτόν,  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας, θα μπορούν  να αποτελέσουν  πρόσθετο αναπτυξιακό παράγοντα για  την απασχόληση  πολλών κατοίκων.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα έρχεται πρώτος στα έσοδα. Φαίνονται όμως αντιαναπτυξιακές τάσεις πορείας του. Ο τουρισμός, ως τριτογενής τομέας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη,  δεν πρέπει να πάρει όλη την προσοχή των Ελλήνων  επειδή τώρα φέρνει εισόδημα μεγαλύτερο των άλλων. Ανάπτυξη γίνεται με αυτά που χάσαμε, τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, εξ αιτίας των μνημονίων βασικά  που μας επέβαλε η τρόϊκα. Παρόμοια έχασε και η Σιάτιστα,  το Βόϊο και βιώνουμε τώρα τις συνέπειες. Είμαστε το παράδειγμα προς αποφυγή.

Για τον τουρισμό  λοιπόν, εμείς εδώ έχουμε τα προσόντα. Έχουμε τα απαιτούμενα εργαλεία, που λέμε. Όμως,  λειτουργούμε με αντιαναπτυξιακές ενέργειες.  Η μάλλον χωρίς ενέργειες. Χαλαρά και ό,τι προκύψει. Και αν.

       Ακόμα , η Σιάτιστα φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα, με μηδέν σχεδόν υγρασία. Θα μπορούσε με ανάλογες, αλλά επιτυχημένες  ενέργειες βασισμένες στην έρευνα,  να δημιουργήσει  πόλο έλξης με ιατρική υποστήριξη, δημιουργώντας εστίες φιλοξενίας και επίσκεψης,  για επιχειρηματική  όμως εκμετάλλευση, όπως παλιά, την δεκαετία του 1950, σε μικρογραφία βέβαια ,  λειτουργώντας  ακόμα και  οργανωμένα κέντρα αποκατάστασης της υγείας των ανθρώπων , με πρωτοβουλία ακόμα και του ίδιου του κράτους  και χωρίς να περιμένουμε, όσο πάει(!),  ξένους εκμεταλλευτές- επενδυτές , ακόμα και Βαλκάνιους, ας πούμε, να μας εκπροσωπήσουν  γι αυτόν τον  σκοπό.

      Τέλος πάντων, ας γίνει κάτι  προς τα πάνω . Η κεντρική εξουσία μπορεί να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον και για οικονομικό ώφελος του ίδιου του κράτους. Πιστεύω ότι  το θέλει και όλα μπορούν να γίνουν,  αρκεί να προβληθούν  κατάλληλα με μελέτες- προγράμματα  και   να απαιτηθούν τα αναφερόμενα και όχι μόνο.

Υ.Γ.

( Τα παραπάνω είναι μερικές απόψεις και προτάσεις. Οι απόψεις όμως  συνοδεύονται με γνώσεις. Ας βάλουν και τις δικές τους προτάσεις  με τις γνώσεις των , οι αρμόδιοι, όποιοι αρμόδιοι, και  να πούνε  ότι έχουμε  ένα καινούργιο προτεινόμενο πακέτο για εκτέλεση!!! ).

ΤΕΛΟΣ    

 

                                                                               Του Ιωάννη Ρόνα

                                                                                            Φοροσυμβούλου

                                                                                            Αρθρογράφου

 

Ένα σχόλιο

  • Σταμάτησα την ανάγνωση του άρθρου, στη δεύτερη κιόλας γραμμή, στη φράση “χρειάζεται κρατική μέριμνα”.
    Ένας “ιδρυματοποιημένος” λαός, που πάντα έχει την ανάγκη, να τον πάρει από το χεράκι το κράτος και να τον βγάλει στον έξω κόσμο.
    Όχι κ. Ρόνα, καμιά “κρατική μέριμνα” δεν χρειάζεται ο κόσμος.
    Χρειάζεται να φύγει το κράτος από τις ζωές μας και να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως σε όλα τα ελεύθερα δυτικά κράτη.
    Αλλά βλέπετε, τόσα χρόνια σοσιαλιστικής κουλτούρας σε αυτόν τον έρημο τόπο, δεν σβήνονται τόσο απλά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι