Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στη ΓΕΟΚ Καστοριάς – Συζήτηση για τα προβλήματα της μηλοκαλλιέργειας και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών

10 Οκτωβρίου 2025
14:19
Κανένα σχόλιο

Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, τον Θ. Αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενο και τον Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας Παναγιώτη Πετρίδη, πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΓΕΟΚ Καστοριάς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΓΕΟΚ Δημοσθένη Μωυσίδη και μέλη της Διοίκησης. Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, με έμφαση στη μηλοκαλλιέργεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σοβαρές επιπτώσεις των ανοιξιάτικων παγετών του 2025, οι οποίοι προκάλεσαν σημαντική μείωση στην παραγωγή μήλων, καθώς και στις χαλαζοπτώσεις που ακολούθησαν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση για τους παραγωγούς.

️Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης των μέτρων αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας, με τη δυνατότητα τοποθέτησης συστημάτων ανεμομεικτών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των καλλιεργειών έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις λόγω χαλαζοπτώσεων και η δυνατότητα χρηματοδότησης για την τοποθέτηση κανονιών χαλαζικής προστασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής, που επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τον αγροτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κ. Αμανατίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Ανδριανό, με τον οποίο συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Καστοριά, παρουσία και του Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής και να αναζητηθούν πρακτικές λύσεις και άμεσες παρεμβάσεις στήριξης.

Η συνάντηση στη ΓΕΟΚ πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με αμοιβαία διάθεση συνεννόησης και ανταλλαγής απόψεων.

Ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα του Προέδρου και των μελών της Διοίκησης της ΓΕΟΚ, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να στηρίξουν κάθε εφικτή πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη των παραγωγών και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι