Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Αυτισμός στην Ενηλικίωση: Φιλικά και Συμπεριληπτικά Ακαδημαϊκά Περιβάλλοντα», την Τρίτη 3 Ιουνίου

30 Μαΐου 2025
13:56
Κανένα σχόλιο

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025 και ώρα 10:00, επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Αυτισμός στην Ενηλικίωση: Φιλικά και Συμπεριληπτικά Ακαδημαϊκά Περιβάλλοντα», στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Διοίκησης, στην Πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την  ένταξη του Πανεπιστημίου στο Δίκτυο Φιλικών Πανεπιστημίων για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και έχει στόχο την ανάδειξη των αναγκών, των προκλήσεων και των προοπτικών των ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού μέσα στο πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Μέσα από εισηγήσεις επιστημόνων, βιωματικές αφηγήσεις και την παρουσία εκπροσώπων φορέων, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στην ενηλικίωση, την προσβασιμότητα στην ανώτατη εκπαίδευση, τη συμπερίληψη και την επαγγελματική ενσωμάτωση ατόμων με ΔΑΦ.

 Αναλυτικό Πρόγραμμα Ημερίδας

10:00 – 10:15 | Χαιρετισμοί
Ακαδημαϊκές και θεσμικές τοποθετήσεις

10:15 – 10:45 | Κεντρική Ομιλία
«Το Δίκτυο Πανεπιστημίων Φιλικών στον Αυτισμό και η Ένταξη Ενηλίκων με Αυτισμό στην Αγορά Εργασίας»
Χριστίνα Συριοπούλου-Δελλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

10:45 – 11:00 | Πρώτη Εισήγηση
«Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στην Ενηλικίωση: Προκλήσεις και Υποστηρικτικές Ψυχολογικές Στρατηγικές»
Στεργιανή Γκιαούρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

11:00 – 11:15 | Δεύτερη Εισήγηση
«Προοπτικές αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Τεχνολογίας στην Έρευνα για τον Αυτισμό»
Κωνσταντίνος-Φίλιππος Κόλλιας, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Γεώργιος Φ. Φραγκούλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

11:15 – 11:40 | Παρουσιάσεις Φορέων Ατόμων με Αυτισμό

  • «Προς το όραμα για μια πόλη φιλική στον Αυτισμό»
    Εκπρόσωποι της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Καστοριάς
  • Παρουσίαση του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης
    Ελένη Παφύλη, Πρόεδρος

11:40 – 12:00 | Βιωματική Ιστορία Φοιτήτριας με ΔΑΦ
«(Συν)περιλήψεις ζωής: Ένας περιπατητικός διάλογος με την Κωνσταντίνα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»
Συμμετέχουν:

  • Κωνσταντίνος Γεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής
  • Κωνσταντίνος-Φίλιππος Κόλλιας, Υποψήφιος Διδάκτορας
  • Κωνσταντίνα Ηλία, Φοιτήτρια
  • Κωνσταντίνα Σαμαρά, Φοιτήτρια

12:00 – 12:20 | Συζήτηση και Αναστοχασμός
Ανοιχτός διάλογος με το κοινό και τους συμμετέχοντες

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και απευθύνεται σε φοιτητές/τριες, πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής, καθώς κ σε γονείς και άτομα με προσωπική ή επαγγελματική εμπλοκή στον χώρο του αυτισμού.

Η διοργάνωση αποτελεί συνεργασία των Τμημάτων:
-Εργοθεραπείας
-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
-Ψυχολογίας
-Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών

του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι