Την απόλυτη αντίθεσή της στη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και συνολικά στον εθνικό σχεδιασμό για έξι εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, εξέφρασε ομόφωνα η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στη σημερινή (17/10/2025) συνεδρίασή της στην Κοζάνη.
Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας:
-
Απορρίπτει κατηγορηματικά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που προβλέπει την κατασκευή έξι μονάδων καύσης σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών και στη Δυτική Μακεδονία),
-
Συντάσσεται πλήρως με τις αντίστοιχες αποφάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας,
-
Και ζητά την άμεση απόσυρση της ΣΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ΠΕΔ τονίζει πως η καύση απορριμμάτων αποτελεί «πρακτική χαμηλής προτεραιότητας» στην ιεράρχηση της διαχείρισης αποβλήτων, καθώς αντίκειται στην πρόληψη, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, ενώ ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω εκπομπών διοξινών, βαρέων μετάλλων και παραγόμενης τέφρας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων θα επιβαρύνει περαιτέρω τη Δυτική Μακεδονία, περιοχή ήδη βεβαρημένη από δεκαετίες λιγνιτικής δραστηριότητας και θα την μετατρέψει σε αποδέκτη απορριμμάτων από όλη τη χώρα.
Η απόφαση καλεί την κυβέρνηση να:
-
Επανεξετάσει συνολικά τον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα,
-
Ενισχύσει πολιτικές πρόληψης, ανακύκλωσης και αποκεντρωμένης διαχείρισης,
-
Και να διασφαλίσει τη συμμετοχή των ΟΤΑ και των ΦοΔΣΑ στον σχεδιασμό, όπως προβλέπεται από την αρχή της εγγύτητας.
kozan.gr