kozan.gr: Εγκρίθηκε η προσωρινή παραχώρηση χώρου στην περιοχή ΚΑΣΛΑΣ, όπου θα εγκατασταθούν οι τρεις νέοι λέβητες από τη ΔΕΗ για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης

21 Ιουλίου 2025
11:40

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, στη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού παραχώρησης με τη ΔΕΗ Α.Ε., για την εγκατάσταση τριών νέων λεβήτων υπέρθερμου νερού διπλού καυσίμου (πετρέλαιο/φυσικό αέριο), στο υφιστάμενο λεβητοστάσιο της τηλεθέρμανσης στην περιοχή ΚΑΣΛΑΣ.  Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά την προσωρινή παραχώρηση χρήσης χώρου ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης της Κοζάνης κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του Ενιαίου Διασυνδεδεμένου Συστήματος Τηλεθέρμανσης και προήλθε  μετά από απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κοζάνης, που συνεδρίασε στις 16 Ιουλίου 2025.

Το έργο προβλέπει:

  • Εγκατάσταση 3 νέων λεβήτων θερμικής ισχύος 38 MWth έκαστος, με θερμική απόδοση ≥ 96%.

  • Προμήθεια και εγκατάσταση συνοδού εξοπλισμού (ηλεκτρολογικά, καυστήρες, μελέτες διασποράς ρύπων).

  • Αποξήλωση των παλιών ιταλικών λεβήτων 10 MWth που θα μεταφερθούν προσωρινά στον ΑΗΣ Καρδιάς.

 Ο σκοπός της εγκατάστασης είναι η κάλυψη της ζήτησης θέρμανσης (~170 MWth), η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί πλήρως από τους ήδη υπάρχοντες λέβητες της ΔΕΥΑΚ (55 MWth), ειδικά όταν θα επέλθει η οριστική παύση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ορίζοντας υλοποίησης: Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και αναδόχου.


Το σύνολο των δαπανών θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ Α.Ε., ενώ η ΔΕΥΑΚ αναλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις και τον συντονισμό.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν και σε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας (16/5/2025), θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη του διαφορικού κόστους (λόγω χρήσης πετρελαίου) από ειδικό κρατικό λογαριασμό, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν επιπλέον. Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κουζιάκη καταψήφισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι η παράταξή της έχει καταψηφίσει συνολικά τη σύμβαση με τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς με τους νέους λέβητες θα ανέλθει σε 169 MWth, επαρκής για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της πόλης για τη θέρμανση 2026-2027.

kozan.gr

2 σχόλια

  • Μάλιστα.
    ζεσταινόμασταν με ορυκτό καύσιμο δικό μας, τον λιγνίτη και απαξιώσαμε την ολοκαίνουργια και καθαρή πτολεμαίδα 5
    Τώρα θα ζεσταινόμαστε με ορυκτά καύσιμα εισαγωγής -πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
    Όχι μπράβο
    Ξαναψηφίστε τους
    και υποδεχτείτε τους και πάλι με τιμές
    πως είχε πει ένας δήμαρχος της περιοχής “έκανες το δίπολο μονόπολο θα κυβερνάς για πάντα”
    α και μην ξεχνάτε ότι ο μουσουρούλης είναι και στην διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου……

  • Αυτό είναι το “καλό” νέο της ημέρας.Λογικά οι ηλεκτρολέβητες θα είναι έτοιμοι για λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2026. Το “κακό” νέο είναι ότι η με τους ηλεκτρολέβητες η τιμή της Mwh στους λογαριασμούς της Τ/Θ θα φτάσει στα 100Ευρώ.Και μήπως λέω και λίγα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι