Βόσδου & Μπαρδάκας: “351.838 ευρώ, το 2024, για αυτοτελείς διοργανώσεις κι αναθέσεις για προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών, επιχορηγήσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών, επιστημονικών, αθλητικών, κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (έδρας)”

2 Μαΐου 2025
07:49

Ερωτήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων Φλώρινας Χρήστου Μπαρδάκα και Σωτήρη Βόσδου που θα συζητηθούν στο πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (Λογοδοσία) την 5η Μαΐου 2025 και  την παράλειψη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να συμπεριλάβει στα αιτήματα προς τον Πρωθυπουργό την συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης αφενός για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αφετέρου ως μονάδας εξισορρόπησης του συστήματος και εναλλακτικού παραγωγού σε έκτακτες περιπτώσεις.

1η ερώτηση για την προσεχή συνεδρίαση λογοδοσίας

ΠΡΟΣ

κ. Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης, Οικονομικών και Νομικών Προσώπων

ΘΕΜΑ

Δαπάνες αφορώσες πάσης μορφής α) αυτοτελείς διοργανώσεις και β) αναθέσεις για προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών, επιχορηγήσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών, επιστημονικών, αθλητικών, κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (έδρας).

Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,

   με σχετική αίτηση μας η οποία υποβλήθηκε την 10η Φεβρουαρίου 2025 στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και προωθήθηκε αρμοδίως, αιτηθήκαμε την κατάθεση στοιχείων σχετικά με δαπάνες που αφορούν πάσης μορφής α) αυτοτελείς διοργανώσεις και β) αναθέσεις για προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών, επιχορηγήσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών, επιστημονικών, αθλητικών, κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (έδρας).

Σε απάντηση του ανωτέρω αιτήματος, με το υπ΄ αριθμ. 44331/17-03-2025 έγγραφο η αρμόδια υπηρεσία μας  απέστειλε συνημμένο  πίνακα  με  τα ζητηθέντα  στοιχεία για  το  οικ.  έτος  2024.

   Από την μελέτη των κατατεθέντων στοιχείων προκύπτει ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με σειρά αποφάσεων το έτος 2024 δεσμεύτηκαν πόροι ύψους 351.838 ευρώ για  τις παραπάνω αναφερόμενες δράσεις, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:

α) Δαπάνες ΠΔΜ για δράσεις που σχετίζονται με όλες τις Π.Ε.: 6.200 € (1.76%).

β) Δαπάνες ΠΔΜ για δράσεις τις έδρας που έλαβαν χώρα στην Κοζάνη: 24.304 € (6,9%).

γ) Δαπάνες ΠΔΜ για δράσεις που αφορούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος: 18.432 € (5,21%).

δ) Δαπάνες για δράσεις με φορείς της Π.Ε. Κοζάνης: 272.942 € (77,57 %).

ε)  Δαπάνες για δράσεις με φορείς της Π.Ε. Καστοριάς: 12.960 € (3,68%).

στ) Δαπάνες για δράσεις με φορείς της Π.Ε. Φλώρινας: 17.000 € (4,83 %).

ε) ) Δαπάνες για δράσεις με φορείς της Π.Ε. Γρεβενών: -0- €

  

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

-Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η παραπάνω κατανομή των πιστώσεων της έδρας της ΠΔΜ;

-Σε ποια βάση και από ποιο όργανο ή πρόσωπο καθορίζεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης και η κατανομή;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ Π. Χρήστος

ΒΟΣΔΟΥ Θ. Σωτήριος

=========================================================

2η ερώτηση, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας Περιφερειακής Αρχής της 5ης Μαϊου2025

ΠΡΟΣ

Κον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

ΘΕΜΑ

Πριν λίγες ημέρες διεκόπη η λειτουργία του Α.Η.Σ. Μελίτης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων στην περιοχή της Φλώρινας. Το ζήτημα μας έχει απασχολήσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά πρόσφατα. Μάλιστα, υποβλήθηκαν προτάσεις και ζητήθηκε να συνεχίσει την λειτουργία του ο Α.Η.Σ. Μελίτης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ενεργειακών αναγκών.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον Α.Η.Σ. Μελίτης στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην Δυτική Μακεδονία.

  

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

– Δεν θεωρείται ότι ο Α.Η.Σ. Μελίτης θα πρέπει να περιλαμβάνεται στους σταθμούς που με την λειτουργία τους θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση του συστήματος ενέργειας;

– Υπήρξε παράλειψη εκ μέρους σας ή το αναφέρατε στον πρωθυπουργό και δεν αποτυπώθηκε στο Δελτίο Τύπου;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΒΟΣΔΟΥ Θ. Σωτήριος

ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ Π. Χρήστος

 

9 σχόλια

  • Δηλαδη τώρα ο βοσδού ρωτάει για τις ενισχύσεις συλλόγων οταν ως αντιπεριφερειαρχης έκανε τα ίδια. Και ακολουθεί ο μέγιστος μπαρδακας

  • ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ. ΟΤΙ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΣΤΟΝ ΒΟΣΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΔΑΚΑ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ…….ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΣΔΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ?

    • Το προβλημα είναι ότι εσύ και όσοι στηρίζετε τον Αμανατίδη δεν καταλαβαίνετε τι ρωτάνε .. ρωτάνε με ποιον τρόπο γίνεται η κατανομή χρημάτων. 212.000€ στην ΠΕ Κοζάνης και 17.000€ στην ΠΕ Φλώρινας. Λίγο δυσανάλογη δεν είναι η κατανομή των πόρων;

  • Άντε ρε κοιτάξτε αυτά που δεν κάνατε εσείς και αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτάπου ξέρουν. Μια χαρά τα κάνουν ως τώρα. Καλύτερα απο σας. ή μήπως επι θητείας σας δεν δίνατε σε πολιτιστικες εκδηλώσεις; Κάντε ρε ουσιαστική αντιπολίτευση κι αφήστε τις πονηριές. Μόνο για το θεαθήναι.

  • Οι σύλλογοι έχουν καταντήσει επαίτες για τα ταξίδια τους και την καλοπέραση.Αποκριές γιορτές και ανταμώματα ζητάνε συνέχεια χρήματα.

  • Καλώς τους ακριβοθώρητους της Φλώρινας που όταν ήσασταν αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες σας ψάχναμε με το κυαλι ραντεβού δυο μήνες μετά μας βάζατε …

  • Προφανώς και καλά κάνουν και στηρίζουν τους Συλλόγους που δίνουν ζωντάνια στο τόπο μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι