Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ειδικά της Πτολεμαΐδας V, όπως επισημαίνει το Τ.Ε.Ε., η διεθνής πραγματικότητα και η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας;» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στην Βουλή.
Αρχικά, γίνεται αναφορά στην κοινή πλέον θέση ότι η αναγκαία πράσινη μετάβαση εξελίσσεται στην χώρα μας βεβιασμένα, χωρίς καμία τεχνικοοικονομική μελέτη και, όπως γνωρίζουν καλά οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ουσιαστική μέριμνα για το παρόν και τις προοπτικές του τόπου.
Ειδικότερα, η ερώτηση καταγράφει τις εξελίξεις έπειτα από την πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, με αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού και διατήρηση ενός αξιόπιστου ενεργειακού μείγματος στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται ο λιγνίτης, με ποσοστό ασφαλείας στο 10%
Κομβική θέση σε αυτή την αναγκαία πρόταση, διαδραματίζει η συνέχιση λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες και το ΕΣΕΚ, θα κλείσει εντός του 2026, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια υπερσύγχρονη, ασφαλή και «καθαρή» μονάδα.
Πρόκειται για μια πολλαπλά ακατανόητη απόφαση, καθώς απαξιώνεται μια επένδυση 1,5 δις ευρώ με πρόωρο κλείσιμο, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου συνεχίζεται μέχρι το 2050, ενώ δεν τίθεται ζήτημα υπέρβασης των επιτρεπόμενων εκπομπών άνθρακα.
Παράλληλα, η χώρα δεσμεύεται σε εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, μια πρακτική που αποδείχθηκε -και συνεχίζει να αποδεικνύεται -καταστροφική, ενώ πολύ σύντομα θα πρέπει να παύσει η χρήση του, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προαναγγείλει την αποζημίωση των εταιριών φυσικού αέριου για τη μελλοντική μείωση της παραγωγής(!)
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Πτολεμαΐδα V, παρέχει προσιτή τιμή κιλοβατώρας, (8-11 λεπτά), αναλογικά με τις τιμές των δικαιωμάτων C02, καθώς και εδραίωση και εξασφάλιση των 3.000 άμεσων και των πολλαπλάσιων έμμεσων θέσεων εργασίας.
Τέλος, στη ερώτηση της κ. Βέττα, αναφέρεται πως η διατήρηση ενός ποσοστού ασφαλείας με χρήση λιγνίτη, η οποία είναι κομβική θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τον ενεργειακό οδικό χάρτη προσφέρει πλείστες λύσεις και διεξόδους: εκτός των προαναφερόμενων, δίνει χρόνο στην Δυτική Μακεδονία για εύτακτη και δίκαιη αποκατάσταση των εδαφών, απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στις τηλεθερμάνσεις αλλά και στα πιθανά επενδυτικά σχέδιά για την επόμενη ημέρα εν όψει της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ενώ προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και την ασφάλεια εφοδιασμού, ακόμα και την ευστάθεια του συστήματος, η οποία – σε αντίθετη περίπτωση- δεν είναι καθόλου δεδομένη, όπως αποδείχτηκε από το πρόσφατο γενικευμένο μπλακ άουτ στην Ισπανία.
Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, τίθεται το ερώτημα προς τον Υπουργό:
Ποιες τεχνικοοικονομικές μελέτες έλαβε υπόψη για να καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων; Με ποιο τρόπο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο; Σε ποιο τεχνικο-οικονομικό σχέδιο βασίστηκε για αυτή την απόφαση;
Προτίθεται να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα απένταξης της Πτολεμαΐδας V και να διατηρήσει τον λιγνίτη ως ελάχιστο ποσοστό ασφαλείας 10% ;
Σας ξεφτύλισε χθες ο Κασσελάκης, έχετε τελειώσει πολιτικά, πήρατε ό,τι σας άξιζε για τα κυβερνητικά πεπραγμένα σας.
Το χρονοδιάγραμμα έχει κλείσει, ερωτήσεις για φιγούρα ενώ ξέρει ότι πάλι θα κάνει μια τρύπα στο νερό
Τον ΑΗΣ Μελίτης και τον Άγιο Δημήτριο 5 τόσο γρήγορα τα ξεχάσατε; Πόσο ανίκανη πια; Η ιστορικά πιο άχρηστη αντιπολίτευση στα χρονικά της μεταπολίτευσης! 2,9% και πολύ σας είναι! Ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση είναι ο Βελόπουλος, γι’ αυτό και δεν τον παίζουν πουθενά.