Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Ταχεία υλοποίηση, ενισχυμένες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μετρήσιμα αποτελέσματα

15 Ιανουαρίου 2026
11:52

15 Ιανουαρίου 2026: Το 2025 αποτέλεσε έτος καμπής για την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ), καθώς περάσαμε από τον σχεδιασμό στην πράξη στις περιοχές που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση. Η εντατική υλοποίηση έργων, η επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων και η ενεργοποίηση επενδύσεων δημιούργησαν νέες προοπτικές για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών. Η αποτελεσματική λειτουργία της ΕΥΔΑΜ βασίστηκε στο έργο των επιμέρους μονάδων της: της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027, της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, και του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΔΑΜ.

Διαχειριστική Αρχή Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027

Η θετική πορεία του Προγράμματος επιβεβαιώνεται από την αποτελεσματική απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων και την έγκαιρη – και μάλιστα υπερβαίνουσα– επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη στήριξη των περιοχών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ο στόχος του κανόνα Ν+3, που προβλέπει τη δαπάνη των εγκεκριμένων πόρων εντός τριών ετών, όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε.

Τα συνολικά εγκεκριμένα έργα έφτασαν τα 862,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 451,2 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν μέσα στο 2025. Οι συνολικές πληρωμές προς τους δικαιούχους διαμορφώθηκαν σε 129,7 εκατ. ευρώ, με τα 93,8 εκατ. ευρώ να έχουν καταβληθεί το 2025. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την επιτάχυνση του Προγράμματος και τη μετατροπή του σχεδιασμού σε ουσιαστική εφαρμογή.

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η πορεία των Προτεραιοτήτων 1 «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και 4 «Δίκαιη εργασιακή μετάβαση», με αύξηση των εντάξεων κατά 383,1 εκατ. ευρώ (+172%) και 54,8 εκατ. ευρώ (+46%) αντίστοιχα. Οι δαπάνες ενισχύθηκαν σημαντικά, με την Προτεραιότητα 1 να καταγράφει αύξηση κατά 58,6 εκατ. ευρώ (+254%) και την Προτεραιότητα 4 κατά 27,3 εκατ. ευρώ (+310%), επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και τη θετική επίδραση στις περιοχές ΔΑΜ.

Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συντονισμού Χρηματοδότησης ΕΥΔΑΜ

Το 2025, η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού ΔΑΜ ενισχύθηκε σημαντικά μέσω της ενεργοποίησης επιπρόσθετων χρηματικών μέσων: του νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΔΑΜ (ΕΠ ΔΑΜ – ΕΠΑ) και του Δανειακού Μηχανισμού του Πυλώνα ΙΙΙ. Στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΔΑΜ (ΕΠ ΔΑΜ – ΕΠΑ) εγκρίθηκαν 9 προσκλήσεις συνολικού ύψους 137,3 εκ. ευρώ, ενεργοποιώντας πάνω από το 70% του προϋπολογισμού, ενώ υποβλήθηκαν για αξιολόγηση 62 προτάσεις έργων συνολικού ύψους 132,5 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 20 έργα για χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ.

Μέσω του Δανειακού Μηχανισμού του Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙΙ), εγκρίθηκαν 5 μεγάλα επενδυτικά σχέδια για τις πέντε Περιφέρειες ΔΑΜ, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκ. ευρώ, εξαντλώντας πλήρως τον διαθέσιμο προϋπολογισμό για την Ελλάδα.

Παράλληλα, υποβλήθηκαν για το Πρόγραμμα ΔΑΜ 2021-2027 14 νέες δράσεις συνολικού ύψους ~180 εκ. ευρώ, ενώ εντάχθηκε και πράξη Τεχνικής Βοήθειας ύψους 3,5 εκ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυνατότητα υποστήριξης έργων στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Εθνικό Παρατηρητήριο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το 2025 ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Παρατηρητήριο ΔΑΜ, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της ΕΥΔΑΜ και αποτελεί πλέον το βασικό εργαλείο παρακολούθησης της προόδου στις περιοχές μετάβασης. Μέσα από τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων και δεικτών, προσφέρει εικόνα για την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον.

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και ενισχύει τη διαφάνεια και τον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία. Μέσω εργαλείων όπως το Σύστημα Δεικτών ΔΑΜ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι –φορείς και πολίτες– μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των δράσεων και να εντοπίζουν πού χρειάζεται επιπλέον στήριξη.

