Ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Δίλοφο που ανήκει στην κοινότητα Πενταλόφου, επαρχίας Βοίου του πρώην Νομού Κοζάνης και λειτουργεί ως ενοριακός ναός. Η πρόσβαση στο Δίλοφο ή Λιμπόχοβο γίνεται μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων και είναι το τελευταίο χωριό που συναντάμε στο δρόμο μας από τα Γρεβενά προς τον Πεντάλοφο, Το Δίλοφο συνορεύει με τους οικισμούς Πεντάλοφο, Χρυσαυγή, Δασύλλιο και απέχει 39χμ από τα Γρεβενά, ενώ από τον Πεντάλοφο μόλις 12χμ. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 970 μέτρα σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία της δασωμένης ράχης Μπουργιάνη στις νότιες απολήξεις του Βοΐου.
Ο Ναος εχει συνολικό εμβαδόν μαζί με τον Νάρθηκα και το υπόστεγο της Δυτικής πλευράς 315,90 τετρ. μέτρα. Τον Φεβρουάριο του 2010 εκδηλώθηκε το φαινόμενο της διαφορικής καθίζησης και διολίσθηση του Ναού. Η καθίζηση στην θεμελίωση και οι ζημιές στην ανοδομή επιδεινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2010. Με τις εισροή μεγάλης ποσότητας νερού στο υπέδαφος της πλατείας με αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του Ι.Ν συνολικού εμβαδού 95,89 τετρ. μέτρων και περαιτέρω οι μεγάλες πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2013 είχαν σαν αποτέλεσμα την καθίζηση του περιβάλλοντα χώρου.
Το συνολικό εμβαδόν του Ναού με τον Νάρθηκα και το υπόστεγο που βρίσκεται στην Νότια πλευρά ειναι 315,90 τετρ. μέτρα. Ο κύριος Ναός με το κωδωνοστάσιο έχει εμβαδόν 233,70 τετρ. μέτρα και Γυναικωνίτη με εμβαδόν 58,00 τετρ. μέτρα. Μετά την πλήρη κατάρρευση μεγάλου τμήματος του Ναού έγινε άρση των καταπτώσεων και κατεδάφιση του Ιερού της Εκκλησίας το Φθινόπωρό του 2016. Ο ναός έχει κηρυχθεί από το 1996 ως μνημείο που έχει ανάγκη ειδικής προστασίας με βάση την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δίλοφο, ο οποίος χρονολογείται στα μεταβυζαντινά χρόνια 1844 είναι τρίκλητη βασιλική που στεγάζεται με θόλους και καμάρες κάτω από την ενιαία δίρριχτη στέγη που επικαλύπτεται με Γαλλικά κεραμίδια. Η μελέτη της Αποκατάστασης -Αναστύλωσης έχει ανατεθεί στους παρακάτω Μηχανικούς.
Μελέτη Αρχι/κων και αποτύπωση Ι. Ναού με χρήση Τρισδιάστατου σαρωτή (3d laser scanner): ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αρχιτεκτων Μηχανικός Δ.Π.Θ.
Συνεργάτης: ΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ Αρχιτεκτων Μηχανικός Α.Π.Θ
Στατικη Μελετη: ΜΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Πολιτικός Μηχανικός
Α.Π.Θ Μελετη Η/Μ: ΚΟΥΚΟΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μηχανολόγος
Στο στάδιο περαίωσης βρίσκεται μόνο η μελέτη των Η/Μ.
Με την περαίωση όλων των μελετών μέσω της Αρχαιολογικής υπηρεσίας υποβάλλεται στην Διεύθυνση Αναστύλωσης των Αθηνών και αφού εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το έργο μετά την έκδοση αδείας δόμησης είναι έτοιμο προς Δημοπράτηση.
ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ – ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ. Τόσο λόγω της υπάρχουσας επικίνδυνης κατάστασης στο εσωτερικό του ναού (τμήματα υπό κατάρρευση, μεγάλο πλήθος σκαλωσιών αντιστήριξης, δυσκολία πρόσβασης κ.α.),αλλά και της ανάγκης τεκμηρίωσης της υπάρχουσας κατάστασης με μεγάλη ακρίβεια χρησιμοποιήθηκε τρισδιάστατος σαρωτής.
Η επεξεργασία των πληροφοριών των σημείων του τρισδιάστατου σαρωτή σε συνδυασμό με φωτογραμμετρικη αποτύπωση που έγινε με χρήση drone , είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου του Ι. Ναού, από το οποίο μας δόθηκε η δυνατότητα εξαγωγής γραμμικών σχεδίων με την μέθοδο των ορθών προβολών. Οι θέσεις των κατόψεων ,τομών επιλέχθηκαν έτσι ώστε να δίνουν την μεγαλύτερη δυνατή πληροφορία την προβλημάτων. Προφανώς με την μεθοδολογία αυτή παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας θεωρητικά άπειρων σχεδίων.
Αγγέλης Γεώργιος – Αρχιτέκτονας
Παρατίθενται σχέδια αποτύπωσης υπάρχουσας κατάστασης του Ι. Ναού όπως προέκυψαν με την επεξεργασία των σημείων του τρισδιάστατου σαρωτή σε συνδυασμό με φωτογραμμετρικη αποτύπωση με χρήση drone.
Να χτιστεί νέος περικαλής και μικρότερος ναός.