Με θετικά νέα ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, ενημερώνοντας το σώμα για την πρόοδο στο θέμα της αξιοποίησης των μαρμάρων του Τρανοβάλτου. Όπως ανέφερε, μετά από επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η τεχνική μελέτη είναι έτοιμη προς έγκριση εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές πληρωμές ύψους περίπου 15.000 ευρώ. Εξέφρασε αισιοδοξία πως, με την παραλαβή της τεχνικής μελέτης, θα γίνει απευθείας ανάθεση στον συνεταιρισμό, «λύνοντας ένα πρόβλημα 20ετίας».
Η υπόθεση της επαναλειτουργίας των λατομείων μαρμάρου στην περιοχή του Τρανοβάλτου έχει μακρά ιστορία. Το Δεκέμβριο του 2021, το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ανοίγοντας επί της αρχής τον δρόμο για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας. Παρά τις αρχικές προσδοκίες και τις πολλές δηλώσεις κι αναφορές εκείνης της περιόδου, βρισκόμαστε στο 2025 και οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η σχετική περιβαλλοντική μελέτη είχε εκπονηθεί από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ), ωστόσο η έγκρισή της δεν ήταν το μόνο απαραίτητο βήμα. Για την τελική αδειοδότηση της εκμετάλλευσης, απαιτείται κι η έγκριση της τεχνικής μελέτης, η οποία αποτελεί ξεχωριστό και εξίσου κρίσιμο στάδιο.Η τεχνική μελέτη, που αφορά την άδεια λειτουργίας της μαρμαροφόρας περιοχής, συνολικής έκτασης 250 στρεμμάτων, υποβλήθηκε μετά από σημαντική καθυστέρηση κι αξιολογήθηκε το 2024 από το Υπουργείο Ενέργειας. Κατά την αξιολόγηση εντοπίστηκαν αρκετές παρατηρήσεις, οι οποίες διορθώθηκαν πρόσφατα και πλέον εκκρεμεί η τελική έγκριση και έκδοση της άδειας λειτουργίας, στην οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χ. Ελευθερίου.
Να σημειωθεί επίσης πως κομβικό σημείο για την έναρξη της δραστηριότητας ήταν η σύσταση ενός ενιαίου λατομικού συνεταιρισμού, το οποίο και συνέβη μέσα στο Μάιο του 2025 (δείτε σχετικά εδώ στο δημοσίευμα του kozan.gr), με την ένωση «Πραξιτέλη» και «Τιτάνα».