Με ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και διάθεση για εξερεύνηση, εκατοντάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης, με συντονιστή φορέα την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, σχεδόν 800 μαθητές από Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα & Πάτρα περιηγήθηκαν στις γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης, έμαθαν για τα απολιθώματα και τα γεωλογικά φαινόμενα, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια για το περιβάλλον και δημιούργησαν έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από το τοπίο και τη φύση.
Οι δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τον συντονισμό των γεωλόγων – επιστημονικών υπευθύνων του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης, κ. Άννα Μπατσή & κ. Ντίνα Γκίκα, με τη συμμετοχή εθελοντών του Γεωπάρκου και με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, εντάσσονται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Γεωπάρκου. Στόχο έχουν τη γνωριμία των μαθητών με τη γεωλογική κληρονομιά, τη γεωποικιλότητα και τον φυσικό πλούτο της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Με αυτόν τον τρόπο, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης λειτουργεί ως ανοιχτό υπαίθριο σχολείο, όπου η γεωλογική γνώση συναντά τη φαντασία και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς.
Ειδικότερα, κατά το τελευταίο δίμηνο και με αφορμή την επαναλειτουργία του ΚΕΠΕΑ Σιάτιστας και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, οι μαθητές επισκέφθηκαν κύρια τον εμβληματικό γεώτοπο της κοιλάδας του Μεσιού νερού στον Μπούρινο με την ιδιαίτερη χλωρίδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Βοίου, τις διευθύνσεις των σχολείων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Μπούρινος».
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμο Βοΐου, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης και τις ομορφιές του Δήμου. Ο Δήμος κάλυψε εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα μετακίνησης σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Κοζάνης, ενώ ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας φρόντιζε για τη φιλοξενία στους χώρους του καταφυγίου..
Η συμμετοχή των σχολείων αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακροχρόνια προσπάθεια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης να προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και να καλλιεργήσει τον σεβασμό προς τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, με στόχο την επέκταση των δράσεων στο σύνολο των γεωτόπων του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης σε συνεργασία με τους Δήμους και τα ΚΕΠΕΑ της περιοχής, καθώς και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας με τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει σχετική προεργασία.
Καλό καλοκαίρι και καλά αποτελέσματα στους εξεταζόμενους!
Μπράβο σε όλους όσους μαθαίνουν στα νέα παιδιά την αξία του τόπου που ζουν!
Ο πραγματικός ρόλος μιας αναπτυξιακής εταιρείας είναι να οργανώνει τέτοιες δράσεις με καλούς συνεργάτες.