kozan.gr: Πρόταση ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., για την αισθητική αναβάθμιση του διακόσμου στην Αποκριά της Κοζάνης, εξετάζει ο ΟΑΠΝ – Γκρίνια από τοπικούς Αρχιτέκτονες, που υποστηρίζουν ότι δεν ενημερώθηκαν (ολοκληρωμένα) για το τι ακριβώς πρόκειται

5 Ιανουαρίου 2017
11:17

Η Κοζανίτικη Αποκριά 2017 θα υλοποιηθεί φέτος από την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, 26 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει το θέμα, ο ΟΑΠΝ Κοζάνης, στις 19/9/2016, με στόχο την αρτιότερη οργάνωση της Αποκριάς, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του διακόσμου, απευθύνθηκε στο ΤΕΕ/τμ. Δ. Μακεδονίας, στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας (Τμ. Βιομηχανικού Σχεδιασμού), αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας, τη συνδρομή τους (έτσι αναφερόταν συγκεκριμένα στο έγγραφο), προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΑΠΝ, ζητούσε προτάσεις για την κατασκευή νέου διακόσμου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης (κεντρικό πεζόδρομο, Π. Μελά, Ε. Βενιζέλου, Μακεδονομάχων, Μ. Αλεξάνδρου), καθώς και στις εισόδους της πόλης, στην προσπάθεια που θα επιχειρηθεί, φέτος ή του χρόνου, ώστε να έρθει ξανά στο προσκήνιο ο παραδοσιακός – αγροτικός χαρακτήρας του Kοζανίτικου καρναβαλιού. Το ΤΕΕ/τμ. Δ. Μακεδονίας σε απάντηση που έστειλε στις 30/11/2016, ανέφερε, ότι, ενημέρωσε τις σχετικές με το θέμα Μόνιμες Επιτροπές τον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας (Πολιτισμού, Χωροταξίες, Αρχιτέκτονες κτλ.), καθώς και το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών, που εδρεύουν στην Κοζάνη, δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν και ως αποτέλεσμα, στην παρούσα φάση, το ΤΕΕ/ΤΔΜ δε θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια του Οργανισμού. Από το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δεν υπήρξε απάντηση, ενώ από τη Σχολή Καλών Τεχνών (Φλώρινα) υπήρξε απάντηση, μέσα στο Δεκέμβριο, ότι υπάρχει κάποιος καθηγητής που ενδιαφερόταν.

Ο ΟΑΠΝ, εκτός από τους τοπικούς φορείς, απευθύνθηκε κι αλλού, εκτός της Π.Ε. Κοζάνης. Μία από τις προτάσεις, που έλαβε, είναι του ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., αρχιτέκτονα και σκηνογράφου, Απόστολου Βέττα, ο οποίος ανέλαβε και τη δημιουργία του φετινού Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς και την περιοχή της ΔΕΘ. Η πρόταση του κ. Βέττα, για την Κοζανίτικη Αποκριά, ανέρχεται, περίπου, στα 50.000 ευρώ και εξετάζεται από τη διοίκηση του ΟΑΠΝ, αλλά και την αρμόδια επιτροπή, που έχει συσταθεί για τέτοιου είδους ζητήματα. Κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα, αν και, όπως μαθαίνουμε, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που δεν αρμόζουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δικής μας Αποκριάς, που, αν τελικά υπάρξει συνεργασία, θα ζητηθούν να αφαιρεθούν, “ρίχνοντας’ αισθητά και το συνολικό κόστος υλοποίησης της πρότασης στα 20.000-25.000 ευρώ. Τίποτα δεν έχει αποφασισθεί ακόμη και είναι αρκετά δύσκολο, λόγω έλλειψης χρόνου, να υλοποιηθεί κάτι φέτος, ωστόσο η συζήτηση έχει ξεκινήσει και στο 2018 προγραμματίζονται σοβαρές αλλαγές στη φιλοσοφία του διάκοσμου της Αποκριάς, ένα μικρό μέρος εκ των οποίων ενδεχομένως να δούμε  και φέτος. Όλα βρίσκονται σε στάδιο εσωτερικής διαβούλευσης και διαλόγου, ωστόσο, η φημολογία ότι ο ΟΑΠΝ προσανατολίζεται να δώσει τη “δουλειά” εκτός Κοζάνης, θορύβησε και ενόχλησε κάποιους Αρχιτέκτονες της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, υποστηρίζοντας πως με βάση το σχετικό έγγραφο, περί προτάσεων, που στάλθηκε από τον ΟΑΠΝ προς το ΤΕΕ/ τμ. Δ. Μακεδονίας, παρέπεμπε σε κάτι που είχε να κάνει περισσότερο με εθελοντική και όχι αμειβόμενη εργασία.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση του θέματος από το Kozan.gr, έχει ως σκοπό και στόχο να ενημερωθούν οι πάντες, ώστε, έστω και τώρα, να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατόν και οικονομικά συμφέρουσες προτάσεις, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, είναι πολύ δύσκολο η αλλαγή του διάκοσμου της Αποκριάς στην Κοζάνη, τουλάχιστον στο σύνολό του, να υλοποιηθεί τη φετινή χρονιά (2017).

kozan.gr

 

15 σχόλια

 • Δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς οι φορεις δεν μπορούσαν σε επαγγελματική δουλειά να ασχοληθούν, είτε απάντησαν είτε όχι.
  Έστω και τώρα να βγει πρόσκληση ενδιαφέροντος με την αμοιβή που υπολογίζεται και το εργο και να αναρτηθεί.
  Πολύ σωστή η αναλυση του θέματος από το κοζαν.

 • Ο Βέττας απάντησε σε δημόσια πρόσκληση, σε διαγωνισμό ή σε ανάθεση έργου; Και γιατί δεν έστειλε κανένας άλλος πρόσκληση; Πάλι η Παντοκράτωρ Φτάκα κάνει ότι θέλει.

 • Αν μπορεί το kozan.gr ας δημοσιεύσει την εν λόγω πρόσκληση της 19/9/2016. Να ξέρουμε δηλαδή ποια ήταν τα ζητούμενα και ποιοι οι παραλήπτες. Μπας και καταλάβουμε γιατί ανταποκρίθηκε μόνο ο Βέττας.

  Εξάλλου δε βλέπω το λόγο να αρνηθούν από το δήμο – τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει, σωστά;

  • Επ’ ευκαιρίας, για το διάκοσμο της Θεσ/κης υπήρξαν αρκετές αρνητικές κριτικές και αντιδράσεις. Με ένα γκουγκλάρισμα μπορείς να βρεις εύκολα δημοσιεύματα.

 • Η Φτακα είναι κάθε μέρα στις ειδησεις. Αυτο συμβαινει γιατι ειναι μια μεγαλη πολιτικη προσωπικοτητα. Τσουζει καποιους…Φανη μαζι σου και γινε Δημαρχος.

 • Φάνη μαζί σου! Γίνε ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Όλοι οι άνεργοι μελετητές της Θεσσαλονίκης ελπίζουμε σε εσένα….Έξω οι Κοζανίτες που δεν έχουν ιδέα. Ας σε ψηφίζουν μόνο και για τις μελέτες εμείς είμαστε εδώ! Έχεις την αμέριστη υποστήριξη μας αλλά ποτέ την ψήφο μας. Εκτός κι αν έρθεις Θεσσαλονικη. Με τα γιαπράκια και τα σαλιάρια θα τον φας τον Μπουτάρη.

 • Πολυπολιτισμικές οι απόκριες φέτος:
  Θεσσαλονικιός σχεδιαστής,
  Πατρινή αισθητική,
  Πόντιος Δήμαρχος,
  Υπεύθυνη ΟΑΠΝ από την Κάλλιανη….
  Ένας Κοζανίτης στην διοργάνωση αυτή ρε παιδιά?
  Κοζανίτικη αποκριά κατα τ’άλλα……!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.