Η συστηματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τις περιοχές ΔΑΜ αποδεικνύει έμπρακτα πλέον ότι το Πρόγραμμα ΔΑΜ μετασχηματίζει ουσιαστικά την οικονομία περιοχών όπως η Μεγαλόπολη και η Δυτική Μακεδονία, προωθώντας την καινοτομία και δημιουργώντας ευκαιρίες για ένα αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και δυναμικό.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, κ. Πελοπίδας Καλλίρης:
«Το 2025 ήταν μια καθοριστική χρονιά για τις περιοχές ΔΑΜ. Η υλοποίηση των έργων, η στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων και οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν έφεραν θετικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες συνεργάστηκαν με συνέπεια. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκουμε η μετάβαση να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και να φέρει οικονομική ανάπτυξη. Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα, χτίζοντας μαζί με τις τοπικές κοινωνίες ένα μέλλον που αξίζει σε κάθε πολίτη.»

 

12 σχόλια

  • Καλλίρη μιλάς για εντάξεις σε όλη τη χώρα και δεν μας λες για πληρωμές στην περιφέρεια μας.
    Τα νούμερα τα δώσατε στη βουλή τα είδαμε πριν λίγο στην προηγούμενη ανάρτηση του kozan.
    Αντί να στρωθείτε κάτω να μας δώσετε τα λεφτά μας εσείς χαριεντίζεστε σε δελτία τύπου και δηλώσεις. Άντε δουλέψτε και λιγάκι εκεί στο υπουργείο

  • Όλως τυχαίως παραλείπεις να μας πει για τις πληρωμές στη Δυτική Μακεδονία. και γράφεις για τις 5 Περιφέρειες όλες μαζί. Γιατί?????? Νομίζεις ελληνικά δεν γνωρίζουμε να διαβάζουμε????

  • Οτι ναναι τραγικά πράγματα νομίζουν οτι είμαστε αφελείς . Εχουν ξεφύγει στο δούλεμα .

    Θα απαντήσουμε στην κάλπη ανάλογα

  • Συγχαρητήρια! Θέλει πραγματικά πολύ κόπο να καταφέρεις να είσαι το πιο αποτυχημένο Υπουργείο με τη χειρότερη απορροφητικότητα και τη μεγαλύτερη λαική δυσαρέσκεια όταν έχεις στη διάθεση σου δισεκατομμύρια βάζοντας μαζί και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγχατηρήρια είστε οι χειρότεροι μπράβο!

  • Ο Παπαθανάσης, πολιτικός γαρ, έχει το μυαλό και δεν βγάζει αυτός τις ανακοινώσεις με τα τραγικά νούμερα πληρωμών.
    Βάζει μπροστά τον Καλλίρη που δεν θα είναι υποψήφιος.
    Να δείτε που πριν τις εκλογές θα τον ξηλώσουν κιόλας τον Καλλίρη, για να μας πουν δεν φταίνει οι υποψήφιοι της ΝΔ,
    Εδώ θα είμαστε και θα τους καμαρώσουμε να παρευλάνουν προεκλογικά τάζοντας πάλι τα ίδια λεφτά που τάζουν από το 2021.

  • Προσπαθείτε να προκαλέσετε μια σύγχιση στον κόσμο που δεν είναι ειδικός
    ανακατεύοντας τις έννοιες έγκριση – ένταξη – πληρωμή
    και ανακατεύοντας τις πληρωμές εδώ με τις πληρωμές στη Μεγαλόπολη και τα νησιά.
    Έτσι διογκώνεται τα νούμερα στα δελτία τύπου λες και απευθύνεστε σε ιθαγενείς
    Έχουμε περάσει τόσα χρόνια που έπρεπε να μιλάτε πια μόνο για πληρωμές και όχι να καυχιάστε για εγκρίσεις και εντάξεις δηλαδή για αέρα κοπανιστό.
    Ο Παπαθανάσης κάτι ξέρει που δεν βάζει την υπογραφή του κάτω από τους αριθμούς των απαντήσεων στη βουλή στον Κουκουλόπουλο και βάζει υπογραφή μόνο στην αρχική σελίδα. όπου δεν αποτυπώνει κανέναν αριθμό απορρόφησης. Αφήνει εσάς να εκτίθεστε.

  • ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ 2021-2017 ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ 2025 ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙΣ;;; ΑΠΟ ΤΟ 1.6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΑΥΤΟ ΠΕΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΦΙΟΡΙΤΟΥΡΕΣ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι