«Μη χρησιμοποιείς ποτέ τρεις λέξεις, εάν αυτό που έχεις να πεις λέγεται με δύο.» (Της Βιολέττας Μπούσιου)

5 Νοεμβρίου 2025
15:41
Κανένα σχόλιο

 

«Μη χρησιμοποιείς ποτέ τρεις λέξεις, εάν αυτό που έχεις  να πεις λέγεται με δύο», γράφει  ο  Αλέξανδρος Κοτζιάς στο έργο του, «Αληθομανές  Χαλκείον, Η ποιητική ενός πεζογράφου».

Τη συμβουλή αυτή συμπεριέλαβε  στις  314 σελίδες του βιβλίου του,  με τίτλο, Η Τέχνη του μυθιστορήματος -Δαμάζοντας τα κείμενα, ο συγγραφέας Μάκης Καραγιάννης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  επίκεντρο το 2024 και  η πρώτη ανάγνωση  αρχίζει  από  το  εξώφυλλο. Οι έντεκα από τις δεκάξι ασπρόμαυρες φωτογραφίες συγγραφέων, που σημάδεψαν το μυθιστόρημα,  μας προτρέπουν  να  διαβάσουμε  Γκυστάβ Φλωμπέρ, Μαρσέλ Προυστ, Φράνσις Κάφκα, Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Μίλαν Κούντερα, Τζέιμς Τζόυς, Φράνσις Σκοτ Φίτζεραλντ, Βιρτζίνια Γουλφ, Ντόρις Λέσιγκ και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Η μελέτη του συγγραφέα  σχετικά με το μυθιστόρημα ξεκινά από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Όμηρου, εστιάζει τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, σχολιάζει  τον Θερβάντες και τον Σαίξπηρ, ενώ προσεγγίζει κριτικά όλους τους συγγραφείς που  τα μυθιστορήματά τους εντάσσονται στα αριστουργήματα του είδους. Eκτός από τους  εικονιζόμενους στο εξώφυλλο, οι  Λέων Τολστόι, Άντον Τσέχωφ, Τόμας Μαν, Έρνεστ Χεμινγουέϊ,  Σαντάλ,   Εμμανουήλ Ροϊδης και Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  δεν λείπουν από τις σελίδες του.

Το πλούσιο λεξιλόγιο του Μάκη Καραγιάννη, η  ροή του λόγου, οι εύστοχες κριτικές και  όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται  με  το μυθιστόρημα εκπλήσσουν  ευχάριστα τον επίδοξο αναγνώστη. Παρόλα αυτά, μια χαλαρή ανάγνωση δεν επαρκεί για την εμπέδωση της παρεχόμενης γνώσης.

Εν κατακλείδι, η  τέχνη του μυθιστορήματος είναι αδύνατον να κατακτηθεί «αβρόχοις ποσί». Είναι χρήσιμο όμως να θυμόμαστε, πως   το καλό βιβλίο διαμορφώνει προσωπικότητες,  ανοίγει ορίζοντες και ψυχαγωγεί. Ακόμα και εκείνον  που διαγράφει  τις λέξεις του, αφού «Από τις τέσσερεις πράξεις της αριθμητικής  με την αφαίρεση βρίσκεις το μονοπάτι που οδηγεί στην ουσία»,  κατά τον συγγραφέα Μάκη Καραγιάννη. Δεκαπέντε τους καλύτερους  μυθιστοριογράφους του κόσμου που, μας συστήνουν  τους, πριν ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του.

γκυσταβ Φλωμπέρ, μαρσελ προύστ, φρανσις καφκα,  ονορε ντε μπαλζακ  λεων τολστοι , φιοντορ ντοστογιεφσκι, ………… Μίλαν κουντερα, τσεχος συυγραφέας Τζειμς Τζους, ιρλανδός συγγρα΄φεας και ποιητής, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, βιρτζινια γουλφ, ντορις λεσιγκΓκαμπριελ Γκαρσία Μάρκες, τόμας μαν, Αντον Τσεχωφ, ο  σανταλ.

Παρότι ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση ανάγνωσης,  για εκείνους που γράφουν ή  φιλοδοξούν να γράψουν ένα καλό μυθιστόρημα, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο χρήσιμο για αυτούς που θέλουν να διαβάσουν   είναι  για όδοτους επίδοξους μυθιστοριογράφους να ακολουθήσουν τις, συμπυκνώνει όλη τη γνώση που, κατά την άποψη του συγγραφέα, είναι χρήσιμη  για να γραφεί ένα καλό μυθιστόρημα.

Ο αναγνώστης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι