Στη Ματσούκα του Πόντου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το τραπέζι της οικογένειας ήταν πλουσιότερο από ό,τι συνήθως. Μαζί με τα κύρια φαγητά είχε και φρούτα και ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια και καρύδια.
“Πριν κάνουν την προσευχή τους και σηκωθούν από το τραπέζι, ο αρχηγός της οικογένειας διάλεγε έξι μεγάλα καρύδια, τα χώριζε προσεκτικά από τη μέση στα δύο, και αφού έδινε το εσωτερικό τους σε όλους, τοποθετούσε τα άδεια κομμάτια σε κύκλο. Το πρώτο κομμάτι το έβαζε μπροστά του και αντιστοιχούσε στον Ιανουάριο (Καλαντάρ), το δεύτερο προς τα δεξιά στον Φεβρουάριο (Κούντουρον), μέχρι να φτάσει στο τελευταίο που αντιπροσώπευε τον Δεκέμβριο (Χριστιανάρ). Επομένως, τα τσόφλια έπαιρναν τα ονόματα των δώδεκα μηνών του έτους”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιάννης Kαρύδης, αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
“Ο νοικοκύρης μετά γέμιζε προσεκτικά το κάθε κέλυφος με νερό. Τα κελύφη παρέμεναν έτσι μέχρι το πρωί, όταν και πήγαιναν όλοι μαζί για να τα ελέγξουν. Άλλα τσόφλια τα έβρισκαν άδεια και άλλα με λιγότερο ή περισσότερο νερό. Ανάλογα με την ποσότητα του νερού και το μήνα που αντιπροσώπευε το κάθε κέλυφος, μάντευαν ποιος μήνας θα ήταν βροχερός και ποιος όχι”, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΓ – ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΕΡΤ3