Στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2026, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, το βράδυ της Δευτέρας 22/12, πρόεδροι κοινοτήτων έθεσαν ευθέως ζητήματα καθημερινότητας, καθυστερήσεων και προτεραιοτήτων, ζητώντας σαφείς απαντήσεις, κυρίως για παιδικές χαρές, στάσεις, αλλά και για αδειοδοτήσεις γηπέδων.
Ο Πρόεδρος της Κοιλάδας, Μιχάλης Τσαουσίδης ανέφερε πως επί δύο χρόνια υπάρχουν αιτήματα χωρίς αποτέλεσμα κι επισήμανε ότι στη συνολική παρουσίαση δεν έγινε καν αναφορά στην Κοιλάδα, παρά μόνο γενικόλογες αναφορές τύπου «πρώην Δήμος Ελλησπόντου». Συγκεκριμένα έθεσε δύο πρακτικά ζητήματα. Απουσία παιδικής χαράς στην Κοιλάδα, με αίτημα από το 2024 κι έλλειψη δύο στάσεων (Κοιλάδα – Θυμαριά), τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει «στη βροχή» και ότι πρόκειται για κάτι «απλό» αλλά αναγκαίο.
Ο Πρόεδρος της Νέας Χαραυγής, κ. Γεώργιος Χατζαβερίδης, έθεσε με ένταση δύο θέματα. Παιδική χαρά: Διαμαρτυρήθηκε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα εμφανίζεται «μηδενισμός πίστωσης», ενώ επί πέντε χρόνια γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει το έργο. Έθεσε και την παράμετρο του Τοπικού Πόρου, λέγοντας πως αν «η Χαραυγή δεν μπορεί να πάρει 80.000 ευρώ» για παιδική χαρά από πόρους που συνδέονται με την περιοχή, τότε «ποιος μπορεί;». Στατική επάρκεια κτιρίου κοινότητας: Ανέφερε ότι υπάρχει αίτημα/ζήτημα για στατική επάρκεια και πως εδώ και έναν χρόνο δεν έχει λάβει απάντηση. Το έθεσε ευθέως: «τι περιμένουμε; να πέσει η κοινότητα;».
Ο Πρόεδρος της Κάτω Κώμης Κωνσταντίνος Ζυμάρας έθεσε πολιτικού χαρακτήρα ερώτημα προς Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και υπηρεσιακούς: «πόσο ευχαριστημένοι είστε μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο της θητείας, με βάση τα έργα και τα κονδύλια που αφορούν τα χωριά και την «περιβόητη αποκέντρωση». Παράλληλα ζήτησε συγκεκριμενοποίηση: όχι γενικές αναφορές σε «Δημοτική Ενότητα», αλλά να φαίνεται τι αντιστοιχεί πού. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα καθημερινότητας και σε έργα που, όπως είπε, «μπαίνουν» αλλά «δεν προχωρούν» μέσα σε έναν χρόνο, επαναλαμβάνοντας ότι και πέρυσι παρουσιάστηκαν «τα ίδια».
Ο Πρόεδρος του Δρεπάνου Φώτης Παπαδημητρίου έθεσε ένα συγκεκριμένο ερώτημα: σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης του γηπέδου και αν υπάρχει εξέλιξη.
Αν και τα ερωτήματα είχαν και πολιτική διάσταση (ιδίως για καθυστερήσεις, προτεραιότητες και χρηματοδοτήσεις), τις απαντήσεις έδωσε ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, «σηκώνοντας» πρακτικά το βάρος των εξηγήσεων με τεχνικούς όρους, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εκείνη τη στιγμή, δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση. Ο Διευθυντής ανέφερε ότι ο σχεδιασμός (και μέχρι σήμερα) κινείται στη λογική «μία παιδική χαρά ανά κοινότητα», με εξαίρεση τις μεγαλύτερες κοινότητες. Παραδέχθηκε ότι στη Χαραυγή υπάρχει μηδενισμός πίστωσης και ότι για την Κοιλάδα θα πιστοποιηθεί παιδική χαρά, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να μην υπάρχει παιδική χαρά χωρίς πιστοποίηση.Τόνισε επίσης κάτι κρίσιμο: η πιστοποίηση δεν είναι εφάπαξ, αλλά πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Για τις στάσεις που ζητήθηκαν (Κοιλάδα – Θυμαριά), ο Διευθυντής ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση της δημοτικής αρχής για προμήθεια αστικού εξοπλισμού, που θα περιλαμβάνει στάσεις (αστικές και υπεραστικές), παγκάκια και φυλάκιο. Με την ένταξη της προμήθειας στον επόμενο χρόνο, θα ακολουθήσει δημοπράτηση, ενώ σημείωσε πως τα αιτήματα των προέδρων είναι «καταγεγραμμένα».
Για το ζήτημα της στατικής επάρκειας στην κοινότητα Χαραυγής, ο Διευθυντής είπε ότι έχει γίνει έλεγχος, αλλά η υπηρεσία βρίσκεται στη φάση που αναζητά τα σχέδια ώστε να διαπιστωθεί αν οι ρωγμές σχετίζονται με οπλισμό/φέροντα οργανισμό ή τοιχοποιία και να κριθεί η σοβαρότητα. Μάλιστα, όταν ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τα σχέδια παραδόθηκαν από την Πολεοδομία, ακούστηκε η δέσμευση ότι «μέσα στην εβδομάδα» θα υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση.
Στο ερώτημα για το γήπεδο (και συνολικά για τις αδειοδοτήσεις), δόθηκε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης ενώ ο Διευθυντής ξεκαθάρισε ότι η αδειοδότηση δεν γίνεται “στον αέρα”: απαιτεί τοπογραφικά, δηλώσεις, εισηγήσεις, βεβαιώσεις τεχνικής υπηρεσίας, πυρασφάλεια όπου υπάρχουν κερκίδες/κλειστά κ.ά. Επίσης ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις – ειδικά σε γήπεδα στη Δ.Ε. Ελλησπόντου – υπάρχουν πολεοδομικά/χωροταξικά εμπόδια (επαρχιακή οδός, ρέματα, μη δημοτικές εκτάσεις), κάτι που δυσκολεύει την αδειοδότηση.
kozan.gr


















































Δίκιο έχει ο Πρόεδρος της Ν.Χαραυγης καμία κίνηση για πλατεία με παιδική χαρά από τον Δήμο.Υπαρχει κίνηση μόνο εν όψη εκλογών από τους προύχοντες.