Με αφορμή τα εγκαίνια της πλατείας Λασσάνη στην Κοζάνη, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου,, η συζήτηση στρέφεται πλέον στις υπόλοιπες πλατείες της πόλης, με πρώτο στόχο την πλατεία Αλώνια, όπως ήδη έχουμε ακούσει από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Ωστόσο και για την πλατεία Γιολδάση που υπάρχει, επίσης, ήδη έτοιμη μελέτη, δεν έχει ειπωθεί κάτι από τη σημερινή δημοτική αρχή για το πότε και αν θα υλοποιηθεί το έργο, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το μέλλον της κι αν θα παραμείνει στη μορφή που βρίσκεται σήμερα.
Σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία ο νέος σχεδιασμός θα αρθρώνεται γύρω από τον πλάτανο. Βασικό λοιπόν στόχο, αποτελεί πρωταρχικά η προστασία του δέντρου κι η δημιουργία περιοχών στάσεων στην πλατεία σε άμεση γειτνίαση με τον πλάτανο και το στοιχείο του νερού, που είτε θα εκμεταλλεύονται τη σκιά του είτε θα σχεδιαστούν με οπτικές φυγές προς τον πλάτανο. Βασικό στόχο επίσης αποτελεί η βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης και η αναβάθμιση του μικροκλίματος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν εκτεταμένες φυτεύσεις, που να μπορούν να προσαρμοστούν στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής, χρήση μαλακών δαπέδων και κατάλληλα υλικά αναφορικά με τα σκληρά δάπεδα. Η σχεδιαστική πρόθεση είναι να σχεδιαστεί η κρήνη – πηγή σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον πλατάνο και να δημιουργηθεί ένα ρυάκι που να καταλήγει σε μια λεκάνη με αβαθές νερό, όπου θα τοποθετηθεί και το μνημείο για τον Νικόλαο Γιολδάση. Το υδάτινο στοιχείο, με συνεχόμενη ροή νερού, διατρέχει ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας πλευράς της πλατείας και οριοθετεί τον χώρο αυτής που διατίθεται για τα τραπεζοκαθίσματα. Τα καθιστικά που τοποθετούνται κάτω από τον πλάτανο, προτείνονται να είναι από μασίφ κομμάτια μαρμάρου (βλ. παρακάτω εικόνα).
Στην επαφή του ο χώρος της πλατείας με την οδό Κωτουνίου, αφήνεται ελεύθερος, μιας και πρόκειται για αδιέξοδη οδό πολύ ήπιας κυκλοφορίας που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους μόνιμους κατοίκους. Τα όρια εκεί γίνονται ασαφή, φέρνοντας το δρόμο και την πλατεία στο ίδιο επίπεδο, επιτυγχάνοντας την οπτική ενοποίηση και μεγιστοποίηση του χώρου της πλατείας. Ένα ακόμη στοιχείο που συμβάλει σε αυτή την ενοποίηση, είναι και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων επί της Παύλου Μελά και Σολωμού, και η χρήση κοινού υλικού διάστρωσης με τον κυρίως χώρο της πλατείας. Προτείνεται επίσης το επίπεδο των πεζοδρομίων να μην υπερβαίνει τα 7εκ. από το επίπεδο του δρόμου. Ο χώρος κάτω από τον πλάτανο, σχεδιάζεται σε ελλειψοειδές σχήμα (διαστάσεων 10Χ8,5 μ.) για την υγιή ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος, και την αποφυγή πρόκλησης ζημιών στο νέο δάπεδο της πλατείας. ∆ημιουργούνται καθιστικά στα παρτέρια που καδράρουν τη θέα προς στον πλάτανο, καθώς και κάτω από αυτόν. Αφήνεται μεγάλος ελεύθερος ανοιχτός χώρος στο κέντρο της πλατείας για τις εκδηλώσεις της αποκριάς και οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. ∆ημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, κρατώντας κατά το δυνατόν τα υπάρχοντα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, και διαχωρίζεται μόνο με τον χώρο που προβλέπεται για τα τραπεζοκαθίσματα. Προτείνεται η υπογειοποίηση των κάδων ανακύκλωσης και οικιακών απορριμμάτων, στο πεζοδρόμιο επί της οδού Σολωμού.
kozan.gr
Όλες οι πλατείες που χρειάζονται βελτίωση θα πρέπει να ακολουθήσουν χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης χωρίς αστερίσκους κτλ κτλ!!! Η πόλη μας χρειάζεται άμεση βελτίωση!!!
εργολάβος;
Καποτε ήταν σημείο αναφοράς στην πολή με το Μικρό καφέ! Χρονια τώρα ειναι παρατημενη αν και υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που μαζευουν κόσμο. Να αναπλαστεί αλλα όχι copy paste της κεντρικής πλατείας, της Λασσάνη με αυτό τον απρόσωπο minimal σχεδιασμο που βλεπουμε στα σχέδια της μελέτης.
Ναι βάλτε μερικά μνήματα και στην πλατεία Γιολδάση, δε φτάνουν αυτά που βάλατε στην κεντρική πλατεία. Ντροπή για τους αρχιτέκτονες που υποβάλλουν τέτοια σχέδια, ντροπή για την πολεοδομική επιτροπή που εγκρίνει εκτρώματα, ντροπή για τις δημοτικές αρχές που δεν βγάζουν τα σχέδια σε δημόσια διαβούλευση, ντροπή σε όσους για δεκαετίες τσιμεντώνουν την πόλη και καταστρέφουν το πράσινο και δεν ξέρουν ότι και η διατήρηση μιας πλατείας, τοπόσημο σε μια πόλη, έχει και την έννοια της ιστορικής μνήμης και συνέχειας. Είναι χαζοί στην Ισπανία, την Ιταλία τη Γαλλία κλπ που οι πλατείες παραμένουν ίδιες για αιώνες….εκεί που φωτογραφήθηκε ο προπάππους σου εκεί περπατάς εσύ. έτσι διατηρείς τη μνήμη τη συνέχεια και την αγάπη για τον τόπο σου. όταν ο κάθε ξένος αρχιτέκτονας ωθούμενος από τον κομπλεξισμό του κάθε δημάρχου σχεδιάζει διαστημικούς σταθμούς, χάνεται η ιστορική μνήμη και συνέχεια και η αγάπη για τον τόπο σου. για το πράσινο δε το συζητάμε, οι κοζανιτικες αρχές διαχρονικά μισούν τα δένδρα για αυτό και είμαστε μάλλον η χειρότερη τσιμεντούπολη της Ελλάδας, ίσως μαζί με Αγρίνιο, Λαμία, Κιλκίς αλλά αυτές βελτιώνονται, εμείς τσιμέντο παντού. Και το δημοτικό πάρκο θέλει μια αναβάθμιση, κόψτε τα δέντρα και ρίξετε τσιμέντο και κινέζικο πλακάκι.
Τα ειπες ολα!
Η πλατεία είναι μια χαρά. Θέλει να πέσουν τα ντουβάρια και λίγο μερεμέτι. Με τα χρήματα να γίνει μια άλλη σε γειτονιά που σήμερα δεν έχει. Έλεος όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλες χαμένες παράδες. Επιτέλους οι πολίτες να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον και να το απαιτήσουν. Αν μετά την πλατεία Λασσάνη δεν βάλαμε μυαλό είμαστε άξιοι της τύχης μας.