prwtoselida


       

Περιβαλλοντικοί όροι και για νέο έργο αντλησιοταμίευσης 220 MW στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

24 Ιουλίου 2025
07:32

Με σταθερή ταχύτητα βαδίζει η ΔΕΗ πάνω στην πορεία που έχει χαράξει για την ενεργειακή της μετάβαση. Με την αποθήκευση ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο της «πράσινης» στρατηγικής της, ωριμάζει μια σειρά έργων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW (γιγαβάτ) που θα εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές.

Έτσι χθες εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιβαλλοντικούς όρους για το δεύτερο έργο που θα εγκατασταθεί στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW για 12 ώρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις αρχές Μαΐου είχε υπογραφεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το άλλο αντλησιοταμιευτικό της έργο, ισχύος 148 MW (μεγαβάτ) και διάρκειας λειτουργίας οκτώ ωρών που θα συνδέεται με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω ενός νέου υποσταθμού και θα κατασκευαστεί έπειτα από την κατεδάφιση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της Καρδιάς.

Όσον αφορά στο έργο του Νοτίου Πεδίου που πήρε χθες το «πράσινο» φως από το ΥΠΕΝ, αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες, αγωγό προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντλιοστάσιο αποχέτευσης και γραμμή διασύνδεσης.
Ο Άνω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο νότιο τμήμα του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου αξιοποιώντας την υφιστάμενη μορφολογία και ειδικότερα το σύνολο του δαπέδου της πρώτης τομής του Ορυχείου σε έκταση 730 στρεμμάτων. Πρόκειται για τη βαθμίδα με διαμορφωμένη στάθμη. Ο Κάτω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο χαμηλό κοίλωμα του ορυχείου.

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχωρά συστηματικά στην ωρίμανση μεγάλων έργων αντλησιοταμίευσης, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με μονάδες κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Στην Πτολεμαΐδα, το αρχικά σχεδιαζόμενο έργο αντλησιοταμίευσης στη Μαυροπηγή έχει αντικατασταθεί από νέο έργο στο Νότιο Πεδίο για τεχνοοικονομικούς λόγους, ενώ παράλληλα προχωρούν αντίστοιχα έργα:

• Στον ΑΗΣ Καρδιάς,
• Ένα ακόμη αντλησιοταμιευτικό σύστημα στο ορυχείο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, με ισχύ έγχυσης 183 MW,
• και το μεγάλο έργο στη Σφηκιά Ημαθίας, στον ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ), με εγκατεστημένη ισχύ 475 MW.
Επιπλέον, βρίσκονται υπό διερεύνηση και άλλες δυνατότητες εγκατάστασης αντλησιοταμίευσης στους υφιστάμενους ΥΗΣ Πουρναρίου και Καστρακίου, στο πλαίσιο αξιοποίησης της υπάρχουσας υδροηλεκτρικής υποδομής.

Η αντλησιοταμίευση στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού

Η αντλησιοταμίευση αποτελεί θεμέλιο για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς παρέχει την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Σήμερα, η μόνη ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας, συμβάλλει στην ενίσχυση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και της ασφάλειας εφοδιασμού.

Η ΔΕΗ λειτουργεί ήδη περίπου 700 MW αντλησιοταμίευσης στους ταμιευτήρες της Σφηκιάς (Αλιάκμονας) και του Θησαυρού (Νέστος). Την ίδια στιγμή, η ΤΕΡΝΑ προχωρά με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ιδιωτική επένδυση στον τομέα: το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ και εγκατεστημένης ισχύος 680 MW, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027. Παράλληλα, έχει δρομολογήσει και έργο στο Αμάρι Κρήτης, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται και άλλα υπό ανάπτυξη projects.

Εκρηκτικό ενδιαφέρον και υπερκάλυψη στόχων

Η Ελλάδα συγκεντρώνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της αντλησιοταμίευσης, με το συνολικό pipeline να ξεπερνά ήδη τα 10 GW – υπερκαλύπτοντας τους εθνικούς στόχους για έργα αποθήκευσης.
Ανάμεσα στους φορείς που έχουν εξασφαλίσει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ και βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια αδειοδότησης συγκαταλέγονται η HELLENiQ Renewables, με έργο 538 MW στους Δήμους Γρεβενών και Δεσκάτης, ο Όμιλος Motor Oil (μέσω της Anemos RES), με έργο 200 MW στη Θήβα, ο Όμιλος AKTOR και πολλές άλλες εταιρείες με έργα σε περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Βέροια, η Άρτα, το Λιδωρίκι, ο Ορχομενός, τα Γρεβενά κλπ. Η έντονη κινητικότητα επιβεβαιώνει ότι η αντλησιοταμίευση αναδεικνύεται σε κομβική τεχνολογία για την επόμενη μέρα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ένα σχόλιο

  • Κυβέρνηση και ΔΕΗ προχωρούν ακάθεκτες στο εθνικό έγκλημα εξάρτησης της χώρας πλήρως από το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. Κάθε αναταραχή στις διεθνείς αγορές θα τσουροφλίζει τις τσέπες μας και θα φέρνει ουρανοκατέβατα κέρδη σε παρόχους ηλεκτρισμού και εισαγωγείς φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και πρέπει πλέον ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΑΊΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΌΛΙ ΜΑΣ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι