Επιστολή Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ» προς ΕΡΤ3: “Συγχαρητήρια, για το ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου», που προβάλλατε στο κανάλι σας”

4 Ιανουαρίου 2017
13:25

Προς, ΕΡΤ 3.

Κύριε Διευθυντά,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε ως Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ

« Η ΕΝΩΣΗ », τα θερμά μας συγχαρητήρια, για το ντοκιματέρ που προβάλλατε στο κανάλι σας «Ο ασκός του Αιόλου», όπου παρουσιάσατε την πραγματική διάσταση για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον.

Κύριε Διευθυντά,

Είμαστε εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση κολοσσός, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία.

Επιχείρηση και εργαζόμενοι, δεχόμαστε επίθεση Κύρια από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να πάρουν το ΦΙΛΕΤΟ που λέγετε παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη, άρα πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί, ώστε να αποτρέψουμε αυτά τα συμφέροντα ως κοινωνία και ως εργαζόμενοι.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η περιοχή μας για περισσότερα από 60 χρόνια προσφέρει το αγαθό που έχει στα σπλάχνα της ( τον Μαύρο Χρυσό) τον Λιγνίτη, για την ανάπτυξη της χώρας μας, την στήριξη της Εθνικής οικονομίας, την Ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Μερικοί που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, μιλάνε για την μεταλιγνιτική περίοδο και μάλιστα διοργανώνουν ημερίδες, για να πείσουν τους πολίτες αλλά και τους θεσμούς ότι θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας.

Εμείς όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτές τις θέσεις.

Υπάρχουν μελέτες οι οποίες αποδικνείουν ότι, όχι μόνο δεν ξεκίνησε η μεταλιγνιτική περίοδος, αλλά η διάρκεια της εκμετάλλευσης του λιγνίτη με σωστή και ορθολογική εξόρυξη μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον μισό αιώνα.

Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον λιγνίτη και να στηρίζουμε και την περιοχή μας.

Τώρα,

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια θεαματική άνοδος της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος από ανεμογεννήτριες στη χώρα μας.

Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, συνοδεύτηκε όπως ήταν επόμενο από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αποδοχή ή μη της αιολικής ενέργειας από τις τοπικές κοινωνίες, προϋποθέτει την αντικειμενική τους πληροφόρηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις που αυτή θα μπορούσε να έχει, ως μία ακόμη επέμβαση του ανθρώπου στη φύση.

Δυστυχώς όμως, κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις αρνητικές – βλαπτικές επιπτώσεις που έχει η παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες όπως:

– Προκαλούν προβλήματα θορύβου.

– Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.

-Δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου.

-Έχουν επίδραση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες παρόλο που κάποιοι θέλουν να το περάσουν στα ψηλά για τα δικά τους προφανώς συμφέροντα!!

-Έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών.

Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, Στην Δανία όπου τα αιολικά πάρκα παράγουν 9% της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανεμογεννήτριες θανατώνουν περίπου 30.000 πτηνά το χρόνο!!

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες προστασίας της πανίδας, κατέγραψε το 2009 ότι, οι ανεμογεννήτριες θανατώνουν 440.000 πτηνά το χρόνο!!

Σημαντικότατο όμως για την περιοχή μας, που μαστίζετε από πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας  (πρωταθλήτρια της χώρας μας) είναι ότι, η παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες δεν προσφέρουν καμία μα καμία θέση ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!!

Γι αυτό λοιπόν, όπως αναφέρουμε παραπάνω για εμάς ο λιγνίτης, επιβάλλετε να είναι το Εθνικό μας καύσιμο και σε αυτόν τον αγώνα δεν σας θέλουμε απέναντι μας.

ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!!

Θα σας παρακαλούσαμε και αυτό είναι απαίτηση όχι μόνο των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, να επαναλάβετε την προβολή του ντοκιματέρ «ο Ασκός του Αιόλου», σε μέρα και ώρα, που θα μπορεί να το παρακολουθήσει, μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστούμε. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ Κ. ΜΑΤΙΑΚΗΣ Ν.

ΕΝΩΣΗ

11 σχόλια

 • ΜΙΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΙΜΑΞΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ-ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ-ΕΛΕΟΣ ΠΟΟΑ.

 • Παπαγαλάκια των συμφερόντων μπορείτε να λέτε ότι θέλετε
  Ο Λιγνίτης είναι και θα παραμείνει Εθνικό καύσιμο
  Πολυ καλά κάνουν τα σωματεία και αναλύουν τα παραμύθια που στήνονται για να υπηρετούν άλλα συμφέροντα
  Αξίζουν πολλά μπράβο στην Ένωση

  • καλα ειστε υπηκοοι του λομπι του λιγνιτη;
   η ΔΕΗ παραγει ρευμα ΟΧΙ λιγνιτη!

   ορυκτο ειναι καποτε θα τελειωσει-μην μι΄λησουμε για τις μη αναστρεψιμες βλαβες στην υγεια και το περιβαλλον

   καποτε δειτε την αληθεια

 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΠΕΡΝΕΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΟΦΗΣ;ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 180 € ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ 400 €-ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

 • Να μας πουν όλα τα επιδόματα που παιρνουν και το μισθό.Και πόσο παιρναν μαζί με το δώρο πριν λίγα χρόνια, πάνω από 8000. Α! είδη κάποια μαγαζιά βγάλαν ανακοίνωση δέχονται επιταγές ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ…τα συμπεράσματα δικά σας.

 • Αν θέλετε να είστε δίκαιοι εκεί στο σωματείο γράψτε και τις επιπτώσεις του λιγνιτη γράψτε πόση τεφρα αποβαλεται σε κάθε 24ωρο πόσες χιλιάδες στρεματα απαλωτριωνονται και μετατρεπονται σε κρανίου τόπος πόσες χιλιάδες άνθρωποι πεθάνουν από καρκίνο και πόσα οικοσυστηματα καταστρεφονται έτσι χοντρικά…

 • αλλωστε δεν ειναι κανεις υπερ των Β(ιομηχανικων)Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας

  τις ΑΠΕ για μικρες κοινοτητες,, πολεις, οικιακης χρησης και την αξιοποιηση των ΑΠΕ απο τις βιομηχανιες δεν σας περναει απο το νου;
  δεν αντιλαμβανεστε οτι οι ΑΠΕ φερνουν ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.