kozan.gr: Χύτρα ειδήσεων: Δύο χρόνια μετά…

9 Δεκεμβρίου 2025
10:00

Ένα ακόμη, απρόσμενο, ξέσπασμα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Βόμβα, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, που δεν περνά απαρατήρητο. Όχι τόσο για αυτά που είπε, αφού τα περισσότερα ήταν αυτούσιες επαναλήψεις της υπηρεσιακής εισήγησης, όσο για το πώς τα είπε. Τοποθέτηση σε υψηλά ντεσιμπέλ, ειρωνικός τόνος με επιφανειακές γενικεύσεις τύπου «εντάξει μωρέ» κι ένας λόγος περισσότερο φορτισμένος παρά τεκμηριωμένος. Κι όταν το ύφος προηγείται της ουσίας, τότε το κύρος της θέσης τραυματίζεται. Στην πράξη, περισσότερο έμοιαζε με προσπάθεια να φανεί ότι κάτι λέγεται, παρά να ειπωθεί κάτι με πραγματικό ειδικό βάρος. Ο λόγος του θύμιζε περισσότερο κουβέντα παρέας, παρά τοποθέτηση Αντιδημάρχου που χειρίζεται τον πιο κρίσιμο τεχνικό τομέα του Δήμου. Την ίδια στιγμή, οι αναφορές προς τον Δήμαρχο, «φαίνεται Δήμαρχε» ή άλλες φορές «έτσι δεν είναι Δήμαρχε;»  αποτελούν μια δημόσια ανάγκη επικύρωσης, που περισσότερο παραπέμπει σε ανασφάλεια ρόλου παρά σε αυτοτελή θεσμική παρουσία, μια διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης.

Η θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών δεν είναι ένας απλός πολιτικός ρόλος. Είναι κορυφαίο θεσμικό πόστο. Είναι η «κορωνίδα» κάθε δημοτικής αρχής. Απαιτεί τεχνική επάρκεια, νηφαλιότητα, καθαρό λόγο, θεσμικό μέτρο. Όχι φωνές, όχι εξάρσεις, όχι επικοινωνιακές πρόχειρες ατάκες. Στο παρασκήνιο ψιθυρίζονται ήδη οι αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων, που θα γίνουν στις αρχές του έτους, με  βασικό ζητούμενο την καλύτερη λειτουργικότητα κι αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής.  Στην πράξη όμως, δεν πρόκειται για απλή αναδιάταξη ρόλων. Πρόκειται για μια καθαρή σύγκρουση ανάμεσα στη λογική της διοίκησης και στη συναισθηματική αδυναμία στις επιλογές. Και εκεί ακριβώς φαίνεται αν ένας Δήμαρχος αποφασίζει με το μυαλό (λογική) ή με την καρδιά (συναίσθημα). Καθώς η δημοτική αρχή μπαίνει στο πιο απαιτητικό δεύτερο μισό της θητείας της, δεν θα κριθεί από τις προθέσεις. Τα περιθώρια για «δεν πειράζει» και «θα το δούμε» στενεύουν επικίνδυνα. Εκεί, η λογική δεν διαπραγματεύεται. Ή επιβάλλεται, ή παραμερίζεται.

Η Χύτρα

Tοποθέτηση Κωνσταντίνου Βόμβα

2 σχόλια

  • Έπαθε Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κύριος κανένα επίπεδο μόνο φωνές και εντυπωσιασμός… Καμία κριτική ένα ζύγι θετικών αρνητικών μόνο κατάκριση

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι