Η Ομάδα Συμπαράστασης Κοζάνης για το Έγκλημα στα Τέμπη διοργανώνει την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025, στις 12:00, στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, μια εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση αφιερωμένη στη διεκδίκηση δικαιοσύνης για την τραγωδία που σημάδεψε ολόκληρη τη χώρα. Με την πεποίθηση πως η μνήμη δεν μπορεί να σιωπήσει και πως η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αποδεχθεί τη συγκάλυψη ως κανονικότητα, η εκδήλωση επιδιώκει να κρατήσει ζωντανό το συλλογικό αίτημα για αλήθεια, λογοδοσία και πραγματική προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σε μια περίοδο όπου οι ευθύνες θολώνουν και οι φωνές των πληγέντων δοκιμάζονται από την κόπωση και την απογοήτευση, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο εκ νέου ενδυνάμωσης των φωνών, κοινής σκέψης και δημόσιας διεκδίκησης.
Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει:
Ομιλίες συγγενών θυμάτων και συγκεκριμένα των:
Ρούλα Τζοβάρα
Σμαρώ Οικού
Πάνου Ρούτσι
Μαρία Καρυστιανού
Που θα μεταφέρουν την εμπειρία, την οργή και την επιμονή ενός αγώνα που δεν έχει τελειώσει.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που γεννήθηκαν μέσα από το τραύμα αλλά και την ανάγκη να βρει η κοινωνία λόγο και έκφραση απέναντι σε μια τόσο βαθιά πληγή. Συγκεκριμένα:
Το τραγούδι «Πάρε με όταν φτάσεις», σε στίχους Γιώργου Λεκάκη και μουσική του Μανώλη Χατζημανώλη, θα ερμηνευτεί από τη Μικτή Χορωδία του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού με τη σύμπραξη μουσικών του Νέου Ωδείου Κοζάνης (Music Art), υπό τη διεύθυνση του ίδιου.
Το ποίημα «Οι αθώοι των συρμών» του Γιώργου Δελιόπουλου, από το Συλλογικό Τόμο «Δεν έχουμε οξυγόνο».
Το ανέκδοτο ποίημα «Αμίλητο θεριό» του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.
Το ποίημα «Έφτασες;» των μαθητριών Αναστασίας Γούλιου και Θεοδώρας Κωστογλίδου από το περιοδικό «Όνειρα ψυχών», τεύχος 11.
Την προβολή του βίντεο «Το χρονικό του εγκλήματος» του Νίκου Βουλουδάκη.
Στον χώρο θα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής των μαθητών και μαθητριών του 9ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου, μια μικρή κοινότητα μνήμης και διαμαρτυρίας που υπενθυμίζει πώς τα παιδιά αισθάνονται το βάρος της συλλογικής αδικίας.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί από την Παναγιώτα Ζαγάρα, μέλος της Ομάδας Συμπαράστασης Κοζάνης για το Έγκλημα στα Τέμπη.
Η ανάγνωση του κειμένου της Ομάδας Συμπαράστασης Κοζάνης για το Έγκλημα στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί από το μέλος της ομάδας Ουρανία Γαβριηλίδου.
Η παρουσία του κόσμου είναι κρίσιμη. Όσο περισσότεροι και περισσότερες στεκόμαστε μαζί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να σβηστεί η αλήθεια. Η διεκδίκηση δικαιοσύνης για τα Τέμπη δεν είναι υπόθεση μόνο των οικογενειών, αλλά ζήτημα δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και συλλογικής ευθύνης.
Ομάδα Συμπαράστασης Κοζάνης για το Έγκλημα στα Τέμπη














































