Το Έπος του ’40. Το “χρέος μνήμης και τιμής…” από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης, συνεχίζεται… (Φωτογραφίες)

26 Οκτωβρίου 2024
15:57
Κανένα σχόλιο

Η προσπάθεια του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης και το “χρέος μνήμης – χρέος τιμής “, που ξεκίνησε το 2010 με την διοργάνωση Έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης με ανέκδοτες φωτογραφίες, γράμματα και ιστορίες από τον ένδοξο αγώνα των προγόνων μας για το Έπος του ’40, συνεχίζεται.

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας (www.sylogowipirotonkozanis.gr) και στην ενότητα “Ο Άγνωστος στρατιώτης του ΄40”, παρουσιάζονται δύο νέοι “άγνωστοι” στρατιώτες της περιόδου.
Ο πρώτος νεκρός στρατιώτης στις 28 Οκτωβρίου 1940 στο τομέα του Αηδονοχωρίου Κονίτσης (5:30 πρωινή) Γεώργιος Μπουκουβάλας από την Καρίτσα Ιωαννίνων και ο τραυματιοφορέας Θεοχάρης Ευσταθιάδης από τα Αλωνάκια Κοζάνης.

Μέσα από την εξιστόρηση των ιστοριών από τον Σάββα Σιάτρα και Γεώργιο Δονόπουλο για τον Γεώργιο Μπουκουβάλα και από την Μαρία Ευσταθιάδου για τον παππού της Θεοχάρη, ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μας μπορεί να έρθει πιο κοντά σε δύο ακόμη “άγνωστους – γνωστούς” στρατιώτες μας.

Η προσπάθεια του Συλλόγου μας για να τιμήσουμε τους προγόνους μας είναι συνεχής και μέχρι σήμερα, διαχρονικά, περιλαμβάνει τις παρουσιάσεις της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας, στην αίθουσα του Συλλόγου μας στο Πάρκο Ηπειρωτών, την παρουσίασή της σε Δημοτικό Σχολείο της Θεσπρωτίας και στην Πνευματική Στέγη της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

Σημαντική στιγμή στην προσπάθεια αποτέλεσε επίσης και η διάθεση φωτογραφικού υλικού στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου.

Το “χρέος μνήμης-χρέος τιμής” συνεχίζεται…

dav

Παραπομπές:

http://www.syllogosipirotonkozanis.gr/content/georgios-mpoykoybalas-toy-dimitrioy-o-protos-nekros-ellin-stratiotis-apo-italika-pyra-stin-g

http://www.syllogosipirotonkozanis.gr/content/eystathiadis-theoxaris-toy-konstantinoy

https://www.cnn.gr/ellada/story/287143/28i-oktovrioy-georgios-mpoykoyvalas-o-protos-nekros-toy-alvanikoy-epoys

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι