Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ του Σταθμού Αγίου Δημητρίου που συνεχίζουν να δουλεύουν προκειμένου να παρέχουν τηλεθέρμανση στο Δήμο Κοζάνης, εκφράζει ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ρεύματος (ΕΣΑΗ) στο πλαίσιο διαβούλευσης που διενεργήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ.
Προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η παροχή τηλεθέρμανσης στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΝ, της ΔΕΗ και των Δήμων της περιοχής, για τη διευθέτηση των χρεών προς τη ΔΕΗ, αλλά και για τον προσδιορισμό των μονάδων που θα παρέχουν θερμική ενέργεια. Η συμφωνία προβλέπει ότι από το 2026 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, ενώ στο μεσοδιάστημα τηλεθέρμανση θα παρέχουν οι τρεις εναπομείνασες μονάδες του Σταθμού του Αγίου Δημητρίου (Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ και IV ισχύος 283 MW η κάθε μία, καθώς και Άγιος Δημήτριος V ισχύος 342 MW) που προβλέπεται να σβήσουν στο τέλος του 2025 όπως και η Πτολεμαΐδα 5 την οποία η ΔΕΗ σχεδιάζει να σβήσει το 2026.
Στο πλαίσιο αυτό αλλά και λόγω διαμαρτυριών που εκφράζονται από την αγορά καθώς οι συγκεκριμένες μονάδες παίρνουν εντολές προτεραιότητας από τον ΑΔΜΗΕ ανεξαρτήτως του εάν οι προσφορές τους στην αγορά είναι ανταγωνιστικές, η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τους κανόνες συμμετοχής των μονάδων του Αγίου Δημητρίου στην Αγορά Επόμενης Ημέρα και στην Προημερήσια Αγορά.
Ρυθμιστικές παρεμβάσεις
Ο ΕΣΑΗ στην επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ σημειώνει κατά αρχήν ότι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης του Δήμου Κοζάνης από τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου πρέπει να υλοποιείται πρωτίστως μέσω της αγοράς ηλεκτρισμού. Σημειώνει επίσης ότι οι όποιες ρυθμιστικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες πρέπει να είναι σχεδιασμένες με τρόπο που να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή στρέβλωση στην κανονική λειτουργία της αγοράς.
Έτσι ο ΕΣΑΗ προτείνει:
Πρώτον: Η ποσότητα της ενέργειας που εντάσσεται στην υποχρεωτική λειτουργία των μονάδων να αντιστοιχεί στο τεχνικό ελάχιστο τους και οποιαδήποτε απαιτούμενη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού του Σταθμού Αγίου Δημητρίου για σκοπούς αυξημένης ζήτησης θερμικής ενέργειας θα πραγματοποιείται μέσω της λειτουργίας της αγοράς. Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ «με την προτεινόμενη ρύθμιση περιορίζεται ο κίνδυνος να προσδιοριστούν αρχικές εντολές πώλησης με πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας που ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματική ζήτηση και οι οποίες θα περιόριζαν, περισσότερο ανταγωνιστικές εγχώριες μονάδες παραγωγής με αρνητική επίπτωση στο κόστος προμήθειας ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές».
Δεύτερον: Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η περίπτωση όπου η χρήση των εντολών προτεραιότητας συνεπάγεται την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων σε επίπεδα άνω του εκτιμώμενου μεταβλητού κόστους και το «υπερ»-έσοδο που προκύπτει θα πρέπει να κατευθύνεται προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Τρίτον: Οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να εξαιρεθούν από την κατοχύρωση εφεδρειών και την ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης προκειμένου να μην στρεβλωθεί περαιτέρω η απονομή εφεδρειών στους υπόλοιπους πόρους του συστήματος οι οποίοι λειτουργούν με καθαρά όρους ανταγωνισμού στο πλαίσιο της αγοράς εξισορρόπησης, χωρίς το πλεονέκτημα του μηδενικού οικονομικού ρίσκου στην Αγορά Επόμενης Ημέρας που θα έχουν οι εν λόγω λιγνιτικές μονάδες λόγω ένταξης με προτεραιότητα και πλήρους επιδότησης του μεταβλητού κόστους τους.
www.worldenergynews.gr
Ποιος κανει κουμαντο σε αυτον ρτον τοπο τελικα? Ποιοι μιλανε ?