Αναμνήσεις από τη Βόρειο Ήπειρο. Η εκταφή του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή (Γράφει ο πρώην βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης & Αντιστράτηγος ε.α Γ. Ντζιμάνης)

27 Οκτωβρίου 2024
14:43

 

Χωριό Τρεμίστ βορειοανατολικά της Πρεμετής, στο βάθος διακρίνεται ο Αώος ποταμός και η πόλη Πρεμετή. Εδώ στο έπος του 40 (5 Δεκεμβρίου 1940) σκοτώθηκε ο ήρωας  συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής.

Όταν ήμουν Διοικητής στην Ελληνική δύναμη Αλβανίας βρήκαμε τον τάφο του, κάναμε την εκταφή των οστών, έγινε ταυτοποίηση από τους συγγενείς του και ενταφιάστηκε με τις προσήκουσες τιμές στο Εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης το 2002.

Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από την εκταφή και την περισυλλογή των οστών.

 

Αντιστράτηγος ε.α. Ντζιμάνης Γεώργιος

Επίτιμος Δκτής του Α.’ Σ.Σ

 

.

6 σχόλια

  • Ο Συνταγματάρχης ήταν ήρωας σκοτώθηκε για την πατρίδα.Οι σημερινοί ανώτεροι αξκοι έχουν την πατρίδα σαν ενδιάμεσο δρόμο,για να γίνουν βουλευτές και να ψηφίζουν ναι σε όλα.Τα παραδείγματα είναι πολλά.

    • …………..για να γίνουν βουλευτές και να ψηφίζουν ναι σε όλα………….

      να ψηφίζουν ναι στο κουρελόχαρτο των Πρεσπών / προδοσία της Μακεδονίας !!!

  • Είναι ντροπή να γράφει για έναν ήρωα που έδωσε την ζωή του για την Ελλάδα κάποιος που με την ψήφο του ξεπούλησε την Μακεδονία στους Σλάβους.

    • Η περίπτωση του κράτους των Σκοπίων, που μετονομάστηκε «Βόρεια Μακεδονία», ήταν η προκλητικότερη γελοιοποίηση της Ιστορίας από τους επαγγελματίες της πολιτικής.

      Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ντζιμάνης Γεώργιος , Επίτιμος Δκτής του Α.’ Σ.Σ είχε ενεργό συμμετοχή !!!!

  • Εσείς που παριστάνετε τους υπερπατριώτες και κατηγορείτε το Γιώργο Τζημανη για τη συνθήκη των ΠΡΕΣΠΩΝ , ούτε κουβεντα-λέξη δε βγάζετε από το στομα σας κατά των φασιστοιταλων που επιτέθηκαν χωρισ λόγο στην πατρίδα μας Ελλάδα το 1940.!
    Ούτε κουβεντα δε λετε για τους ελληνες πατριώτες-στρατιώτες και αξιωματικούς- που σκοτώθηκαν στο Αλβανικό μέτωπο για την ανεξαρτησία της χωρας μας .
    Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία σας κάνετε τους υπερπατριώτες και παραλείπετε-λησμονείτε συνειδητά ότι , η ΕΛΛΑΔΑ με το λαό της, πλην ελαχίστων συνεργατών , αντιστάθηκε επι τεσσερα χρονια (1940-1944) στην τριπλή φασιστική κατοχή των Ναζι Γερμανων -των Ιταλών και Βουλγάρων κατακτητών .
    Δυστυχως ακόμα και τη ηρωική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου , ημέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς μας από τους φασιστες κατακτητές , προσπαθείτε να αμαυρώνετε το ουσιαστικό περιεχόμενο της λέξης ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι