Κουκουλόπουλος: «Δεν είναι μέρισμα ανάπτυξης όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης αλλά αποτέλεσμα υπερφορολόγησης.»

6 Σεπτεμβρίου 2025
23:18

Αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το βράδυ του Σαββάτου ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης & Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στη ζωντανή εκπομπή του MEGA News με τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του:

«Η διαρθρωτική αδυναμία και στοιχείο αδικίας του φορολογικού συστήματος, η άνιση σχέση έμμεσων – άμεσων φόρων, η οποία κινείται περίπου στο 1,5 προς 1 υπέρ των έμμεσων και σε βάρος των άμεσων φόρων, εντείνεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έχει συντελεστεί μια πρωτοφανής αναδιανομή σε βάρος της εργασίας, με μοχλούς τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό κερδών, την καθήλωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ένα αντιαναπτυξιακό και ακραία άδικο φορολογικό σύστημα. Η διεύρυνση των ανισοτήτων υπήρξε πρωτοφανής. Τα μέτρα, λοιπόν, ωχριούν μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα. Ενδεικτικά, το 2019 τα εισοδήματα από κέρδη υπερτερούσαν έναντι των εισοδημάτων από εργασία κατά 21,3 δις ευρώ. Το 2024 αυτή η διαφορά έγινε 36 δις. Δηλαδή αυξήθηκε 70%. Έχει διευρυνθεί μια κολοσσιαία ανισότητα, η οποία με τα σημερινά μέτρα (χωρίς να θέλω να τα υποβαθμίσω ή να τα αδικήσω σε καμία περίπτωση) δεν ανατάσσεται επ’ ουδενί.

Ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα είναι μέρισμα ανάπτυξης. Το Μεσοπρόθεσμο της ίδιας Κυβέρνησης που ψηφίστηκε το 2021, όταν ήταν ήδη γνωστό το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προέβλεπε για τα έτη 2023 έως 2025 σωρευτικά ανάπτυξη 12,3%. Στο τέλος της χρονιάς, η τριετία θα κλείσει με ανάπτυξη στο μισό των τότε κυβερνητικών προβλέψεων. Συνεπώς, δεν είναι μέρισμα ανάπτυξης όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. Υπενθυμίζω ότι από το 2019 έως το 2024 τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 30% Το ίδιο διάστημα οι εισπράξεις από ΦΠΑ ανέβηκαν 43%. Τα μέτρα είναι επιστροφή ενός μικρού μέρους της υπερφορολόγησης της κοινωνίας.

Εάν δεν τιθασευτεί η ακρίβεια και γενικότερα το κόστος ζωής, όλα τα μέτρα θα εξανεμιστούν πολύ γρήγορα. Ο πληθωρισμός του 3,1% που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δεν είναι εισαγόμενος, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών της Κυβέρνησης. Εμπεριέχει μάλιστα 18,9% αύξηση στο ενεργειακό κόστος μέσα σε ένα χρόνο. Εάν δεν μπει τέλος στο -υπό τις ευλογίες του Πρωθυπουργού- πάρτι της ενέργειας, το οποίο συμπαρασύρει τις τιμές σε σωρεία προϊόντων και υπηρεσιών, δεν πρόκειται να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.»

16 σχόλια

  • Κων.Μητσοτακης. 0+0 13% Το θυμάστε;
    Κυρ.Μητσοτακης Εισπράττω φόρους 8.500δις και σας επιστρέφω 1.500 δις
    Χαράς Ευαγγέλια για αυτόν που από ετήσιο εισόδημα 130.000ευρω με κάποια χρόνια πρωθυπουργίας έφθασε στο 1.300.00ευρωνετησιο εισόδημα όπως γραφτηκε
    Αλήθεια δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε;

  • Ο αειμνηστος τζον κενεντι ελεγε ” Ακουω πολυ θορυβο στα σκαλοπατια αλλα κανεις δεν μπαινει στο δωματιο”. Αυτο ακριβως ταιριαζει στα κομματα της αντιπολιτευσης,το μονο που κανουν ειναι να λαικιζουν να καταστροφολογουν και απο προτασεις μηδεν,με λιγα λογια μητσοτακης για τριτη θητεια

  • Αχ παρη αχ εσείς του ΠΑΣΟΚ ναι δεν γνωρίζεται από συμφέροντα. Ναι τότε εργολάβους με τους δρόμους και τα κανάλια άλλος τους σήκωσε ψηλά;;;

    • Γράφει κάπου ότι αύξησε φόρο; Ανάγνωση δεν γνωρίζετε να ξεχωρίσετε τα μήλα απ τα πορτοκάλια; Άλλο αύξηση φόρων άλλο αύξηση φορολογικών εσόδων, τόση άγνοια λέξεων έχετε;

    • Ψάξε εσύ να βρεις ποιο φόρο αύξησε: Πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού για το 2024 €11,4 δις και για το 7μηνο 2025 ήδη €7,94 δις, με τον προϋπολογισμό να κλείνει λογιστικά τέλος Φεβ 2026. Σύνολο πλεονάσματος διετίας κάπου €24-25 δις, πληρωμένο με το αίμα των Ελλήνων. “Πακέτο ΔΕΘ” 1,5 δις.
      Το πόσο πήγε ο πληθωρισμός, που φουσκώνει τους φόρους που πληρώνουμε, το πήρες ποτέ χαμπάρι; Το πόσο έπρεπε να είναι η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού, το πήρες ποτέ χαμπάρι; Μπαααα!

    • πχ, καθιέρωσε τον οριζόντιο φόρο, των 3000 ευρώ, σε όλους τους επαγγελματίες, καθιστώντας τους, ταπεινωτικά, ”ενόχους”. Τέτοια απλοποιημένη, φορομπηχτική πολιτική, ούτε μαθητής γυμνασίου δεν θα καταδεχόταν να την επιβάλλει. Με αυτόν τον τρόπο, χρεώνει και υποχρεώνει επιχειρηματίες, ( που αγωνίζονται για την μεσαία τάξη τους, που την έχουν βάλλει στόχο αριστεροδεξιοί ) , να κλείσουν” τα βιβλία τους και πιθανώς να μεταναστεύσουν! Ζήτω τα επιδόματα ελέους! Τάισε το ”κοπάδι”, τόσο όσο να επιβιώνει, με το χέρι απλωμένο για ελεημοσύνη και με αμνησία γεροντική, για την σημασία των όρων” δημιουργώ” και ”εργάζομαι”!

    • φορο πραγματι δεν αυξησε αλλα αυξηθηκαν υπηρεσιες και αγαθα εκθετικά με αποτελεσμα την αυξηση των εσοδων του κρατους απο τον ΦΠΑ και οχι μονο και την περαιτερω μειωση της αγοραστικης δυναμης των πολιτων επομενως δεν το λες και επιτυχια της κυβερνητικης πολιτικης. Αρα το ποτηρι αναλογα το πως μας βολευει το βλεπουμε μισογεματο ή μισοαδειο για να τα λεμε και ολα.

  • Μας τα πήρε χοντρά και επιστρέφει με το σταγονόμετρο.
    Υπάρχουν όμως πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ που θα τον ψηφίσουν.
    Μπας και γλιτώσουν την φυλακή…

  • Αύξηση φορολογικών εσόδων δε συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση φόρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ευτυχώς, σημαίνει περισσότερα έσοδα λόγω πτώσης ανεργίας, αύξησης κατανάλωσης και σημαντική αύξηση της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης POS. Καλύτερα, λοιπόν, να μην εκτίθεστε.

    • φιλε δεν πας super market? βενζινη και ηλεκτρικο ρευμα δεν πληρωνεις? τα ενοικια δεν πηγαν στον θεο? η μηπως τα οποιαδηποτε pass που εδωσε η κυβερνηση δεν εφεραν τα αντιθετα αποτελεσματα? Για την φοροδιαφυγη που αναφερεις ναι εγινε δουλεια με τα pos αλλα αυτα στο εξωτερικο ειναι δεδομενα εδω και πολλα χρονια βεβαια η αγοραστικη δυναμη του Ελληνα σε σχεση με τους ξενους ειναι η μερα με την νυχτα.

  • Αχ Πάρη μας. Ευτυχώς υπάρχετε και εσείς εκεί στο ΠΑΣΟΚ και θα τα διορθώσετε όλα όταν και αν . Α αλήθεια Πάρη μας εκείνα τα 500 πάρα κάτι εκατομμύρια ευρώ που χρωστάτε θα τα ξεπληρώσει το κόμμα σου ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

  • Διάβασα ότι μειώνεται η φορολογία στους νέους μέχρι 25 ετών
    Θα τολμήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να δώσει τι ποσοστό στην φορολογία αντιπροσωπεύουν οι νέοι αυτοί;
    Δεν νομίζω ,απλά μεγάλα λόγια ,χωρίς αντίκρισμα
    Καληνύχτα Ελλαδα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι