Στις 19 Νοεμβρίου 2024, 12:00-14:00, θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης εκδηλώσεις εν όψει της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων.
Η φετινή θεματολογία εστιάζει στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της σπατάλης τροφίμων. Το 2021, 58 εκατ. τόνοι τροφίμων πετάχτηκαν μόνο στην Ευρώπη, με εκτιμώμενη αξία 132 δις. ευρώ. Στην Ελλάδα η συνολική ποσότητα τροφίμων που απορρίπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε χρόνο υπολογίζεται περίπου σε 930 χιλ. τόνους. Επομένως, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για έναν βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο ζωής, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ως ο επίσημος φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων στην περιοχή Δυτικής, και σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης, το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. της Κοζάνης, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ και 2 δημόσια σχολεία (1ο ΓΕΛ Κοζάνης και το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης), θα συντονίσει δράσεις που δημιουργήθηκαν με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Πιο αναλυτικά οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
Δ.Ι.Ε.Κ. Κοζάνης-Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ
Το τμήμα Μαγειρικής του Δ.Ι.Ε.Κ Κοζάνης σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία ο Νέστωρ Κοζάνης, θα δημιουργήσουν φαγητά από υπολείμματα κατά τη δημιουργική διαδικασία των εργαστηρίων του ΙΕΚ. Οι ιδέες και οι συνταγές θα έχουν έμπνευση από τους ηλικιωμένους που με τις προσωπικές τους διηγήσεις θα φέρουν το παρελθόν στο σήμερα, ένα παρελθόν στο οποίο δεν υπήρχαν σκουπίδια παρά μόνο ύλες προς αξιοποίηση.
Δήμος Κοζάνης
Υπάλληλοι του Δήμου θα διανέμουν μικρούς καφέ κάδους για τη συλλογή των οικιακών βιοαποβλήτων και ενημερωτικό υλικό για τη σωστή διαχείρισή τους.
1ο ΓΕΛ και 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης
Επίσης, θα συμμετέχουν το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης και το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν με έντυπο και ψηφιακό οδηγό και βίντεο, που θα κοινοποιηθούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πρωτοποριακές ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα τρόφιμα που αγοράζουμε με δημιουργικές και πρακτικές λύσεις.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πολίτες που θα παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα γεύματα που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες και παράλληλα θα ενημερωθούν και θα λύσουν τυχόν απορίες τους για τη διαχείριση βιοαποβλήτων από εξειδικευμένο προσωπικό.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα μοιράσει:
- ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης και τι βάζουμε στον καθένα
- έναν οδηγό με συνταγές που μπορούν να δημιουργηθούν από τα υπολείμματα τροφών
Με τη δράση αυτή θα αποδείξουμε πώς τα υπολείμματα τροφών μπορούν να γίνουν πολύτιμα αγαθά και ταυτόχρονα θα συμβάλλουμε στη μείωση σπατάλης τροφίμων.
Η δράση καταχωρήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) και μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://ewwr.eu/actions/2024/no-other-food-wayste/
Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:
- Facebook: https://www.facebook.com/diadyma
- Instagram: https://www.instagram.com/diadyma_sa/
- LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/diadyma-sa
- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCV3K21Wl26M73uSCsSeu4xg