(Ελλάδα) ΥΠΕΝ: ασύμφορη η Πτολεμαΐδα 5 λόγω των δικαιωμάτων εκπομπής
(Γερμανία) : Αυξάνουν την παραγωγή οι μονάδες άνθρακα, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών
(Δημοσίευμα 20/1/2026): Μόλις στο 20% των ωρών λειτούργησε πέρυσι η Πτολεμαΐδα 5 – Ασύμφορη με βάση τις τιμές CO2
Τα λεγόμενα EUA (δικαιώματα εκπομπής) έχουν ανέβει αισθητά το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται πλέον κοντά στα επίπεδα των 85 ευρώ/τόνο.
Έτσι, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δεν αλλάζουν ρότα σχετικά με τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Να θυμίσουμε ότι η Πτολεμαΐδα 5 προορίζεται να αλλάξει καύσιμο από το 2027 και να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.
(Δημοσίευμα 21/1/2026): Γερμανία: Αυξάνουν την παραγωγή οι μονάδες άνθρακα, καθώς ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών
Επέστρεψαν στην κερδοφορία και αυξάνουν την παραγωγή τους σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα της Γερμανίας καθώς η απότομη πτώση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών την περασμένη εβδομάδα ώθησε τις μονάδες λιγνίτη να επιστρέψουν στην κερδοφορία .Τα εργοστάσια αυτά είναι πλέον ακόμη φθηνότερα στη λειτουργία τους από αυτά του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι παράγουν πολύ υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σημειώνεται ότι, πέρυσι, ο λιγνίτης αντιπροσώπευε περίπου το 16% της δημόσιας καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.
Ουρανία Στυλιάδου













































Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα……
Απολιγνιτοποιηση εμείς, αλλά το λιγνίτη μια χαρά τον δίνουμε παμφθηνα στο γείτονα (Σκόπια) να τον κάψει αυτός για φθηνό ρεύμα. Λες και ο αέρας που αναπνέει ο γείτονας δίπλα μας, είναι διαφορετικός απ’ το δικό μας. Αυτά μόνο στο ελλαντα 2,0 γίνονται!