Όμιλος πολιτικού προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»: Το μεγάλο ατόπημα του Δημάρχου Κοζάνης

11 Φεβρουαρίου 2025
13:12

Η ταυτότητα της πόλης είναι η συλλογική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, Διαμορφώνεται από την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις, τα μνημεία, την φύση, τον πολιτισμό του τόπου. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει τόπος, πόλις, πολιτισμός, ανθρώπινες σχέσεις. Καθήκον κάθε Δημοτικής Αρχής είναι να προβάλει την τοπική ταυτότητα της πόλης. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι διέπραξαν μεγάλο ατόπημα με το να προσφέρουν στον φιλοξενούμενο τους, γνωστό τηλεοπτικό αστέρα της μαγειρικής ιταλικές γεύσεις, αντί να τον καταστήσουν πρεσβευτή της τοπικής κουζίνας. Φανερώνει αυτή η πράξη την έλειψη σχεδίου για την προβολή του τόπου και για την διαμόρφωση ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα βασίζεται στην τοπική ιστορία και πολιτισμό. Γιατί η ιστορική-πολιτισμική διάσταση αποτελεί ολικό και όχι μερικό ή δευτερεύον μέρος ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου και η τοπική γαστρονομία αποτελεί μία από τις συνιστώσες της.

«Στον σύγχρονο παγκοσμοποιημένο, αλλά και τον παλιό κόσμο, ήταν γνωστό ότι, είτε σαν συλλογικότητα, είτε ατομικά, ή παγκοσμιοποιείς, ή παγκοσμιοποιείσαι. Οι Έλληνες ιστορικά έκαναν το πρώτο, δημιουργώντας έναν ζωντανό, επί χιλιετίες αναντικατάστατο πολιτισμό. Το έκαναν γιατί είχαν τα εφόδια, την κληρονομιά, την εξυπνάδα να το κάνουν» (Μιχάλης Χαραλαμπίδης, «Αγροφιλία»). Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι τοπικοί παραγωγοί και κυρίως οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης πρέπει να προβληματιστούν για το πώς μια χώρα όπως η Ιταλία, πα-
γκοσμιοποιεί μέσω της γαστρονομίας της, αντί να παγκοσμιοποιείται. Ωφείλουν να αναδείξουν τον Μάγειρα, ως Ελληνικό ευρωπαϊκό σήμα, πράγμα το οποίο το αδιάβαστο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να κάνει μένοντας στο κακοχωριάτικο επαρχιακό «Σεφ». Να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γαστρονομίας και της ντόπιας κουζίνας στην τοπική ανάπτυξη και να αναπτύξουν συνέργειες και δράσεις που θα αναδεικνύουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, ώστε η Κοζάνη να ξαναγίνει μια μοναδική γαστρονομική κοινότητα.

Όμιλος πολιτικού προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»

4 σχόλια

  • Δεν βγήκε δελτίου τύπου από πλευράς Δήμου,ούτε πολλές φωτογραφίες σε συνδυασμό ότι είναι μόνο ένα χρόνο στη διοίκηση δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα τους
    Θα μάθουν αρκεί μόνο να μην το μάθουν στο κεφάλι μας

  • Σωστα όλα. Με μια ένσταση. Ποτέ ήταν η Κοζάνη μοναδική γαστρονομική κοινότητα για να ζητάμε να ξαναγίνει;
    Ένα κιχι και ένα γιαπρακι υπάρχει! Και σε ποιες ταβέρνες μπορεί ένας επισκέπτης να βρει κιχια και γιαπρακια;

  • Γκρίνια χωρίς νόημα! Θα είχε νόημα να ρωτούσατε για ποιό λόγο έπρεπε ο δήμαρχος να φαει με τηλεπερσόνα, όσο γνωστός κι αν είναι. Ακόμα κι αν διαφημίσει την πόλη μέσα απ’ την εκπομπή του, πάλι δεν είναι λόγος να τον τραπεζώσει ο δήμαρχος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι