Η Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ) ως επικεφαλής εταίρος, διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Εναρκτήριας Εκδήλωσης του έργου “EnoGastroDEST” με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 στην Καστοριά.
Το EnoGastroDEST αποτελεί πρωτοποριακό πρόγραμμα του Interreg Europe που στοχεύει στη διατήρηση και προώθηση της οινολογικής και γαστρονομικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του βιωματικού και βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, Μολδαβίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ισπανίας. Η εκδήλωση αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής, επαγγελματιών τουρισμού, ακαδημαϊκών και ηγετών της βιομηχανίας κρασιού και τροφίμων.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι η Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα παρουσιάσει το όραμα για τον βιωματικό οινογαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή.
Πρόγραμμα και Δράσεις
Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κύριο συνέδριο στο Ενυδρείο της Καστοριάς, με θεματικές ενότητες για την γαστρονομική κληρονομιά, την αμπελουργία και τον οινοτουρισμό. Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου προβλέπονται μελετητικές επισκέψεις σε οινοποιεία της Δυτικής Μακεδονίας και δικτύωση στη λίμνη της Καστοριάς.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ταυτοποίηση καλών πρακτικών που θα καταγραφούν στη βάση δεδομένων του Interreg Europe, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
“Η διοργάνωση αυτού του διεθνούς συνεδρίου τοποθετεί τη Δυτική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη του οινογαστρονομικού τουρισμού”, δηλώνει ο κ. Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, Πρόεδρος της ΕΤΔΥΜΑ. “Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον μοναδικό πλούτο της περιοχής μας και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες”.
Το συνέδριο αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης.