,/a>        

kozan.gr: Σαφές «ΟΧΙ» στην καύση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας – Ωστόσο, κατά πλειοψηφία η απόφαση, διότι η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε στα επιμέρους της απόφασης (Βίντεο)

15 Σεπτεμβρίου 2025
21:02
Κανένα σχόλιο

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 2025, συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το σχέδιο δημιουργίας δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (ΑΕΠΥ) από Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ).

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης στην αρχική του εισήγηση πρότεινε:

  1. «Γνωμοδοτούμε αρνητικά επί της ΣΜΠΕ… και ζητούμε την απόσυρσή της από το ΥΠΕΝ».

  2. «Να ξεκινήσει νέος κύκλος διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ».

  3. «Την ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία με τη συνδρομή της ΔΙΑΔΥΜΑ».

  4. «Να αξιολογηθεί η περίπτωση εγκατάστασης μονάδας θερμικής επεξεργασίας στη Δυτική Μακεδονία».

  5. «Να προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την επίτευξη των παραπάνω και προς τούτο να εξουσιοδοτηθεί ο Περιφερειάρχης».

Μετά  τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικές τροποποιήσεις. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης πρότεινε να «σβήσει το 2», να «αφαιρεθεί η παράγραφος 4» και να προστεθεί η «πιλοτική εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Δυτική Μακεδονία σε επίπεδο χώρας με την υποστήριξη της πολιτείας». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να λέμε μόνο φύγε. Πρέπει να πούμε και τι θέλουμε να κάνουμε εμείς».

Η αντιπολίτευση ζήτησε να μπει πρώτο και ξεκάθαρο το «ΟΧΙ στην καύση», ενώ ως δεύτερο σημείο να διατυπωθεί η αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ. Έγινε επίσης αποδεκτή η πρόταση της αντιπολίτευσης να προστεθεί ότι σε περίπτωση έγκρισης της πράξης θα υπάρξει «προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας», με αποστολή της απόφασης στο ΥΠΕΝ, στον Πρωθυπουργό, στους βουλευτές και στους ευρωβουλευτές.

Τελικά, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διαμορφώθηκε ως εξής:

  1. «Ομόφωνα ΟΧΙ στην καύση».

  2. «Αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ και αίτημα απόσυρσής της από το ΥΠΕΝ».

  3. «Ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία με τη συνδρομή της ΔΙΑΔΥΜΑ» (της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της ενεργειακής ανάκτησης κτλ.) ».

  4. «Να προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια  για την επίτευξη των παραπάνω – σε περίπτωση έγκρισης της πράξης (προσφυγή στο ΣτΕ, αποστολή της απόφασης στον Πρωθυπουργό, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές)».

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε μόνο στα δύο πρώτα σημεία και καταψήφισε τα υπόλοιπα, τονίζοντας ότι έτσι «παραμένει ανοιχτός ο δρόμος εμπορευματοποίησης των σκουπιδιών». Έτσι, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία.

kozan.gr

 

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι