Δυτική Μακεδονία: Δημιουργούνται πέντε σταθμοί απολύμανσης στην Κοζάνη – Συνολικά 17 σε όλη την Περιφέρεια

22 Σεπτεμβρίου 2025
16:39
Κανένα σχόλιο

Πέντε σταθμοί απολύμανσης δημιουργούνται στην ΠΕ Κοζάνης στα όρια περιμετρικά του νομού σε Σαραντάπορο, Πολύμυλο, Βαρικό, Βόιο και Κοίλα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα σημεία όπου θα γίνουν οι σταθμοί απολύμανσης καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν  συνολικά στην Δυτική Μακεδονία 17 σταθμοί, από 4 στις ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας στις εισόδους επίσης των νομών.

Ο κ. Χαρούμενος και ο ίδιος κτηνοτρόφος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε την αγωνία που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο με την νόσο της ευλογιάς και τα κόστη καθημερινά να είναι απαγορευτικά. Τόσο για την τροφή των ζώων που παραμένουν έγκλειστα στις μονάδες λόγω τον μέτρων για την αποφυγή της διασποράς της νόσου αλλά και των απολυμάνσεων που απαιτούνται επιβαρύνοντας τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Δυτική Μακεδονία: Δημιουργούνται πέντε σταθμοί απολύμανσης  στην Κοζάνη – Συνολικά 17 σε όλη την Περιφέρεια 

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις που λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ οι “τίμιοι” κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα σε πληρωμές.

Τέλος εκτίμησε πως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σε όλη την χώρα με την ευλογιά και την θανάτωση τόσων ζώων, θα υπάρξουν αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και έλλειψη ακόμη και στο κρέας.

Δυτική Μακεδονία: Δημιουργούνται πέντε σταθμοί απολύμανσης  στην Κοζάνη – Συνολικά 17 σε όλη την Περιφέρεια 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι, οι κλινικοί έλεγχοι των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες της ΠΕ Κοζάνης ολοκληρώνονται και στην ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την μονάδα που μολύνθηκε στην Πτελέα Κοζάνης όπου επιβεβαιώθηκε το κρούσμα στις 27 Αυγούστου με την περιοχή να παραμένει σε καραντίνα έως τις 22 Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται.

Στον έλεγχο που πραγματοποιούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες το αισιόδοξο είναι ότι δεν υπήρξε διασπορά και η νόσος της ευλογιάς περιορίστηκε όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι στιγμής από την κλινική εικόνα.

Οι κτηνοτρόφοι πάντως με ευλάβεια τηρούν τα μέτρα για να προστατέψουν το βίος τους όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

ertnews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι