kozan.gr: Χύτρα ειδήσεων: Μετά τον ανασχηματισμό – Ποιοι χειροκροτούν, ποιοι περιμένουν και ποιοι μιλάνε

13 Ιανουαρίου 2026
09:19

Οι πρόσφατες αλλαγές στους Αντιδημάρχους στο Δήμο Εορδαίας δεν έφεραν μόνο ανακατατάξεις προσώπων. Έφεραν – όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις – και μια ολόκληρη παλέτα πολιτικών και προσωπικών συναισθημάτων κυρίως σε αυτούς που αντικαταστάθηκαν. Από τα «ευχαριστώ δήμαρχε για την εμπιστοσύνη και τα συνεχίζουμε» μέχρι τις σιωπές με νόημα και τα βλέμματα στραμμένα στην επόμενη μέρα.

Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται ο Γ. Καραΐσκος και ο Γ. Κυριακίδης. Παρότι παρασκηνιακά είχαν εκφράσει ενόχληση – κυρίως για το ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την επερχόμενη αντικατάστασή τους – φαίνεται πως έβαλαν γρήγορα νερό στο κρασί τους. Τα δημόσια ευχαριστήρια στα προσωπικά τους προφίλ στο Facebook  δεν ήταν τυπικά. Ήταν πολιτικά: «είμαστε εδώ, διαθέσιμοι, μην μας ξεγράφεις».

Στον αντίποδα, Καραβασίλης, Μπίγγας και Ορφανίδης, μέχρι στιγμής, επιλέγουν τη σιωπή. Ούτε σύγκρουση, ούτε συγχαρητήρια. Μια στάση «ούτε μαζί σου, ούτε απέναντί σου». Κάτι σαν «περιμένουμε να δούμε».

Στο φόντο των προαναφερόμενων, η Α. Κάτσιου πέρασε επίσης από φάση έντονης δυσαρέσκειας. Παρέμεινε μεν στη θέση της, αλλά όχι με το καθεστώς που θα επιθυμούσε. Παρασκηνιακά ειπώθηκαν πολλά, μέχρι και για παραίτηση λένε κάποιοι, όμως τελικά φαίνεται πως υπήρξε αποκλιμάκωση. Αν αυτό έγινε με πολιτικό μασάζ από τον Δήμαρχο ή με απλή συνειδητοποίηση ότι δεν συμφέρει να τραβηχτεί το σκοινί, μένει να φανεί.

Ιδιαίτερο βάρος όμως έχει κι η αντικατάσταση του Σ. Μπίγγα από τη Μ. Αντωνιάδου. Ο πρώτος υπήρξε, την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία, δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη της Α. Τερζοπούλου, η οποία ως γνωστόν μετά από δημόσιες καταγγελίες της για την Μ. Αντωνιάδου, για το θέμα των αναθέσεων των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Εορδαίας σε επιχείρηση της τότε Αντιδημάρχου (Μ. Αντωνιάδου), οδήγησε τη διαμάχη τους στα δικαστήρια.  Μάλιστα η επαναφορά της σε θέση Αντιδημαρχίας, σε αυτή την αυτοδιοικητική θητεία, δεν πέρασε απαρατήρητη από την Α. Τερζοπούλου, η οποία με  σχόλιο της σε διάλογο στο facebook τοποθετήθηκε ιδιαιτέρως αιχμηρά σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δημιουργείται σε πολλούς ανθρώπους απογοήτευση, θυμός και κυρίως η αίσθηση ότι η εξουσία χειραγωγείται από ανθρώπους με προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα, διαβρώνεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ενισχύεται ο πολιτικός κυνισμός. Και το χειρότερο σοβαροί πολίτες αποφεύγουν να συμμετέχουν σ’ εκλογές , καθώς θεωρούν ότι η συμμετοχή τους δεν έχει αντίκτυπο και έτσι μοιραία πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο».

Και μέσα σε όλα αυτά,  η διαρροή των αλλαγών στους Αντιδημάρχους, που αποκάλυψε με εγκυρότητα 100% η στήλη, πριν καν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Ένα γεγονός που – όπως μαθαίνουμε –  εξόργισε τον Δήμαρχο Π. Πλακεντά, οδηγώντας όχι μόνο σε επιπλήξεις στενών συνεργατών αλλά και σε συγκεκριμένα μέτρα «στεγανοποίησης». Γιατί όταν διαρρέουν τέτοια πράγματα, το πρόβλημα δεν είναι η στήλη. Είναι ότι κάποιοι μέσα στην παράταξη δεν πειθαρχούν. Κάποιοι μιλάνε. Και αυτό, για έναν Δήμαρχο, όπως τον Π. Πλακεντά, που όσο κι αν επιδιώκει να εμφανίζεται θεσμικά συναινετικός κι ανοιχτός, στην πράξη θέλει απόλυτο έλεγχο όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα μικρά, είναι πολιτικός εφιάλτης. Ίσως, τελικά, το πιο ανησυχητικό για τον Π. Πλακεντά να μην είναι ποιος δυσαρεστήθηκε. Αλλά ποιος δεν τον φοβάται πια αρκετά για να μη μιλάει.

Η Χύτρα

5 σχόλια

  • Σίγουρα μιλούν οι πολίτες ανοικτά για την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής. Απουσία στα σημαντικά, δικαιολογίες φθηνές στα απλά, χωρίς κατεύθυνση και στόχευση. Ξεκίνησε με την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων καθαριότητας και βασικών υπηρεσιών αλλά έχει μείνει εκεί. Ασθμαίνει ο δήμος. Και όμως οι βασικοί αντιδήμαρχοι που ευθύνονται για την κακή εικόνα παραμένουν στη θέση τους. Αυτό σημαίνει ότι κρατάνε καλά τον επικεφαλής με κάτι. Ειδάλλως δεν μπορεί να είναι τόσο τυφλός που ναημ βλέπει την ανεπάρκειά τους!

  • Μπράβο Χύτρα, δεν ξέρω ποιος κρύβεται πίσω από τον συντάκτη του άρθρου αλλά και τις πηγές. όμως πρέπει να πω ότι είσαι φοβερός/-η και πάντα εύστοχος στις παρατηρήσεις… Συνέχισε, γιατί έτσι πρέπει να είναι η ενημέρωση, όχι μόνο δελτία τύπου αλλά και παραλειπόμενα!

  • Θεωρώ ότι πλην μιας περίπτωσης, οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι είναι καλές επιλογές.
    Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί κράτησε στην θέση της την “παιδείας”
    Δεν παράγει έργο, με τον στανιό κι αν.
    Όταν δε, κάνεις κάποιο παράπονο,η δικαιολογία “κοίτα να δεις, εγώ δεν παίρνω μισθό, κι αν σας αρέσει” δεν αρμόζουν σε άτομο που κατέχει θέση ευθύνης.
    Αυτά ο Πλακεντας τα γνώριζε και παρόλα αυτά της ανανέωσε τη θητεία.
    Υπήρχαν αρκετοί που και ήθελαν και μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα.
    Κρίμα

  • Μπράβο σας . Η τελευταία πρόταση συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Εορδαίας.
    Συγχαρητήρια !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι